Bugün sizlerle birlikte Tarihin yarımadanın,Aziz İstanbul’un en önemli ve kıymetli eserlerinden olan Fatih Camiisinden bahsedeceğim.Fatih Camii bugün Fatih ilçesi sınırlarında yer almaktadır.Bir Sultanahmet kadar  meydan da değildir fakat ihtişamı ve öz değeriyle kesinlikle bir eksiklik yaşamamaktadır.
Cümle kapısının iki yanında ve üstünde bulunan Arapça kitabeye göre yapımına 1467 yılında başlanan Fatih Camii, 1470 yılında tamamlanabildi. Mimarı, Sinaüddin Yusuf bin Abdullah'tır. Cami, plan olarak anıtsal bir biçimde yapılmıştır. Merkezi kubbe, iki fil ayağı ile iki sütun üzerine oturtulmuştur. Fatih Camii, 1766 yılında yaşanan bir depremden dolayı harabe haline geldiği için Sultan Üçüncü Mustafa, 1767 ve 1771 yılları arasında camiyi Mimar Mehmed Tahir Ağa'ya tamir ettirdi.

Fatih camii adından da anlaşıldığı gibi İstanbul’un Fatih’i Fatih sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.
Aslında alışagelmiş bir hal ile camii diyoruz.Tıpkı Süleymaniye’ye dediğimiz gibi.Buradı bir külliyedir.
Bu külliyede 16 medrese,darüşşifa yani hastane,tabhane bugün ki anlayabileceğimiz dilde konukevi,aşevi,kütüphane ve hamam bulunmaktadır.Fatih camiisini bugün ziyaret edenler belki bu dediklerimin nerde olduğunu düşünüp şaşıracaklardır.Ecdad o kadar inçe ve detaycı düşünen kimselerde ki oraya sadece bir camii değil adeta yaşam merkezi,sosyal tesis gibi imar etmişler.

Fatih Camisi’nin bulunduğu konum şehrin 7 tepesinden birinde yer alır.İstanbul’da yaşanan deprem olaylarından o da etkilenir.1766 Yılında gerçekleşen depremiyle yıkıldıktan sonra onarılmıştır.1771 yolunda bugün ki haline kavuşmuştur.
1999’da gerçekleştirilen Gölcük depreminde ise zeminin kayma ve oynama tespit edildiğinden 2008 yılında güçlendirme ve restorasyon çalışmaları kapsamında çalışmalar yapılmış ve 2012 yılında ibadete açılmıştır.
Caminin ilk inşasından bugün sadece şadırvan avlusunun üç duvarı, şadırvan, tac kapı, mihrap, birinci şerefeye kadar minareler ve çevre duvarının bir kısmı kalmıştır.
Külliyenin içinde bir çok türbe ve hazire de bulunmaktadır.
Başta Fatih Sultan Mehmed'in türbesi olmak üzere, Osmanlı tarihinin birçok önemli isminin mezarı buradadır. Fatih'in eşi ve II. Bayezid'in annesi Gülbahar Valide Sultan'ın, "Plevne Kahramanı" Gazi Osman Paşa'nın, ve mesnevi şarihi Abidin Paşa'nın türbeleri hazirededir. Sadrazamlar, Şeyhülislamlar, müşirler ve pek çok ilim adamının mezarlarının burada olması, Osmanlı protokolünün adeta törendeymiş gibi bir arada görülmesine imkân vermektedir. Mezarları burada bulunan bazı devlet adamları ve ilmiyye mensuplarından bazılarını saymak gerekirse ;



Sadrazam Mustafa Naili Paşa
Sadrazam Abdurrahman Nureddin Paşa
Sadrazam Gazi Ahmed Muhtar Paşa
Şeyhülislam Amasyevi Seyyid Halil Efendi
Şeyhülislam Mehmed Refik Efendi
Ahmet Cevdet Paşa
Emrullah Efendi. Maarif Nazırı.
Yesari Mehmed Esad Efendi. Hattat.
Yesarizade Mustafa İzzet Efendi. Hattat.
Sami Efendi. Hattat.
Amiş Efendi. Mutasavvıf ve Fatih türbedarı.
Maraşlı Ahmed Tahir Efendi. Amiş Efendi'nin talebesi.
Kazasker Mardini Yusuf Sıdkı Efendi
Manastırlı İsmail Hakkı Efendi. Selatin camileri vaizi.
Şehbenderzade Ahmed Hilmi Bey. Darülfünun Felsefe müderrisi ve edip.
Bolahenk Mehmed Nuri Bey. Musıkişinas, hoca ve bestekar.
Ahmed Midhat Efendi
Köse Raif Paşa
Akif Paşa
Sultanzade Mahmud Celaleddin Beyefendi
Hariciye Nazırı Veliyüddin Paşa
Hariciye Nazırı Mehmed Raşid Paşa
Hace İshak Efendi
Ferik Yanyalı Mustafa Paşa
İbrahim Subaşı (Tokatlı)
General Pertev Demirhan


Fatih Camiisini İstanbul’da bulunan diğer eserler gibi çokta yanlız değildir.Merkezi konumda olması sebebiyle seveni,sayanı ve ziyaretçisi çoktur.Özellikle haftasonları ve sabah namazlarında camiinin saflarının dolduğunu görebilirsiniz.Camiyi kabaca tarif etmek gerekirse,Saraçhane Parkı ve ya Tarihi istanbul itfaiyesinin arka tarafı şeklinde tarif edebiliriz.O bölgede bilindik başka yerler de var aslında.At Pazarı diye tarif edilen Kafelerin bulunduğu mekan ve yahut kadınlar pazarı diye geçen yerleri de tarif ederken kullanabiliriz.
Zaten çok aktif bir cadde de bulunduğundan otobüs,metro,tramvay ile her türlü ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Sizleri de bir haftasonu ailenizle ya da arkadaşlarınızla Fatih camiisini ziyaret etmeye çağırıyorum.Hem ecdadın eserlerini görürsünüz hem de onların kabirlerini ziyaret edip bir Fatiha hediye edersiniz.