Evlilik bakımı da olur muymuş, demeyin. Zira araba bakımından çok daha önemlidir. Nasıl ki yıllık bakım yapılmayan araba, insanı yolda bırakırsa bakımı yapılmayan evlilik de yürümeyebilir. 

   Mümkünse her ay, değilse 6 ayda bir, periyodik bakım yapılmalıdır. Bu bakımda evliliğin aksayan yönleri gözden geçirilmeli, varsa bozulmuş şeyler, usulünce tamir edilmelidir. 

    Bir an için bu bakımın zorunlu olduğunu düşünelim dostlarım; sizce de boşanma vakalarında düşüşler olmaz mı?.. Birçok yuva, eften püften sebeplerle dağılmıyor mu?..

**

Bir Günde İki Oruç Tutulur mu?

    İnsan her gün bir oruca niyetlenir ve onu tutmaya çalışır. Fakat Peygamberimiz diyor ki:

“Oruçluya iftar yemeği veren kimse oruçlunun sevabından bir eksilme olmadan onun alacağı kadar sevap alır.”

    Buna göre bir günde bir oruç tutarız fakat istersek onlarca hatta yüzlerce oruç tutmuş gibi sevap kazanabiliriz.

**

Hangi Öğretmenler Unutulmaz?

   İlk, orta, lise, üniversite ve enstitü derken ne çok öğretmenimiz olur. Bunlardan bazısı hiç hatırlanmaz, bazısı azıcık hatırlanır, bazısı ise hiç unutulmaz.

   Elinizden tutan, yolunuza ışık olan öğretmenleri, isteseniz de unutamazsınız. Mesela benim bir üniversite okumama, Coğrafya öğretmenim Ali Hoca vesile olmuştu. 

   Peki dostlarım; ya hatalarımız? Onlar de öğretmez mi eksiklerimizi, yanlışlarımızı?.. O halde unutulmaz öğretmenler arasına, onları da koyamaz mıyız? Ne dersiniz…

**

Kaç Yaşında Evlenilmelidir?

    Evlilik için duyguların belli bir olgunluğa ulaşması çok önemlidir. Yoksa en ufak sıkıntıları kaldıramayan ve çözüm üretemeyen çiftler, soluğu mahkemelerde alıyor.

   Nasip kısmet ama yapılan araştırmalar, evlilik için 25-30 yaş aralığının en ideal yaşlar olduğunu gösteriyor.

  Bana sorarsanız; dünya kısa, bir an önce evlenin derim ben. Hele 32’yi mümkünse geçirmeyin.

**

Vampir Drakula Yaşadı mı?

    Osmanlıya bağlı Vlad Dracul isyan eder ve hem gönderilen elçileri hem de bölgesinde yaşayan Müslümanları kazığa oturtur. 

   Haberi alan Fatih, peşine düşünce Vlad kaçar ve böylece büyük bir kovalamaca başlar. 17 yıllık bir uğraş sonunda nihayet öldürülür ve kellesi Fatih’e getirilir. 

   Derken aradan asırlar geçer. 19. yüzyılda İrlandalı yazar Stoker ‘Drakula’ diye bir roman kaleme alınca Vlad Dracul yeniden hatırlanır. Ancak romandaki Drakula, tarihi şahsiyetten uzak, hayal ürünü, vampir bir karakterdir.

**

Erkek Adam Sakal Keser mi?

   Erkeklerin bazısına sakal yakışırken bazısına ise hiç yakışmıyor. Ancak son yıllarda yakışsın yakışmasın, neredeyse her erkek sakal bırakmaya başladı. 

   Dikkatinizi çekti mi, bilmiyorum; şu anda berberlerin birçoğu saçtan çok, sakal düzelterek para kazanıyor. 

   Dün akşam bir doktor kardeşimle konuşurken, korona virüsünün sakal ve bıyığa yapışarak oradan solunum yollarına girme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

   Eğer doğru ise bu aralar saçsız, sakalsız hatta bıyıksız dolaşmakta fayda var diye düşünüyorum. Yine de takdir size aittir.

**

Osmanlı’nın Son Aktörleri Ne Umdular Ne Buldular?

    Birinci Dünya Savaşı’na girilmiş, nice nice Kızılelmaların peşine düşülmüştü. Kaybedilen topraklar geri alınacak, Türk birliği kurulacak, Hindistan’a kadar gidilecekti. Ancak evdeki hesap çarşıya uymamış, aziz vatan toprakları bir bir elden çıktığı gibi İstanbul dahi işgal edilmişti. O günler Payitaht işsiz, güçsüz ve de kızgın yüzlerce subayla doluydu. Bunlardan biri de Mirliva Mustafa Kemal Paşa idi. 

   Sevgili okurlarım;

   Âcizane kaleme aldığım ve İstanbul’un beş yıllık işgalini anlatmaya çalıştığım ‘İŞGALBUL’ adlı romanımız çıktı. Umarım keyifle okursunuz. Sevgi ve saygılarımla…