Merhaba kıymetli okurlarım... Aylardan Eylül olunca sırasıyla Egedeki illerin düşman işgalinden kurtuluşu ve zaferi kutlanır. Bu kutlamalar hem herkesi duygulandırır hemde yapılan etkinliklerle coşku dolu anlar yaşanır.

Türk halkının Kuvva-i Milliye'si ile, düzenli orduları ile, milisi, efesi, çetecisi, köylüsü, esnafı, kadını, kızı ve kızanı ile yürüttüğü ulusal kurtuluş eylemi, adım-adım, köy-köy, kasaba-kasaba, kent-kent, Ege'yi özgürlüğüne kavuştururken, tüm ulusun özgürlüğünü de getirmekte ve Cumhuriyet Türkiye'sinin kuruluşunu müjdelemekteydi. Kolay günler değildi o günler bin bir yokluk ve zorlukla ulaşıldı o zaferlere. Hiç bir zaman geriye dönmeyi düşünmediler, adeta bir düğün alayı gibi coşku ve sabırsızlık ile heyecanları vardı mehmetçiğimizin. Adım adım kurtardılar düşman dan Ege'yi.

Zaferler ile dolu Eylül ayında Ege'de düşman işgalinden kurtulan İller:

1 Eylül 1922'de, önce Uşak ilimiz kurtuldu.

2 Eylül'de Türk ordusu Eskişehir'deydi.

3 Eylül günü Dursunbey, Ödemiş, Emet, Eşme, Sındırgı ve Tavşanlı düşmandan geri alındı.

4 Eylül'de Tire, Bayındır, Buldan ve Simav.

5 Eylül'de Nazilli, Alaşehir, Bilecik, Gördes ve Salihli kurtarıldı.

6 Eylül'de Akhisar, Balıkesir, Söke, Gönen ve İnegöl, Türk askeri ile buluştu.

7 Eylül günü Aydın, Turgutlu, Kuşadası Türk bayrağına kavuştu şükürler olsun.

8 Eylül'de Kemalpaşa, Burhaniye, Manisa, Selçuk...

9 Eylül'de İzmir, Menemen, Edremit.

10 Eylül'de Bursa, Foça, Gemlik ve Orhaneli kurtarıldı.

12 Eylül'de Mudanya, Kırkagaç ve Urla, 13 Eylül'de Soma, 14 Eylül'de Bergama, Dikili ve Karacabey, 15 Eylül'de Alaçatı ve Ayvalık, 16 Eylül'de Çeşme, 17 Eylül'de Bandırma ve 18 Eylül'de Erdek düşman işgalinden kurtarıldı.

Bu kurtuluş heyecanı her eylül ayında Ege'nin tüm il ve ilçelerini sarar. Her yöre kendi imkanları içinde bir tören yürüyüşünün etrafında halklaşan ve günün anlamını belirten konuşmalar içeren etkinlikleri yaşar.

Ve her törende halkımızın gözleri, "Kurtuluş Savaşı"nın yaşlı gazileri Kuvva-i Milliyecilerimizin üzerinde gezinir ve gözler bu savaş kahramanlarımızı öpücüklere boğar. Tarihimizin en parlak sayfalarını süsleyen bu kurtuluşlar zinciri Anadolu'da Emparyalizme karşı Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde silah arkadaşları ile kükreyen bir mazlum ulusun ordusunun Zafer Yürüyüşü ile sağlandı.

O Mehmetcik ki okul çağında eli silah tutmuş, ya gazi ya şehit düşmüş vatan uğruna. Onlara çok şey borçluyuz kıymetli dostlarım. Modern bir cağ'da yaşıyor olabiliriz bu geçmişi unutturmasın bizlere. Bütün mesele damarlarınızdaki asil kan'da bu hiç bir zaman değişmeyecek unutmayın. Gelecek yarınlar bizim yenilikçi olalım ama geçmişimizi iyi bilerek tanıyarak yaşayalım.

Sevgi ve saygılarımla sağlıcakla kalın.