Nefes aldığımız dünyayla ve karşılaştığımız olaylarla ilişki kurarak bu hususta aldığımız sorumluluğun adıdır, “Duyarlılık”.

Hemen hemen her gün gazete okuyup televizyonda izlediğimiz gerçekleri çoğu zaman yakınlarımızla paylaşıp, kah üzülür kah seviniriz. Fakat asıl olan konuşmaktan ziyade çözüm aramaya başlamak ve eyleme geçmektir. Çünkü, bugün başkalarının yaşadığı olaylar yarın bizimde başımıza gelebilir ve yaşadığımız sıkıntının çözümüne yardımcı olabilecek birilerine ihtiyaç duyabiliriz. Bir insan tek başına yaşamadığı gibi içinde bulunduğu topluma karşı da sorumludur ve hayata tutunduğumuz dünyaya karşı ne kadar duyarlı olursak, olumlu veya olumsuz, mutlaka bize aynı şekilde geri döner. Hatta başıma gelen bir olayla size bunun bir örneğini de verebilirim.

Bir yaz günü oğlumla birlikte köy yolundan yazlığa doğru giderken, yol kenarında süklüm püklüm yürüyen genç bir kadıncağız dikkatimi çekmişti.  Ben daha ne olduğunu anlayamadan hızla gelen bir araba kadının önünü kesmiş, arabadan büyük bir öfkeyle inen adam onun o ağlamaklı yüzüne yumruklar savururken bir yandan da zavallı kadıncağıza hakaretler yağdırmaya başlamıştı. Aralıksız dayak yiyen kadının yaşadıklarına kayıtsız kalamazdım.  Karşımdakinin öfkeli belki de silahlı bir adam olmasına aldırmadan durdum ve kornaya basıp adama kadını bırakması yönünde bağırmaya başladım. Adam ise söylediklerime aldırmadan bana karşılık vererek tehditler savuruyordu. Yanımda oğlum olduğu için gaza basmak zorunda kalmıştım ama boş durmayıp hemen jandarmayı aradım ve olayı, olay yerini, arabayı tarif ettim. Onlarda sağ olsunlar anında yolları kesip belki de benim sayemde o kadıncağızı o caninin elinden kurtarmış olmalılar.  O gün olay karşısında elimden geleni yaptığım için bugün vicdanım rahat… Hani biraz önce, “Ne kadar duyarlı olursak bize aynı şekilde geri döner” demiştim ya… Bana döndü, nasıl mı?

Yeni şarkım “Nefes Kadar” ın klip çekimi sırasında yaşananlar gerçekten de umut vericiydi. Bundan yaklaşık üç hafta kadar önce Marmara Ereğlisi yolunda dronla araba sahnesini çekiyoruz. Aranjörüm sevgili Fatih Yeşilgül, bana ne yapacağımı anlatırken ufak bir detayı atlıyor. Arabanın hızını… Neyse çekimi başlatıyoruz; ben 40 50 Allah ne verdiyse basıyorum gaza. Dron nasıl yetişsin benim hızıma, yetişemiyor tabii. Fatih Bey beni arıyor telefonumun sesi kapalı, kornaya basıyor duymuyorum, el kol hareketi yapıyor görmüyorum. En sonunda gaza basıp yanıma yanaşıyor, eller kollar dışarda haliyle kendisi bana ulaşmaya çalışıyor. Neyse ki uzun uğraşları neticesinde çok şükür bir şeyler olduğunu fark edip emniyet şeridine park ediyorum. Bana kliple ilgili detayları bu kez atlamadan tekrar  anlatıyor ve biz bir şekilde o bölümü çekip tamamlıyoruz. Bu arada radarlar hemen hemen her yerde. Diğer bölüm için sahile inerken Fatih Bey’in arabası jandarma tarafından çevriliyor. İçimden bir, “Eyvah” çekip yan gözle jandarmayı süze süze altımdaki emanet arabayı biraz ileri doğru sağa çekip bekliyorum. Gözüm dikiz aynasında takılı kalmış vaziyette. Aradan bir beş dk falan geçiyor; neyse ki Fatih Bey’in bana doğru yürüdüğünü görüyorum. “Bir durum mu var, ceza falan yemediniz inşallah” deyince, “Var var diye hafif bir tebessüm eden Fatih Bey, “Duyarlı bir vatandaşımız siyah bir citröen, Jeep’te ki bir bayanı taciz ediyor” diye şikayet etmiş diyor. Şaşkınlıkla gülüşmemizin ardından yolumuza devam ederken, bize klip gününde hem güzel bir anı bırakan hem de duyarlılığıyla alkışları toplayan bu sorumluluk sahibi vatandaşımıza içten içe teşekkür etmekten kendimizi alamıyoruz. Esprili şekilde başımıza geldiği için gülümsediğimiz bu olay aynı zamanda bize umudu, insanlığı yeniden hatırlatıyor.

Aslında her insan, duyarlılık bilinciyle doğar fakat bu bilinci büyüme çağı boyunca desteklemek gerekir. İyilik yapmayı öğretmek, doğayı ve doğaya ait tüm canlıları sevdirmek, sevgiyle büyütmek gerekir. Bir insanın dünyadaki varlığını onurlu bir şekilde devam ettirebilmesi için, duyarlılığın gerekliliğinin farkında olanlar, her zaman için gelecek nesillere pozitif bilinç, paylaşım ve yaşama alanı bırakma gayretindedirler. Gerekli zamanda gerekli duyarlılığı göstermekten kaçınmayalım. Unutmayalım ki bugün başkasına yarın bize…