Üniversite adaylarının katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 12.30'da sona erdi. Sınava yetişemeyen adaylar gözyaşlarına boğuldu. Sınava girmek isteyen bir asker kimliğini birliğinde unuttu. Dakikalarla sınava yetişemeyen bir başka aday 'Yapacak bir şey yok' diyerek geri döndü. Son saniyede koşarak sınava yetişen bir aday ise alkışlarla sınava uğurlandı.


"BU BENİM HAYATIMIN SINAVI"

Konya'da Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) geç kaldığı için giremeyen öğrenci, "Bu benim hayatımın sınavı" diyerek gözyaşı döktü.

Üniversite adayları YKS'den yaklaşık 1,5 saat önce sınava girecekleri okulun önüne gelip beklemeye başladı. Kalem, peçete, cüzdan, saat, kolye ve küpe gibi eşyanın alınmadığı sınavda, öğrenciler sınava 1 saat kala güvenlik kontrolünden geçirilerek salonlara alındı. Güvenlik kontrolü sırasında plastik su şişelerin üzerindeki etiketler, öğrencilerde bulunan metal toka, yüzük, kolye ve küpelerde çıkartıldı. Öğrenciler sınavda ter dökerken, veliler de dışarıda dua okuyarak beklemeye başladı.

SINAVA GİREBİLMEK İÇİN POLİSE YALVARDI

Mareşal Mustafa Kemal Ortaokulu'nda yapılan sınavda kural gereği, saat 10.00 okulun kapıları kapatılarak sınava giriş sonlandırıldı. Saat 10.05'te okulun kapısına gelip, sınava girmek isteyen bir erkek öğrenci, polisten giremeyeceğini öğrenince gözyaşlarını tutamadı. Polise uzun süren yalvaran ismi öğrenilemeyen öğrenci, "Ağabey lütfen. Allah aşkına. Kaçıramam bunu. Saat daha 5 geçiyor. Ağabey bu hayatımın sınavı. Elini ayağını öpeyim ağabey. 5 dakika geç kaldım ağabey. 15 geçe sınav başlıyor. Ben 5 geçe geldim. Bir şey olmaz ağabey, beni alın. Ağabey ben ne yapacağım şimdi?" dedi.

Tüm uğraşlarına karşın sınava giremeyen öğrenci, üzgün bir şekilde okuldan ayrıldı. Bir kız öğrenci de aynı şekilde sınava giremedi.  Tolga YANIK/KONYA, (DHA)



KİMLİĞİNİ UNUTAN ÖĞRENCİLERİN YARDIMINA POLİS YETİŞTİ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın(YKS) birinci oturumunda kimliklerini unutan adaylara polis ekipleri, destek verdi. İl Nüfus Müdürlüğü'nde işlem yaptıran adaylar, sınava girecekleri okullara polis araçlarıyla yetiştirildi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın(YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi(TYT) için üniversite adayları, yaklaşık 1,5 saat önce sınava girecekleri okulların önlerine gelip, beklemeye başladı. Adaylar, sınava 1 saat kala güvenlik kontrolünden geçirilerek, salonlara alındı. Güvenlik kontrolü sırasında plastik su şişelerindeki etiketler alınırken, adaylar üzerindeki metal toka, yüzük, kolye ve kemerler de çıkartıldı.

Sınav öncesi kimliklerini evde unutan üniversite adaylarının yardımına ise polis ekipleri yetişti. Tokat İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu'nun talimatı doğrultusunda Tokat Valiliği İl Nüfus Müdürlüğü önünde resmi araçlar ile polis ekipleri bekledi. İl Nüfus Müdürlüğün'deki işlemlerini tamamlayan üniversite adayları, polis otosuyla sınavlara girecekleri okullara bırakıldı.

Adaylar sınavda ter dökerken, yakınları da dışarıda başarıları için Kuran-ı Kerim okuyup, dua etti. Fatih YILMAZ-Halil İbrahim YEL (DHA)



SON ANDA YETİŞTİLER

Adana'da 2 aday, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) saniyeler kala yetişti.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi bugün Adana’da da YKS’nın birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), saat 10.15’te başladı. 180 dakika sürecek olan sınav öncesi adaylar saat 10.00’a kadar içeri alındı. Adaylar içeri alınmadan önce polisler tarafından didik didik aranırken, salon görevlileri de adayların evraklarını kontrol etti. Çobanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde sınava girecek iki aday son giriş saati olan 10.00'a saniyeler kala okula geldi. Adaylar sınava girmek için koşarak polislerin yanına gelip, aramadan geçerek son anda sınava girebildi. Polisler adayları içeri aldı. Bahçede bekleyen aileleri ise dışarıda çocuklarının sınavda başarılı olabilmeleri için dua etti.  Akif ÖZDEMİR/ ADANA, (DHA)



ANKARA'DA YKS HEYECANI

Ankara'da, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) giren öğrenciler, girişte baştan aşağıya aranarak sınıflara alındı.

Başkent'te adaylar, sabahın ilk ışıklarıyla sınava girecekleri okulların önünde toplandı. Sınavın yapılacağı okulların çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Keçiören İlçesi'ndeki Faik Erbağı İlkokulu'nda YKS'ya girecek adaylar, sınav saatinin yaklaşmasıyla birlikte girişte sıraya girdi. Bina girişinde adayların yanlarında getirmemesi gereken araç ve gereçlerin listesi asıldı. Buna rağmen üzerinde madeni para, kağıt, peçete, kol saati, anahtar, gibi eşyalar bulunan adaylar, bunları yakınlarına ve bina çevresindeki alanlara bıraktı. Yoğun güvenlik önlemleri altında içeriye alınan adayların üzerleri didik didik arandı. Adayların saçlarındaki toka ve kulaklarındaki küpeler de alındı. Saat 10.15'te başlayan sınav için saat 10.00'da okul kapıları kapatıldı. Öğrenci velileri de okul bahçesinin dışına çıkarıldı. Bazı ailelerin okul yakınlarında çocukları için dua ettiği görüldü.  Muhammet BAYRAM-Harun ÖZALP-İrfan ÖZŞEKER/ ANKARA, (DHA)



SINAVA ENGEL YOK

Başakşehir Belediyesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'ye giren engelli vatandaşlara ücretsiz ulaşım hizmeti sağladı. 5 engelli vatandaş özel araçlarla evlerinden alınarak sınav merkezlerine götürüldü.

Başakşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, YKS öncesi engelli adayları  tespit ederek sınav merkezlerine ulaşımları konusunda kapsamlı bir çalışma yaptı. Tekerlekli sandalye için özel yapım asansörü bulanan minibüslerle evlerinden alınan engelli üniversite adayları ile refakatçileri sorunsuz bir şekilde sınava girecekleri okullara ulaştırıldı.

“KENDİ İMKÂNLARIMIZLA GELMEMİZ ÇOK ZORDU”

Kayaşehir’de ikamet eden Ahmet Atakan Acar da, evinden alınıp Gaziosmanpaşa’daki okula götürülen beş engelli üniversite adayından biriydi.

Ahmet Atakan’ın babası Hakan Acar, “Başakşehir Belediyesi’nin mükemmel bir hizmeti” olarak tanımladığı ücretsiz ulaşım hizmeti hakkında, “Oğlum Ahmet Atakan bu yıl ilk kez üniversite sınavına giriyor. Sınav yerimizin Gaziosmanpaşa’da olduğunu öğrenince başlarda biraz üzüldük. Kayaşehir’den oraya nasıl gideriz diye telaş ettik. Başakşehir Belediyesi, bizimle ilgilendi ve oğlumun sınav yerine rahatlıkla gelmesine vesile oldu. Eğer öyle olmasaydı sınava kendi imkânlarımızla gelmemiz çok zordu. Bu mükemmel hizmet için Başakşehir Belediyesi’ne ve Başkanımız Yasin Kartoğlu’na çok teşekkür ederiz. Allah razı olsun.” diye konuştu.

YKS’ye giren engelli üniversite adayları sınav sonrasında tek tek evlerine bırakıldı. İSTANBUL,(DHA)



SON ANDA SINAVA YETİŞEN GENÇ KIZA ALKIŞLI DESTEK

Samsun’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) için adaylar ter döktü. Bir genç kız sınavın yapılacağı binaya girmek için son anda koşarak yetişirken, kapıda bekleyen vatandaşlar alkışlarla ona destek oldu.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.15'te başladı. Adaylar ve aileleri büyük heyecan yaşadı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampüsünde de sınav nedeniyle yoğunluk yaşandı. Adaylar sınavdan yaklaşık 3 saat önce buraya gelmeye başladı. Fen Edebiyat Fakültesi binasında sınava girecek bir aday giriş kapıları kapatılmadan hemen önce içeri girebildi. Sınava yetişmek için koşarak binaya gelen genç kıza kapıda bekleyen vatandaşlar alkışlarla destek oldu.

Sınav için bir sonraki oturumun giriş belgesiyle geldiğini zanneden bir adayın annesi ise polislerden yardım istedi. Sınav görevlileri devreye girerken adayın doğru sınav giriş belgesiyle geldiği anlaşıldı. Ayrıca polis tarafından giriş kapısında yapılan üst aramasının ardından adaylar içeri alındı. Aileler ise bina çevresinde sessiz olmaları konusunda uyarıldı.  Yaprak KOÇER-Hüseyin KALAY/SAMSUN, (DHA)



YKS'DE FENALAŞAN KIZ HASTANEYE KALDIRILDI

Sivas'ta Yükseköğretim Kurumları Sınavı´nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sırasında rahatsızlanan Aleyna Kayhan (19), ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Sivas'ta öğrenciler, sabahın erken saatlerinde TYT'ye girmek için sınav merkezlerinin yolunu tuttu. Adayların oldukça heyecanlı olduğu görüldü. Adaylar, güvenlik taramasından geçirilerek salonlara alındı. Saat 10.15'te başlayan sınavda öğrenciler içerde ter dökerken, ailelerde de dışarıda Kuran-ı Kerim okuyarak dua etti.

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda YKS'ye giren Aleyna Kayhan, sınavın başlamasından 45 dakika sonra rahatsızlandı. Görevlilerin çağırdığı sağlık ekipleri, Kayhan'a müdahale etti. Heyecanlandığı için fenalaştığı belirtilen Aleyna Kayhan, ambulansla Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Uğur YİĞİT/SİVAS, (DHA)



ANNESİNİ SINAVA YETİŞTİRDİ

Çorum’da, hukuk fakültesi öğrencisi Amine Acar (21), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na giren annesi Filiz Acar’ı (47) sınava gireceği okula getirip, el sallayarak salona uğurladı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı'nca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), saat 10.15'te başladı. Çorum'da hukuk fakültesi öğrencisi Amine Acar, annesi Filiz Acar’ı sınava gireceği Bahçelievler İlkokulu'na getirdi. Amine Acar, el sallayarak annesini sınav salonuna uğurladı. Filiz Acar, kızının kendisini sınava getirdiğini belirterek, "Çok heyecanlıyım. Akşam da ortanca kızımın düğünü var. Çok uğraştım, bakalım hayırlısı” dedi. Annesini sınava getiren Amine Acar ise, "Annemi sınava yetiştirdik, çok istiyordu sınava girmeyi, inşallah hayırlı olur” dedi.

18 YAŞINDAKİ MUHTAR ADAYIDA SINAVA GİRDİ

Çorum’un en genç kadın muhtar adayı olan Hilal Demiral da (18) sınava girdi. Hilal Demiral, "Türkiye’nin en genç kadın muhtar adayı olmuştum. O zamanki yarışta çok heyecanlıydım. Bugün de sınava giriyorum. Yine heyecanlıyım. Herkese başarılar diliyorum” dedi.

Sınava dakikalarla kaçıran Umut Turan ise, kapı önünde uzun süre gözyaşı döktü. Yusuf ÇINAR/ÇORUM, (DHA)

Editör: TE Bilisim