Aynı düşünce ve hedeflere tabi olan da olmayan da, ekseri çoğunlukla üzüldük ölümüne. Yirminci yüzyıl da varoluş hareketi ve devrim girişimleriy

Aynı düşünce ve hedeflere tabi olan da olmayan da, ekseri çoğunlukla üzüldük ölümüne. Yirminci yüzyıl da varoluş hareketi ve devrim girişimleriyle Küba halkının gönlünde edindi yerini. Fidel Castro’nun ülkesini aşan sevilme sebeplerin başlıcası sevgi yoğun yaşamıydı. Üzücüdür ki bir çok özel insanı ölümü halinde tanıma şansı bulmaktayız. Biyografi bilgilerinden ya da kronolojik hayat gidişatından bahsetmeyeceğim, çok yerde görme ve okuma, takip şansınız olduğunu biliyorum. Küba ülkesin de yasaklar listesin de neler var, bu listeyi alacağım yazıma.
KÜBA’da yasaklar listesi
1 - Sömürücü ülkelerin bayraklarının yakılması yasak; çünkü onlar yöneticileri değil o ülkenin halklarını temsil ediyor.
2 - Karalamacılardan dahi olsa birsinin ölümüne sevinmek yasak; çünkü ailesinin acısına saygı duyulur.
3 - Birilerinin karşısında diz çökmek yasak.
4 - Onuru kaybetmek yasak.
5 - Gerçekten özgür olmanın gücünü kaybetmek yasak.
6 - Tartışmasız bir kahraman olan Fidel Castro'nun heykelini yapmak veya adına anıtlar dikmek yasak. Ona tapmak yasak, o yaptığı işleri insanlığın çıkarı için yaptığını, kişisel olarak çıkar sağlamak veya yücelmek için yapmadığını söyler.
7 - Zaten hak olan bir şey için yalvarmak, dilemek onu bir mükafat gibi görmek yasak.
8 - Tarihsel düşmanların özel hayatından konuşmak. Bu sebeple meşhur “Clinton ve Monica Lewinsky” meselesi hakkında bir tek Kübalının bile konuştuğu duyulmadı.
9 - Halkın iktidarına ve yaşayış şekline karşı işler çevirmek veya ona karşı çalışmak yasak.
10 - Cehalet yasak.
11 - Marjinallik yasak.
12 - Kültürel yozlaşma yasak.
13 - Çocukların kaderine terk edilmiş bir şekilde sokaklarda uyuması yasak.
14 - Az sayıda zenginin çok varlığının olması ve çok sayıda insanın az varlığının olmasını oluşturacak durumlara devletin göz yumması yasak.
15 - Dünya üzerinde herhangi bir yerde üniversite okuma şansı olmayan gençlerin, hayallerine ulaşmak için ne yapacağını bilmeden çaresiz kalması yasaktır bu yüzden ELAM (Latin Amerika Tıp Okulları) kurulmuştur.
16 - Muayene ve ameliyat parası olanağından yoksun olduğu için doktora gitme imkanını kaybetmiş insanların olması. Bu sağlık alanındaki problemler sadece Kübalıların problemi olarak değerlendirilmesi kabul edilemez. Bu sadece Kübalıların problemi değildir dünyada yaşayan kadın erkek yoksul halkların problemidir (Küba'nın yaklaşık 30,000 doktoru dünyanın yoksul ülkelerinde hizmet vermektedir.)
17 - Beslenmede yetersiz düzeyin varlığı yasak.
18 - Çocuk ölümlerinin olması yasak. Dünyadaki Katolik kilisesinin, dünya üzerinde kurbanlar almaya devam eden, kondom kullanılarak kaçınılabilecek hastalıkların, okullarda ve gençlik çevrelerinde konuşulmasını ve bunun önlemlerinin uygulanmasını yüzsüzce engellemektedir.
19 - Dayanışma eksikliği yasak.
20 - Duyarsızlık yasak.
21 - İnsanların topluma karşı sevgi ve saygı duymaması yasak.
22 - Dayanışma ihtiyacı olanlarla dayanışma eksikliği yasak.
23 - İki yüzlülük yasak.
24 - Başkalarının alın teriyle birkaç kişinin zenginleşmesi yasak.
Ve yasaklar listesi böyle devam edip gidiyor.
Küba günümüzün tüm emperyal uygulamaları ve kapitalist baskılarına rağmen cennet bir ülke olabilmişse, efsane liderleri FİDEL CASTRO ve halkına özümsettirdiği yasa ve kuralların da büyük katkısı vardır.