Başlamadan önce eğitim ve öğretimi anlayalım  

Eğitim nedir sorusuna verilecek birçok cevap vardır. Genel manada eğitim, bir insanın; duygusal, bedensel, zihinsel olarak sahip olduğu yeteneklerini belirlenen amaç doğrultusunda geliştirmesidir. Bilgi kazanmak, davranışlarını geliştirmek yolunda atılan adımların hepsi eğitimin kapsamında yer almaktadır. İsteyerek ve kasıtlı olarak değişimler geçirmek eğitimin bir parçası olarak tanımlanmaktadır. 

Öğretim nedir  sorusuna verilecek cevap vardır Eğitimin okullarda planlı programlı yapılan kısmıdır. Öğretim, belirlenmiş olan müfredatı öğrenmek ve bu aşamadan sonra da uzmanlık kazanmak anlamında kullanılır. Anaokulu ya da ilkokuldan başlayan öğretim süresi üniversiteye kadar devam eder ve bu aşamadan sonra da kişiler istedikleri öğretimi alarak hayata atılıp öğrendikleri bu öğretimleri işlerinde kullanırlar 

Eğitim oldukça kapsamlı formal ve informal boyutu vardır öğretim sadece formal boyutu var eğitim yaşantının tüm alanını kapsarken öğretim belli kriterde kalır. Ayrıca plansız programsız olur öğretimin belli plan ve programı vardır. Şimdi gelelim esas konuya toplum okula giden kişilere halk diliyle mürekkep yalamış kişiler bilgili tecrübeli vs. denilerek eğitim sıfatı takılıyor aileler çocuklarını okusun eğitimli olsun diye yarış atı gibi ders çalıştırıyorlar ve çocuk gençlik çağına gelince ailesinden gördüğünü devam ettiriyor ve de yaptığını yanlış olduğunu bilmeden yapmaya devam ediyor eğitim ilk önce anne baba vermeli çocuğuna sonra öğretimin üstüne durmalı öğretim görürken çocuğu sıkmayalım çocukluğunu yaşasın iradesini eline verelim bu bilinçle çocuğun üstüne duvarım karnesi zayıf diye diploma için çocuğu belli planın içine sokarken karakter gelişiminin yanlış olarak geliştiğini unutmayalım çevremde gözetmelerim çocuk oyun saati kısıtlanırken öğretim saati oldukça geniş tutuluyor bunun en büyük zararı öz güveni zayıf oluyor beceri kabiliyeti zayıflıyor hayal kurma olanağı elinden alınıyor asabi öfkeli ben düşüncesi yaptığım her şey doğru düşüncesi gibi hallerde büyüyor sonra yaşantının her alanı pozitif olarak etkileniliyor tabi ki çocuklarımız okusun lakin büyürken kendisini de geliştirsin tanısın anne baba çocuklarına verebileceği eğitimin üstüne durmalı mesela ahlak, kültürel, sosyal vs. gibi eğitimleri anlatmalı yanlış eğitim ve öğretim domino taşı etkisi yaratır tüm yaşamları etkiler dikkatli olalım anne baba çocuklarının eğitimine ve öğretimine önem vermeden kendilerini sorguya çekmeli neler kaybettim neler kazandım diye  kendisine yapılan zararların azda olsa önüne geçilebilir. 

EĞİTİM ŞART ama İNSAN OLMAK DAHA ÖNEMLİ insanlığımızı unutmayalım