Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Mehmet Nurettin Pekarun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Japonya'ya ziyareti öncesi, iki ülke ticari ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Pekarun, hedef ülke olarak belirlenen Japonya pazarında Türk firmalarının daha etkili olabilmesi için ürün ve üretim kalitesinin Japon standartlarına uygun hale getirilmesinin önem taşıdığını söyledi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilere bakıldığında Japonya’ya balık, makarna, tütün ve dokuma ürünleri ihraç edildiğini ifade eden Pekarun, Japonya'dan buldozerler, greyderler, toprak tesviye makinaları, mekanik küreyiciler, ekskavatörler, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları, baskı yapmaya mahsus makinalar, binek otomobiller ve diğer motorlu taşıtların ithal edildiğini belirtti.

Japonya pazarında etkili olmak isteyen Türk firmalarının bu ülkenin tüketicisini iyi tanıması gerektiğini vurgulayan Pekarun, şunları kaydetti:

"Hedef ülke olarak belirlenen Japonya pazarında Türk firmalarının daha etkili olabilmesi için ürün ve üretim kalitesinin Japon standartlarına uygun hale getirilmesi ve gerekli çalışmaların yapılması ihracatın arttırılması açısından önem taşımaktadır. Japon pazarında yer almak isteyen firmaların Japonya kalite kontrol standartlarını detaylı bilmesinde fayda vardır. Japonya’ya ürün pazarlanırken ülkenin demografik yapısının göz önünde bulundurulmasında fayda görülmektedir. Ayrıca ürün tanıtımına verilen önemin arttırılması ve bu kapsamda etkili bir plan oluşturulması da yararlı olacak."

Japonya'ya ihracat son 10 yılda yüzde 60 arttı

Geçen yıl 4,6 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü ile dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi olan Japonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi geçen yıl itibarıyla 3 milyar 575 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

TÜİK'in dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin Japonya'ya ihracatı son 10 yılda yüzde 60 artışla 234 milyon 227 bin dolardan 375 milyon 472 bin dolara yükseldi. İthalat da yüzde 3'lük yükselişle 3 milyar 109 milyon 218 bin dolardan 3 milyar 199 milyon 915 bin dolara çıktı.

Japon firmaların bu yılın ocak-temmuz döneminde Türkiye'ye yatırımları 215 milyon dolar oldu.
Editör: TE Bilisim