*“Yediğin önünde yemediğin ardında Allah’a şükür ki her şeyimiz fazlasıyla var; biraz şükretmek lazım” Erkek, “Kadının tek ihtiyacı yeme

*“Yediğin önünde yemediğin ardında Allah’a şükür ki her şeyimiz fazlasıyla var; biraz şükretmek lazım”
Erkek, “Kadının tek ihtiyacı yemek içmek barınmaktır bunu da ben sağlıyorum daha ne yapayım ki!” düşüncesindedir.
Evliliğin, sadece fizyolojik ihtiyaçları gidermekten ibaret olduğunu zannederek, ruhsal duygusal sosyal kültürel yönlerini görememedir; aşağılayıcı ve incitici yaklaşımdır.
*”Ben işimde gücümde olan kötü alışkanlığı olmayan biriyim benim kıymetimi bilmen gerekir” felsefesi!
Kendimizi önemsemek karşımızdakinde değersizlik duygusu oluşturacaktır. Zaten olması gereken bazı yönleri övünme vesilesi yapmak az gelişmişlikle ilgisi vardır
*Cinsel yaşamda otoriter tavır “ben ne dersem o” davranışı kadının eş rolünü oynamasını engellerken kendisini evin hizmetçisi, annesi rolüne yoğunlaştıracak çok da mutlu olamayan iç dünyası onda ruhsal kaynaklı bedensel sorunlara da neden olabilecektir.
*Kadınlığının sorgulanması başka kadınlarla mukayese edilmesi onarılmaz yara açar.
*Başkalarının yanında kötü söz eleştiri unutulamayacak kötü his yaşatacaktır. Sonrasında onarmak zor olabilir.
*Ev işleri çocukların bakımı eğitimi takibi vb tamamının kadına yüklenmesi gerginlik yaratacağından eş rolünü isteyerek içinden gelerek tatminkar oynamasını zorlaştıracaktır. Bu durumda kendisinin gözünün dışarıya kaymasına da neden olabilecektir. Hayat müşterek ise her alanda  halden anlayarak davranmak gerekir.
 Mutsuz eşin erkeğini mutlu etmesi mümkün değildir
Mutlu olmak için mutlu etmelisin
*Eşin ailesini kardeşlerini akrabalarını hakir görmek dışlamak sıkıntı yaratacağı kesindir
Erkekler için ne önerebiliriz?
*Kadınların işitsel, erkekler görsel yönleri daha güçlü olduğu bilinir. Eşinize onun duymaktan hoşlanacağı sözler sarf edin onu sevdiğinizi söyleyin. “İkide bir seni seviyorum demek saçma” diyen erkekler kadının sürekli güzel söze ihtiyacı olduğunu anlayamayan erkektir.
*Erkeklerin karikatürlere de konu olan özel günleri unutması eşlerin yeteri kadar sevilip sevilmediği şüphesi yaratır.
*İnsanların içinde onu övün, memnuniyetinizi ve hoşa giden yönlerinde.
*Yanlış bir davranışın veya sözünüz için özür dileyin ve hoşunuza gitmeyen sizi rahatsız eden bir yönünü uygun zaman ve uygun şekilde dile getirin. “İyi ki varsın. Seni seviyorum, bununla birlikte şu davranışından/sözünden rahatsız oldum; kendimi iyi hissetmedim, senden ricam şöyle davranabilirsek çok daha iyi olacağını düşünüyorum her şeye bir tarafa iyi ki eşimsin varsın seni seviyorum” söze iyi başladık iyi bitirdik araya rahatsızlık veren davranışı eleştirel olmadan kendi duygu ve düşüncelerimizden bahsettik.

Kadınların göremedikleri
*”Senin her türlü işin yapılıyor yemeğin önüne geliyor, çamaşırın yıkanıyor ütüleniyor söküğün dikiliyor daha ne yapabilirim ki…” sözleri çok da iyi his yaşatmaz.
*Kadınlarda sık gözlemlenen cinselliğin ceza ya da koz olarak kullanılması erkekleri cinsel yönden soğutan bir davranıştır.
*Ev işleri ve annelik ile yetinilerek eş rolünün aksatılmasının erkeğin aldatma eğilimini arttırdığını görüşmelerimde sık gözlemlerim.   
*Eşinizin nelerinden hoşlanmıyorsunuz. Hoyrat bencil davranışları ya da yolunda gitmeyenler nelerdir her şeyin net olarak uygun zaman da ve uygun dille gündeme getirilmesi önemlidir.
*Erkeğin, “ne biçim kadınsın ellerde ne kadınlar var” sözü gibi kadının da “ne biçim erkeksin elin adamları..” türü sözleri davranışa değil, kimliğe yönelik olmasından dolayı iletişim engelidir; yıllarca unutamayacağı olumsuz duygular nedeni olacaktır.
Kadınlar için neler önerebiliriz?
*Kadınların işitsel yönlerine karşılık, erkeklerin ise görsel yönü  öne çıktıysa görünüme önem vermek ve eşinizi sevdiğinizi söylemeniz onu size daha bağlayacaktır. Ev işinden dolayı görünümünü ihmal eden dağınık fiziksel görünüm erkeğin çok da hoşuna gitmez. Kadın, “benim ne halde olduğumu gör” demek isterken erkek, “bana değer vermiş olsaydı görümüne daha dikkat ederdi” diye düşündüklerini itiraf ederler.
*Eşlerin en önemli görevlerinden biride anne babalarına karşı saygı sevgi sorumluluk içinde olabilmeleridir. Onları özellikle bayramlarda özel günlerde ziyaret etmeli gönüllerini almaları önemlidir.
*Eşlerin anne babaları çocuklarının mutluluğundan mutlu olabilmeliler; damatları ve gelinlerine “el kızı/el oğlu” gözüyle görmemelidirler; onların aralarını açma girişimlerinde bulunmamalı ve hoş görü sevgi ile davranırken onlarla sohbet içinde kalabilmelidirler.