KONYA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin enerji politikalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Yenilenebilir enerji denilince iki faktörün öne çıktığını belirten Alaboyun, bunların rüzgar ve güneş olduğuna işaret etti.

Alaboyun, bir yıl içerisinde 8 bin 760 saat enerji temin etmenin gerekliliğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Güneşten elde ettiğimiz enerji bin 800 saat. Rüzgardan elde ettiğimiz 2 bin 400 saat. Geri kalan enerji açığını da bir şekilde kapatmamız lazım. Bunu da ancak; nükleer enerji, kömür ve doğalgaz santralleri ve devrede 4 bin 800 saat çalışma kapasitesi olan hidroelektrik santrallerle kapatacağız. Bakanlık olarak yenilenebilir enerjiden maksimum düzeyde yararlanmak istiyoruz. Orada kendimize bir sınır çizmedik ama hedeflerimiz var. 10 sene önce 40 megavat olan rüzgar, şu an 4 bin megavata çıktı. 2023'te de 20 bin megavata çıkacak."

"Kömürümüzü daha çok kullanmak istiyoruz"

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesini gelecek yıllarda 5 katına çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Alaboyun, güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak istediklerini aktardı.

Alaboyun, Karapınar'ı "Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi" ilan ettiklerini anımsatarak, "

"Orada 3 bin megavat enerji üretimi kapasitesi var. Bu, iki tane Keban Barajı'na eşittir ama bu kapasite bir yıl içinde sadece bin 800 saat... Keban, 4 bin 800 saat. Bunların bilinmesinde fayda var. Bütün enerjimizi güneşten üretecekmiş gibi düşünüyoruz. Güneş olduğu sürece enerji elde edebiliriz. Karapınar'da 1,8 milyar ton kömür rezervimiz var. Açık işletmeyle 5 bin megavatlık bir santral kuracağız. Bunlar 4 veya 5 tane, ayrı ayrı kuracağız. Şu anda onun planlaması yapılıyor. Kömürümüzü daha çok kullanmak istiyoruz. Özellikle doğalgaz ve ithal kömürde bağımlılığımız toplam enerjide yüzde 72'leri buluyor. Bunu aşağı çekmek istiyoruz."