ANKARA (DHA) - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dünya Bankası'nın hazırladığı İş Yapma Kolaylığı Endeksi 2020 yılı raporuna göre, Türkiye'nin 10 sıra yükselerek 33'üncü ülke konumuna geldiğini açıkladı.

Bakan Albayrak, Twitter'dan yaptığı açıklamasında, Türkiye'nin Dünya Bankası'nın hazırladığı İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde (Doing Business Index) geçen yıl 60'ıncı sıradan 43'e yükseldiğini hatırlattı. Bankanın bugün açıkladığı 2020 raporuna göre de, Türkiye'nin 43'üncü sıradan 33'üncü ülke konumuna geldiğini belirten Bakan Albayrak, "Bakanlığımız liderliğinde yürüttüğümüz İş Yapma Kolaylığı Reform Çalışmaları'na katkı sağlayan tüm mesai arkadaşlarımı, ilgili tüm bakanlıklar ile kamu kurumlarındaki çalışanlarımızı ve TOBB'u tebrik ediyorum. Reformlarımızı sürdüreceğiz. İşe başlama, vergi ödeme ve dış ticaret gibi alanlardaki kazanımları ileri taşıyacağız. Özellikle maliyetlerin daha da düşmesini, iş hayatında verimliliğin artırılmasını sağlayarak Türkiye'nin yatırım iklimini en üst seviyeye çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan ise, konuya ilişkin yapılan açıklamada, Dünya Bankası tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nin üye ülkelerde yatırım ortamını etkileyen iş düzenlemelerini analiz ettiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Dünya çapında iş yapma ortamına ilişkin önemli bir gösterge olan İş Yapma Kolaylığı Endeksi 2020 yılı raporu 24 Ekim 2019 tarihinde kamuoyu ile paylaşılmıştır. Söz konusu rapora göre, İş Yapma Kolaylığı Endeksi genel sıralamasında geçen sene 43’üncü basamakta yer alan Türkiye 10 sıra yükselerek 190 ülke arasında en kolay iş yapılan 33’üncü ülke olmuştur. Bu yıl, İş Yapma Kolaylığı Reform Çalışmaları, Bakanlığımız liderliğinde başarılı bir şekilde yürütülmüştür. Bu başarı, özel sektörümüzü temsilen TOBB ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımızın değerli katkılarıyla; işe başlama, vergi ödeme, elektrik temini, tapu kaydı ve dış ticaret alanlarında yapılan reformlar sayesinde gerçekleşmiştir. Endeksteki en büyük sıçrama, esas itibarıyla Bakanlığımız sorumluluğundaki vergi alanında sağlanarak, bu alanda sıralamamız 80’den 26’ya yükselmiştir. Söz konusu reformlar ile maliyetlerin düşmesi, işlem sürelerinin ve sayılarının azalması temin edilerek Türkiye’de iş hayatında verimlilik ve etkinlik artırılmıştır."

FUAT OKTAY'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Dünya Bankası'nca bugün açıklanan, 'İş Yapma Kolaylığı Endeksi Raporu'na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye'nin, 'Barış Pınarı Harekatı' ile sahada ve masada elde ettiği başarının ardından bugün de ekonomi alanında önemli kazanım sağlandığını belirten Oktay, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uyguladığımız kapsamlı ve hedef odaklı ekonomi politikaları meyvelerini vermektedir. Manipülasyon girişimleri ve ekonomik saldırılara rağmen Türkiye ekonomisi, sahip olduğu potansiyel ve donanımla uluslararası alanda başarılarına bir yenisini daha eklemiştir" dedi.

'27 SIRALIK İYİLEŞME GÖSTERDİK'

Fuat Oktay, Türkiye'nin 'İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 190 ülke arasında 43'üncü sıradan 33'üncü sıraya yükseldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Toplamda ise 60'ncı sırada olduğumuz iki yıl önceye göre 27 sıralık bir iyileşme göstermiş durumdayız. Küresel ticaret savaşlarının gündemi şekillendirdiği, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin doğrudan yatırım çekmek için büyük bir rekabet içinde olduğu bir dönemde Türkiye'nin son 2 yılda gösterdiği 27 basamaklık ilerleme son derece olumlu bir gelişmedir" dedi.

Türkiye'nin bu ilerlemeyle 'doing Business' (iş yapma kolaylığı) sıralamasında G20 ülkeleri arasında 11'inci sırada yerini aldığını aktaran Fuat Oktay, 33'üncü sıranın Türkiye için yeterli olmadığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Israrla Endekste daha üst basamaklara yükselmeyi, öncelikli olarak ilk 20'ye girmeyi hedefliyoruz. Gerek yerli, gerekse yabancı yatırımcıların Türkiye'ye daha çok doğrudan yatırım yapması ve KOBİ'lerin daha da kolay iş yapmaları sağlamak için çalışmalarımızı Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ara vermeden sürdüreceğiz. Yaptıkları çalışmalarla bu sonucun elde edilmesine katkı sağlayan başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’ne, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine ve Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kuruluna teşekkür ediyorum. Bu vesileyle iş yapma kolaylığı endeksi çalışmalarının kurumsallaşmasında önemli katkıları olan Eski Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ’a da teşekkür ederim. Bu sonucun ülkemize ve yatırımcılarımıza hayırlı olmasını diliyor, diplomaside, güvenlikte ve tüm alanlarda daha nice başarılara birlik ve beraberlik içinde ulaşmayı temenni ediyorum."
Editör: TE Bilisim