12 Eylül 1980 sabahı Enver Karagöz ve eşi Işılay gözaltına alınır. Artvin Öğretmen Okuluna götürürler. Çünkü okul artık işkencehaneye dönüştürülmüştür. Ağır işkencelerden geçer Enver hoca ve eşi Işılay. 

Güzel şiir okurmuş Enver hoca. Mitinglerde o gür sesi ile okuduğu şiirler, kitleyi adeta bir uçtan bir uca dalgalandırırmış. Anlaşılan buna hiç tahammül edememişler. Ve işkencehaneye döndürülen Artvin Öğretmen Okulunda, 'Bundan sonra Nazım Hikmet'in şiirlerini çok okursun" diyerek, Enver hocanın boğazına kaynar suyu dökerler. Ses telleri yanmıştır artık. Gırtlak kanseri olmuştur Enver hoca. Tedaviler de sonuç vermez ve yaşama veda eder. 

Ve ondan geride kalanlar affetmez, insanlık dışı vahşi işkenceyi; suçu düşünmek olan bir öğretmenin boğazını yakan canileri.

Şehit Neşe öğretmeni 7 si kadın doğuda 72 öğretmeni katleden düşünce düşmanlarını, kafatasçı katilleri ve nicelerini de tarih hatırlıyor. Selma Rıza’yı hatırladığı gibi:

"Korkmadan evinin penceresinden bakan bir kadın ve dışarıda evi kuşatan bir sürü insan. Şeriat naraları atan bu kalabalık, büyük bir öfke içinde. Tek amaçları birazdan dışarı çıkacak olan bu kadını öldürebilmek.

Bu kadın ki kızların okumasını savunmuş, bir erkeğin 4 kadınla evlenmesine karşı gelmiş ve mirastan eşit pay alınmalı demiş. İki dudak arasından çıkan sözle bir kadını boşayamazsın demiş. İşte 31 Mart Ayaklanmasının patladığı saatlerde Meşrutiyet karşıtı softaların, onun kapısının önünde belirmesi için bu sebepler yeterliydi.

İlklerin ve teklerin kadını Selma Rıza. İlk kadın gazetecimiz ve  Sorbonne'da okuyan ilk Türk kadını. Kızılay'ın kurucularından ve 20 yaşında ‘Uhuvvet’ adlı romanı yazan Selma Rıza.

Belki de bilmemiz gereken en önemlisi, Milli Mücadele yıllarında Halide Edip mandayı savunurken, Halide Edip'e haddini bildiren Selma Rıza."Halide sen kapa bakıyım bir çeneni. Bu vatanın her karış toprağı kuvvanın, Türk askerinin kanı ile sulanmıştır. Mandayı kafandan çıkar Halide. Türk devleti tam bağımsız bir Cumhuriyet olacaktır."

Selma Rıza bu kadar kararlı ve nettir. Yaşamış olduğu hayatı boyuncada "Cumhuriyet Devrimlerinin" yılmaz savunucusu olmuştur. Selma Rıza'yı bugün ülkemizde  kaç kişi biliyor? Oysa Selma Rıza demek tam bağımsız Türkiye demektir. Kaynak: Selanik Yayınevi

(Manda, kendi kendini yönetecek durumda olmayan bir ülkeyi, geçici olarak yönetmek üzere Milletler Cemiyeti tarafından bir devlete verilmiş vekilliktir. Amerikan mandasını savunanlar ve Osmanlı'nın selametini Amerikan himayesinde gören cemiyet yöneticileri 5 Aralık 1918 tarihinde Amerika Başkanı Wilson'a gönderdikleri 9 maddelik bir muhtıra ile resmen Amerikan mandasını talep ettiler. )