HORGOS

Macaristan'ın, Sırbistan sınırını kapatması üzerine sığınmacılar tarafından Röszke-Horgos otoban sınır kapısında başlatılan oturma eylemi sürüyor. Çoğu Suriyeli yüzlerce sığınmacı da sınırın kapatılmasına tepki göstermek amacıyla açlık grevi başlattıklarını açıkladı.

Suriyeli Ravsan İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'ya ulaşabilmek için 4 küçük çocuğuyla günlerdir yollarda olduğunu belirterek, ''Kocam 4 ay önce Almanya'ya gitti. 4 küçük çocuğumla onun yanına gidebilmek için perişan halde günlerde yollardayız. Böyle bir duruma düşeceğimizi bilseydim gelmezdim. Suriye'de savaş olduğu halde oradaki durumumuz daha iyiydi. Bugün nasıl geri dönebileceğimi bilsem hemen şimdi geri dönerdim'' dedi.

Macaristan'da kalmak istemediklerini dile getiren İbrahim, ''Bize 'kapılar açık' dediler ama görüyorsunuz ki kapılar kapalı. Günlerdir banyo yapamadık. Ülkemizdeki savaştan kaçtık. Bu mu Avrupa'nın insanlığı. Bize insan gibi muamele edilmesini istiyoruz. Avrupa ülkeleri ya bizi kabul etsinler ya da nasıl geri döneceğimizi söylesinler" ifadesini kullandı.

Öte yandan Macaristan Başbakan Başdanışmanı György Bakondi, yaptığı açıklamada, salı günü 70 sığınmacının iltica başvurusunda bulunduğunu, bunlardan 40'ının reddedildiğini bildirdi. György Bakondi ayrıca, 250 kişi hakkında ise sınıra çekilen tel örgülere zarar verme suçundan işlem yapıldığını söyledi.

Olağanüstü hal yürürlükte

Macaristan hükümeti, salı günü sığınmacı krizi nedeniyle Sırbistan sınırına yakın Bacs-Kiskun ve Csongrad bölgelerinde olağanüstü hal ilan etmiş, Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs, olağanüstü halin ihtiyaç süresince yürürlükte kalacağını açıklamıştı.

Macaristan'da salı günü itibarıyla yürürlüğe giren yeni yasal düzenlemelere göre, yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışmak suç. Suçlular 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanabilecek. Sınıra çekilen tel örgülere zarar vererek sınırı geçmenin cezası ise 5 yıl hapse kadar yükselebilecek.

Macaristan hükümeti, 17 Haziran'da yasa dışı göçü engellemek için Sırbistan sınırını 3 metre yükseklikte, 175 kilometre uzunluğunda tel örgüyle kapatma kararı almış, diğer sınır paylaşımı olan ülkelerle de benzer bir tehlike gördüklerinde aynı uygulamaya gidebileceklerini duyurmuştu. Macaristan ayrıca, dün Sırbistan sınırından sonra Romanya sınırına da tel örgü çekeceğini açıkladı.