Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türk Akımı projesinin siyasi belirsizlikten kurtulmaya başladığını belirtti.

Kumbaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen hafta Moskova’da gerçekleştirdiği görüşmenin, dondurulduğu açıklanan Türk Akımı'nın siyasi belirsizlikten kurtulabilmesi adına dönüm noktası olabileceğini söyledi.

Rusya'da Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla en üst düzeyde temsil edildiğini hatırlatan Kumbaroğlu, iş birliğinin devam ettirilmesi noktasında konulan iradenin Türk Akımı'nın geleceği adına çok önemli olduğunun altını çizdi.

Uzmanlar Antalya’da bir araya geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türk Akımı ile ilgili "Önce bir hat yapılsın diye bir yaklaşım var. Biz, dört hat birden yapılsın istiyoruz" açıklamasını değerlendiren Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

"Bu açıklama, müzakerelerin neden dondurulduğunu açık bir şekilde anlatıyor. Bundan sonraki süreçte ilgili bakanlıklar ve kurumlar görüşmeleri bu yönde sürdüreceklerdir. Türk Akımı ortaya konduğundan bugüne projenin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu vurguladık. Sadece söylemlerle değil, imza attığımız projelerle de bunun önemine dikkati çektik. Bu kapsamda 14 Kasım 2015’te Antalya’da G20 zirvesi öncesinde taraflar arası diyaloğu geliştirmek amacıyla 'Avrasya Doğalgaz Projelerinde Jeopolitik Konular, Riskler ve Fırsatlar' başlıklı bir konferans düzenliyoruz."

Konferansın, G20 öncesinde Türkiye’nin en önemli enerji konularını gündeme alan E20 niteliğinde bir enerji zirvesi olacağını kaydeden Kumbaroğlu, "Konferans, başta Türk Akımı ile TANAP olmak üzere Türkiye’nin ulusal çıkarlarına hizmet eden stratejik önemde öncelikli projelere ilişkin pozitif diyaloğun gelişmesine katkı sağlamayı amaçlıyor" dedi.