Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, yaptığı açıklamada, Fas'taki faaliyetlerine 2012’de 5. Muhammed Üniversitesi ile imzalanan protokolün ardından başlayan enstitünün çok sayıda kültürel etkinlik düzenleğini söyledi.

Her sene yaklaşık 100 Faslı gence Türkçe öğrettiklerini belirten Develi, bu yıl da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’ın desteği ve çeşitli kurumların yardımıyla Fas'ta Türk Kültür Günleri düzenlendiğini ifade etti.

Fas’ta düzenlenen Türk Kültür Günleri hakkında bilgi veren Develi, "Bunu aslında kültür olarak çok yakın olduğunuz, ancak coğrafya olarak çok uzakta olduğunuz için tanımadığınız bir kültüre yaklaşma olarak algılamak gerekir" dedi.

Türkiye’deki entelektüellerin Fas’ı kültürel, sanatsal ve edebi açıdan tanımadığına dikkati çeken Develi, iki ülkenin entelektüel anlamda birbirinden uzak kaldığını söyledi. Yunus Emre Enstitüsü olarak bu alanda yakınlaşmayı hedefledikleri kaydeden Develi, daha çok sayıda entelektüel ve sanatçının enstitü çatısı altında bu işbirliği için çalışacağını söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü Afrika’da

"Afrika, Türkiye’nin politik açılımına uygun olarak kültürel açıdan da açılmamız gereken bir yer” diyen Develi, Türkiye'nin Afrika ile kültürel ilişkilerinin henüz arzu edilen seviyede olmadığını söyledi. Develi, Yunus Emre Enstitüsü olarak Kuzey Afrika’da Fas ve Cezayir’de faaliyette olduklarını ve Tunus’ta da bir ofis açacaklarını söyledi.

Güney Afrika’da varlık gösteren enstitünün Sudan’da da bir ofis açacağını dile getiren Develi, "Biz buralarda Yunus Emre enstitüleri açarak varlığımızı daha çok hissettirmeye, Türkiye-Afrika arasındaki kültürel ilişkileri tesis etmeye gayret edeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

"Afrika’da bizimle olan kültürel yakınlık, buradaki etkinliklerimizin daha canı gönülden paylaşılmasına vesile oluyor" diye konuşan Develi, Osmanlı bakiyesindeki bölgelerde yürüttükleri faaliyetlere her anlamda katılım sağlandığını, ancak Avrupa’daki etkinliklerde Avrupalıların yabancı bir kültür olarak Türk kültürünü tanıma amacıyla katılım sağladığını söyledi.

"Ekonomik başarı arttıkça Türkçe'ye de ilgi artacak"

Develi, ekonomik başarının Türkçe öğrenimine etkisinin olduğunu belirterek, "Türkiye’nin ekonomik ve politik başarıları, kültürel başarıları arttıkça Türkçe'ye olan ilgi de inanılmaz bir şekilde arttı” dedi.

Binlerce yabancının Türkçe öğrenmek istediğini ve bunun için enstitüye başvurduğunu kaydeden Develi, kurum olarak Türkçe eğitimi için gerekli yazılı kaynağı ve metotları geliştirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Develi, "Türkçe, bu kadar yoğun bir taleple yüzyıllardır ilk defa karşılaşmış oldu" diye konuştu.

Türkiye'nin kültürel ilişkilerini sürdürmesi halinde gelecekte dünyanın birçok yerinde Türkçe bilen insan sayısı artacağına işaret eden Develi, "Türkiye’de düne kadar 5-10 bin uluslararası öğrenci varken bugün bu sayının 60 binlere ulaşmış olması, entelektüel anlamda gelecekte Türkiye’nin ve Türkçe’nin de dünyada oynayacağı rolü bize haber veren bir durumdur" değerlendirmesini yaptı.
Editör: TE Bilisim