BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, İsrail'in Filistinlilere yönelik izin iptalinin gerginliği artırabileceğini söyledi.

Ayrault, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katıldığı bakanlar düzeyindeki "Barışı Koruma Operasyonları Kapsamında Sivillerin Korunması" konulu toplantıda, İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 4 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı.

Bakan Ayrault, İsrail otoriteleri tarafından Filistinlilere yönelik on binlerce giriş izninin iptal edilmesinin gerginliği tırmandırabileceğini bildirdi.

Paris'te 3 Haziran'da yapılan ve Filistin ile İsrail arasında müzakere sürecini tekrar canlandırmayı amaçlayan Ortadoğu barış müzakerelerine de atıfta bulunan Ayrault, müzakerelere dönüş konusunda elverişli koşulların yaratılması için uluslararası toplum tarafından siyasi bir inisiyatifin gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tel Aviv'de düzenlenen silahlı saldırının ardından ramazan ayı nedeniyle Filistinlilere verilen izin ve kolaylıkların dondurulduğunu duyuran İsrail'in yerleşim yerleri planının durdurulması çağrısında da bulunan Fransa Dışiişleri Bakanı Ayrault, bunun devam etmesini "ciddi provokasyon" olarak değerlendirdi.

Şubat 2017'de Paris'te silahlı çatışmalarda çocukların korunması konusunda bir konferans yapılacağını bildiren Ayrault, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Fransa ile veto hakkı bulunan diğer BMGK üyeleri ABD, Rusya, Çin ve İngiltere'ye, yaptığı toplu katliam olaylarına karşı veto hakkını askıya almaları çağrısını tekrarladı.

"Daraya'ya varil bombası atılması olağanüstü iki yüzlülük"

BMGK toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen Ayrault, "Suriye'de insani yardım çalışanlarının, yıllarca kuşatma altındaki Daraya'ya ilk yardım malzemesi dağıtımı yaptığı sırada varil bombası atılması infiale yol açtı" yorumunu yaptı.

Ayrault, "Daraya'ya varil bombası saldırısı, Suriye rejiminin şahit olduğumuz olağanüstü iki yüzlülüğüdür." dedi.

Sivillerin korunmasında somut çözümler ihtiyacı

M Genel Sekreteri Ban Ki-mun da silahlı çatışmalarda sivillerin korunmasına ilişkin en son raporun "somut çözümlere acil ihtiyaç olduğunun" altını çizdiğini belirtti.

Sivillerin korunmasının İnsani Zirve'nin ana odak noktası olduğunu aktaran Ban, bunun en son barış operasyonlarının değerlendirilmesi, barışın inşası ile "kadın, barış ve güvenlik" çerçevesindeki en baskın temalardan biri olduğunu kaydetti.

Ban ayrıca, raporlar, değerlendirmeler ve etkinliklerin hepsinin, sivillerin korunmasının siyasi, ahlaki ve operasyonel zorunluluk olduğuna ve ulusal otoritelerin öncelikli sorumluluğuna vurgu yaptığını anlattı.