Sonunda bitiyor... Pek çok insan için hayatının en kötü yılı geride kalıyor. Bu yıl yaşananları say say bitmez.

Şüphesiz 2020'nin en çarpıcı olayı pandemiydi. Yüz binlerce insanın canını aldı. Yaşanan, yaşanacak ve yaşanması planlanan her olayı, planı, hayali etkiledi. 2019'un sonlarına doğru Çin'in Wuhan kentinden gelen haberlere göre bir hayvan pazarında izine rastlanan ve güçlü bir gribe benzeyen hastalık özellikle yaşlı insanlarda ölümcül olabiliyordu. Türkiye resmi olarak virüsle 11 Mart tarihinde tanıştı. İlk vakanın ardından ise virüs hızla ülke geneline yayıldı. Resmi verilere göre Türkiye 2020 yılını 2 milyonun üzerinde Covid-19 vakası ve hastalığa bağlı 18 binin üzerinde ölü ile tamamlıyor. 2020 yılında corona virüs haricinde de birçok önemli olay gerçekleşti

2020 EN SICAK YIL OLDU

2020 yılına damga vuran en önemli konulardan biri iklim değişikliğinin dünyaya etkisi oldu. Yangınlara, buzulların erimesine ve sera gazı salınımına daha çok dikkat çekilen 2020’de dünyanın en soğuk yeri olarak bilinen Sibirya’daki Yakutsk bölgesinde termometreler 38 dereceye kadar çıkarken Birleşmiş Milletler, 2020 yılını şu ana kadar ölçülmüş en sıcak yıl olduğunu açıkladı.

BUZULLAR SON SÜRAT ERİMEYE DEVAM ETTİ

Yüzde 98’i buzlarla kaplı Antarktika Kıtası'nda buzulların erimeye devam ettiği 2020’de a68a adı verilen dev buzulun her geçen gün eridiği açıklandı. Antarktika’dan koptuğu 2017 yılında yüzeyi 6 bin kilometrekare olan A68a’nın eriyerek 4 bin 800 kilometrekarteye kadar düştüğü belirtildi. Bununla birlikte dev buzdağının denizde sürüklenerek Güney Amerika'nın en güney ucu açıklarındaki İngiltere'ye bağlı Güney Georgia Adası'yla çarpışma rotasında girdiğinin altı çizildi.

AVUSTRALYA YANGINI

2019 yılının Eylül ayında başlayan ve 2020 yılının Mart ayına kadar süren Avustralya tarihinin en büyük yangınlarında 33 kişi hayatını kaybetti. Çoğu Yeni Güney Galler eyaletinde olmak üzere toplam 11 milyon hektara yakın alanın ve 3 binden fazla evin kül olduğu yangınlarda yaklaşık 1,25 milyar hayvanın da telef olduğu açıklandı. Avustralya hükümeti tarafından yapılan araştırmada, nüfusu yaklaşık 25 milyon olan ülkede 3 milyon civarında kişinin doğrudan, 15 milyona yakın kişinin de dolaylı olarak yangından etkilediğini, yani nüfusun dörtte üçünün yangınlar sebebiyle zarar gördüğü belirtildi.

GEORGE FLOYD’UN ÖLÜMÜ

25 Mayıs’ta ABD’de 46 yaşındaki George Floyd’un dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" sözleri bu yılın önemli anlarından biri oldu.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği açıklanmış, yoldan geçenlerin cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada büyük

tepki topladı. Bunun üzerine, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmaları tekrar alevlendi ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açtı.

AZERBAYCAN - ERMENİSTAN SAVAŞI

27 Eylül günü Ermenistan ordusu tarafından daha önce 1988-1994 yılları arasında yapılan Karabağ Savaşı sonrasında kurulan mevzilere yapılan saldırılar sonrası başlayan savaş, 10 Kasım'da Ermenistan'ın yenilgisini kabul eden anlaşmaya imza atmasıyla sona erdi. 44 gün süren savaş sonrasında Türk ordusunun da yardım ettiği Azerbaycan ordusu 5 kent merkezi, 4 kasaba ve 286 köy Ermenistan saldırısından kurtardı. Bunun üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etti ve işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya imza attı.

Azerbaycan tarafı savaş süresince 2 bin 783 Azerbaycan askerinin şehit olduğunu, 1245 askerin yaralandığını belirtirken Ermenistan tarafı ise 2 bin 425 askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

KOBE BRYANT

2020 yılı spor tarihine damga vurmuş iki büyük sporcunun hayatını kaybettiği yıl olarak kaydedildi. 26 Ocak 2020 günü, Amerikan Basketbol Ligi'nin (NBA) efsane oyuncularından 41 yaşındaki Kobe Bryant'ın Calabasas kentinde geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetti. 13 yaşında kızı Gianna ile birlikte helikopter kazasında hayatını kaybeden Los Angeles Lakers ile 5 NBA şampiyonluğu kazanan, 18 kez all-star seçilen, 2008'de normal sezonun, 2009 ve 2010'da ise final serisinin en değerli oyuncusu (MVP) ödülünü alan, ABD Milli Takımı formasıyla 2008 ve 2012 Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan Kobe Bryant'ın ölümü, spor dünyasını yasa boğdu.

MARADONA

25 Kasım günü de Arjantinli efsane futbolcu Diego Armando Maradona 60 yaşında hayatını kaybetti. Dünyaca ünlü Arjantinli eski futbolcu ve teknik direktör Diego Armando Maradona, Arjantin basınında çıkan habere göre, yapılan otopsinin ön raporunda uyurken "kronik kalp yetmezliğine bağlı akut akciğer ödemi" nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Özellikle 1986 Dünya Kupası’ndaki performasıyla dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen Maradona, Arjantin’in Dünya Kupası’nı kazanmasında başrol oynamış, turnuvada İngiltere’ye attığı iki golden ilkini “Tanrı’nın eli” olarak nitelemişti. İngiltere’ye attığı ikinci gol ise “Yüzyılın Golü” seçilmişti.

FORMULA 1 TÜRKİYE YARIŞI

9 Yıl aradan sonra ülkemize dönen F1 yarışları ülkemizde büyük bir sevinçle karşılandı. İlk başta seyircili olarak açıklanan yarışlar pandeminin ilerlemesi sebebi ile seyircisiz gerçekleşti. Asfalt yenilenmesine yağmur yağışı eklenince yarış zor şartlarda koşuldu. İngiliz Lewis Hamilton’un zaferi ile sonuçlanan yarışta İngiliz pilot şampiyonluğu garantiledi. 

Yeni yıl bizlere huzur, mutluluk, sağlık, sıhhat, barış ve en önemlisi pandemisiz bir hayat getirmesini temenni ediyorum.  

 AHMET SARIOĞLU