İSTANBUL

Emisyon testi skandalının ortaya çıkmasının ardından Frankfurt borsasında Volkswagen hisseleri, yaklaşık yüzde 20 geriledi.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların egzoz emisyon testleri sırasında emisyon test sonuçlarını yanıltıcı yazılım kullandığını bildirdi.

Emisyon testi manipülasyonu haberinden sonra, Volkswagen hisselerinde sert düşüşler görüldü. Cuma günü 161,17 avrodan kapanan, haftanın ilk seansına 145,95 avrodan başlayan Volkswagen hisselerindeki düşüş, gün içinde de devam etti.

Yoğun satışlarla, bir ara 127,45 avroya kadar gerileyen hisseler, şu dakikalarda cuma günü kapanışa göre yüzde 19,2 kayıpla 130,20 avrodan işlem görüyor. Frankfurt borsasında, Volkswagen hisselerinden etkilenen Daimler hisseleri yüzde 2,6, BMW hisseleri de yüzde 1,7 düşüşle seyrediyor.

Volkswagen Üst Yöneticisi (CEO) Martin Winterkorn, bugün yaptığı açıklamada EPA'nın açıklamasını doğrulamıştı. Volkswagen Yönetim Kurulu'nun söz konusu tespitleri ciddiye aldığını vurgulayan Winterkorn, "Ben şahsen müşterilerimizin ve halkın güvenini kırmaktan dolayı derinden üzüntü duyuyorum. Bu olayın gerçekliğini açıkça ortaya koymak için ilgili kurumlarla en hızlı ve şeffaf şekilde tam iş birliği yapacağız. Volkswagen bu konuda dahili soruşturma talimatı da verdi" ifadelerini kullanmıştı.

'Büyük üzüntü duyduk'

Volkswagen Üst Yöneticisi (CEO) Martin Winterkorn, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu'nun, Volkswagen Grubu'nun dizel araçlarının emisyon testlerinde ABD çevre standartlarını ihlal eden manipülasyonlar tespit ettiğini belirterek bu durumdan dolayı üzüntü duyduklarını söyledi.

EPA, 18 Eylül Cuma günü, Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinin maniple edilmesinden dolayı çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı. Söz konusu manipülasyondan yaklaşık 482 bin dizel aracın etkilendiğini bildiren EPA, VW hakkında para cezası ve ihtiyati tedbir kararı verilebileceğini duyurmuştu.