ANKARA - Dünya genelinde elektrikli araç satışı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 70 arttı.

AA muhabirinin Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) "2016 Dünya Enerji Yatırımı Raporu'ndan" derlediği bilgilere göre, benzinle çalışan araçlara göre daha verimli olduğu kabul edilen elektrikli otomobil satışının artması, enerji verimliliği alandaki yatırımlara da olumlu yansıdı. Bu kapsamda geçen yıl bu alana 4 milyar dolar yatırım yapıldı.

Bu yatırımın büyük bölümünü içten yanmalı motorlar ve elektrikli araçlar arasındaki fiyat farkını kapatmak için ülkelerin verdiği yatırım teşvikleri oluşturdu. Geriye kalan kısmı ise elektrikli araç kullanıcıları tarafından gerçekleştirildi.

Geçen yıl dünyada elektrikli araç satışı bir önceki yıla kıyasla yüzde 70 artarak 550 bine yükseldi. Söz konusu dönemde yapılan elektrikli araç satışlarıyla günlük küresel petrol talebinin 10 bin varil gerilediği ifade edildi.

Dünya genelinde geçen yıl en fazla elektrikli arabanın satıldığı ülke Çin oldu. Bu dönemde Çin'de 200 bin elektrikli araç satışı yapıldı. Dünya genelinde en fazla elektrikli aracın satıldığı ikinci ülke ise ABD oldu. Geçen yıl ABD'de 110 bin elektrikli otomobil satıldı.

Ayrıca raporda, dünyada elektrikli araç sayısının artmasıyla birlikte geçen yıl 190 bin araç şarj istasyonunun kurulduğu belirtildi.
Türkiye'de durum

Otomotiv Distribütörleri Derneğinin (ODD) verilerine göre, Türkiye'de bu yılın 8 ayında 36 elektrikli otomobil satışı yapıldı. Benzin ve mazotlu araçlarla rekabet edebilmek amacıyla elektrikli ve hibrit araçların gidiş mesafesinin artırılması ve ülkede şarj istasyonu sayısının artırılması hedefleniyor.