ANKARA  - Esnaf Ahilik Sandığı'nın 1 Ocak 2018 olarak planlanan yürürlük tarihinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen torba kanunla iki yıl ertelenmesi esnafta olumlu karşılık buldu.


Torba kanunla yürürlük tarihi 1 Ocak 2020'ye ertelenen uygulama, 1,6 milyon esnafı ilgilendiriyor. Esnaf Ahilik Sandığı ile iflas eden ya da dükkanını kapatan esnafa, kurulacak fon üzerinden işsizlik maaşı gibi ödeme yapılması planlanıyor.


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esnaf Ahilik Sandığı'nın ertelenmesini çok olumlu bulduklarını söyledi.


Palandöken, esnafın üzerindeki yüksek prim yükü nedeniyle ertelemeyi kendilerinin talep ettiklerini bildirdi.


Primlerin yanı sıra Ahilik Sandığı için yapılacak ödemenin esnafı etkileyeceğine işaret eden Palandöken, "Esnaf, prim olarak en düşük basamakta dahi 628 lira ödeme yapıyor. Biz bir yıllık erteleme bekliyorduk ancak iki yıllık erteleme oldu. Biz, uygulamanın zamana yayılmasını istedik. Prim ödemede güçlük çektikleri için bir de sandık için ödeme yapmaları zor olacaktı." dedi.


Palandöken, söz konusu ertelemenin, Ahilik Sandığı'na ilişkin yönetmeliklerin çıkarılarak uygulamanın nasıl olacağının görülmesi açısından da zaman kazandıracağını vurgulayarak, şunları kaydetti:


"Böyle bir esnaf sandığı getirilmesini de biz talep etmiştik ancak o dönemde prim sıkıntısı yoktu. Prim ödemeleriyle ilgili de çalışmamız var. Birçok esnaf, emekliliğe hak kazanmış durumda ancak borcu var. Bankalarla anlaşarak, borçlarını kapatmalarını sağlayacağız. Esnaf da emekli olup borç stokunu bitirecek. Ondan sonra sandık uygulamasına geçilmesi uygun olur. Bu konu esnafın geleceğiyle ilgili. Esnaf, işi bıraktığı zaman aç kalıyor. Bu sandık sayesinde işsizlik maaşı alacak."

Editör: TE Bilisim