Eğitimcilik, gazetecilik, aile danışmanlığı ve ticari işletmelerde geçen 35 yılımda gözlemim o dur ki, ortaklar, müşteriler, öğrenciler, eşler a

Eğitimcilik, gazetecilik, aile danışmanlığı ve ticari işletmelerde geçen 35 yılımda gözlemim o dur ki, ortaklar, müşteriler, öğrenciler, eşler arasında en kaotik sorunların güçlü iletişim becerileri sayesinde kolayca çözülebilmekteyken, iletişim beceri eksikliğimiz ise en basit sorunlar kaosa neden olabilmektedir.
Sorunsuz arkadaşlık, evlilik, ortaklık mümkün değildir.    
Ayrılıklara neden olan problemler değil, problem çözme beceri eksikliğimizdir.
Güçlü romantik duygularla başlamış evlilikler iletişim sorunları nedeniyle bitebilirken, görücü usulü ile başlayan evliliklerde ise sağlıklı iletişim sayesinde oluşan saygı, sevgi ve güven ile yeni bir aşkın doğabildiğini gözlemledim.
En mutlu, başarılı ve güçlü insanların ortak noktası güçlü iletişim becerilerine sahip olmalarıydı.
İletişimin en önemlisi kendimizle olanıydı. Kendisini tanımamış, kendisiyle çatışmalı olanın diğerleriyle de sağlıklı iletişim içinde olması beklenemezdi.
Konu başlığımız olan “etkili iletişim” için ilk adım kendimizi tanımamız ve kendimizle aramızın düzelmesi gerekecek. Kendimizle tanışmamızı sağlayacak olan duygularımızı anlamaktır.
Duygularımız bizi bizle tanıştıracak, bize rehberlik edecektir.
Önerim ise günün sonunda 15-20 dk süreyle sakin sessiz bir ortamda kendi iç dünyamıza yoğunlaşarak gün boyunca nelere öfkelendik korktuk üzüldük sevindik endişelendik sevindik, akla gelenleri not ediniz. Aynı olay karşısında çoğu insana göre daha az ya da fazla nelere kızdık üzüldük alındık endişelendik geçmişimizde neler bizi daha çok etkilemişti.    Kendimizle ve dış dünya ile olan iletişimimizde etkili olan ruhsal yapımızı belirleyen olaylar konuları nasıl anlamlandırdığımız ve bakış açımızdır.
Bakış açımızın değişmesi duygu, düşünce davranışlarımızın değişmesine neden olabilmekteydi.
  
Kendimizle olan sağlıklı iletişim için, kendimizi tanımak adına duygusal kalıplarımız nedir? Yani nelerden ne kadar korku, üzüntü, öfke, kaygı ve sevinç duygusu yaşarız.           
Kırmızı çizgilerimiz,  güçlü ve zayıf yönlerimiz nelerdir. Düşünce hatalarımız, zor yönlerimizin farkında olmamız gerekecek.
İletişimsizlik
Yapılan araştırmalar iletişimin insan sağlığı üzerinde etkisinin olduğunu göstermektedir. İnsanların birbirleriyle konuşamaması, dinlenilmemesi ve anlaşılamamak  sadece bir iletişim sorunu değil, sağlığımızı da etkilemektedir
Sağlıklı insan bedensel, ruhsal ve sosyal anlamda kendini iyi hissedendir. Üç boyutundan birinde yaşanan olumsuzluk diğer iki boyutu olumsuz etkiler.   
Beden, zihin duygu ve ruhumuz sistemin parçalarıdır birinin değişmesi diğerlerini de etkiler.
ABD’de Boston üniversitesinde yapılan bir çalışma eşlerin birbirleriyle iletişim kuramaması, sorunlarını içlerine atması onların ölüm risklerini 4 kat arttırdığını göstermiştir.       
 Kardiyoloji uzmanı Metin Okuyucu tarafından yapılan “Kalp Hastalıkları, Ölümler ve Evlilik” adını taşıyan bir araştırmada, eşleriyle sorunlarını tartışmayanların ölüm risklerinin arttığı  ortaya çıkarılmıştır. Bu araştırmaya yaşları 18-78 arasında 2 Bin erkek ve kadın katılıyor. Araştırmada ortaya çıkan gerçek; “Eğer kadın evine iş sorunlarını taşıyor ve anlatıyorsa, erkeğin kalp hastalığına yakalanma riski 2 kat artıyor. Buna karşın kadın sorunlarını eşiyle tartışmıyor ve içine atıyorsa herhangi bir sebeple ölüm riski 4 kat artıyor” 

Yapılan Araştırmalar
Tecrit halinin ölümcül bir risk faktörü, yakınlık bağlarının ise şifa kaynağı olma gücü, kemik iliği nakli geçirmiş yüz kişiyle yapılan bir araştırmayla gözler önüne serilmiştir. Eş, aile veya arkadaşlarından kuvvetli bir destek aldığını hisseden hastaların % 54 ü nakilden iki yıl sonra yaşamaya devam etmişlerdir. Bu tür desteğe çok az sahip olan hastaların ancak %20 si hayatta kalabilmiştir.
Üniversite yurdunda kalan oda arkadaşları üzerinde yapılan bir araştırmada, gençler birbirlerinden ne kadar hoşlanmıyorlarsa, o kadar fazla soğuk algınlığı ve gribe yakalanmaya yatkın oldukları ortaya çıkmıştır.

Duygu paylaşımı önemlidir

Yaşanılan kötü şeylerin paylaşılması olumsuz duyguları azaltırken, olumluların paylaşılması ise olumlu duyguları daha da armasına neden olur. Yakınını kaybeden kişiye yapılan bir taziye ziyareti onun acısını azaltır ve hayata bağlarken, düğün, nişan ve mezuniyet gibi güzel günlerin de insanların yanında olmak, sevincine ortak olmak, onların mutluluklarını daha da arttırır. En büyük ihtiyacımız anlaşılmaktır; en mutlu olanlarımız kendisiyle ve çevresiyle sağlıklı iletişim içinde olabilenlerdir.