Evlilik; kültürden kültüre farklılıklar gösterse de tarih boyunca eski dönemlerden beri değişiklikler olsa da bir şekilde evliliği çiftlerin tarih

Evlilik; kültürden kültüre farklılıklar gösterse de tarih boyunca eski dönemlerden beri değişiklikler olsa da bir şekilde evliliği çiftlerin tarih boyunca deneyimlediğinden bahsedebiliriz.

Evlilik; kendi iradeleri ile bir araya gelen kadın ve erkeğin aynı zamanda evi geçindirme, cinsellik, çocuk sahibi olma, içsel dünyalarını paylaşma, destek olma, başarılarını kutlamak, üzüntüsüne ortak olmak, evlilik neredeyse küçük bir işletme gibi de düşünülebilir.  

Evlilikte eşler arası karşılıklı saygı, sevgi, hoşgörü ve fedakârlığa dayanan ilişkilerde hem eşler hem de çocuklar sağlıklı bir aile ortamında büyürler.

Evlilikte önemli olan kişiliklerdeki ayrılıklar değil, beklentilerdeki ortaklıktır.

Eşlerin birbirini sevmeleri, saymaları, birbirine güven duymaları, özenli, duyarlı, hoş görülü, paylaşımcı davranmaları evlilik bağını güçlendirir.

Aile içi ilişkilerde bazen tartışmaların olması doğaldır. Anlaşmazlıklarda ve tartışmalarda izlenen yol ve nasıl sonuçlandığı çok önemlidir. İletişim çatışmalarından en çok çocuklar etkilenir.

Evlilikte çiftler, sosyal sorunları, cinselliğe, cinsel alandaki sorunları, sosyal alana yansıtabiliyorlar. O zamanda evlilik sadece şekil olarak kalıyor.

Eşler arasındaki sorunlardan en büyüğü de iletişim problemi olduğunu söyleyebiliriz.

Aile Danışmanlığı

Geleneksel toplumlardan, modern topluma geçiş ile birlikte toplumda yaşanan bir takım değişim ve dönüşümler aile kurumuna da yansımış ve böylelikle aile içi ilişkilerde yeni algılar yeni yaşam biçimleri ortaya çıkarmıştır.

Örneğin; aile birliği algısının değişmesi, eşler arası iletişim sorunları, boşanma, aile fertlerindeki madde bağımlılıkları, ebeveynlerin yaşlanması sonucu ortaya çıkan problemler, ergenlik dönemindeki sorunlar, ebeveynler arasındaki, ebeveyn çocuk arasındaki iletişimsizlik aile danışmanlarının bu çözümlere aile ile birlikte katkıda bulunması açısından destek hizmeti vermektedir.

Çiftler bazen aile danışmanlığına ne kadar haklı olduklarını duymak için gelebiliyorlar. Danışman orada şunu sorabilir; - siz bu beyle, bu kadınla hayatınızı sürdürmek istiyor musunuz?

Ön koşullarınız var mı?

Bu gerçekçi bir talep mi?

Karşı tarafında aynı şekilde beklentileri neler?

Bu sorulara verilecek gerçek, içten yanıtlar kişilerin aslında ne istediklerini de ortaya çıkarabilecektir.

Kişi halen birey olamamışsa kişilik sorunları varsa bunu evliliğine de aktarabilecektir.

Eşler Nasıl Bir Duruş Sergiliyor

Kişi olaylar karşısında nasıl bir durum sergiliyor. Olaylara “ Çocuk Duruşu” şeklinde mi karşılık veriyor. Ya aşırı seviniyor veya hemen küsüyor, darılıyor mu?

Ebeveyn duruşu mu sergiliyor. Size sürekli akıl mı vermeye çalışıyor? Şunu böyle yap, bunu böyle yapma.

Yoksa “ Yetişkin” tavrımı sergiliyor. İki yetişkin olarak olaylara, durumlara baktığımızda olaylara karşı tutumumuz da çözüme daha rahat gidebiliriz. Karşımızdakinin sözünü kesmeden dinlemek, anladığını teyit etmek için sormak, ben bunu bu şekilde anladım. Doğru mu? Yanlış anladıysak telafi etmemiz daha kolay olabilir.

Aile toplumun temelini oluşturan çeşitli fonksiyonlara sahip olduğu kadar bazı sorunları da içinde barındırmaktadır.

Küçük dokunuşlara aile içinde o kadar ihtiyaç vardır ki bazen, bir tebessüm, sevgi dolu bir bakış, iyi ki varsın mesajı, bir bardak çayı sevgiyle sunmak, taktir etmek, değer vermek, gözlerinin içine bakarak sohbet etmek, küçük gibi görünür fakat büyük mucizelere kapılar açar.

Daha mutlu bir aile için Belgin Turan başka neler mümkün.