Çörek otu (Nigella sativa), Güneybatı Asya ve Orta Doğu’da yetişen çiçekli bir bitkidir. Meyvesi büyüktür ve sayısız küçük siyah tohum içerir

Çörek otu (Nigella sativa), Güneybatı Asya ve Orta Doğu’da yetişen çiçekli bir bitkidir. Meyvesi büyüktür ve sayısız küçük siyah tohum içerir. Şu anda başlıca çörek otu kaynakları arasında ülkemiz de yer almaktadır.
Çörek otu omega 3,6 ve 9 gibi doymamış yağ asitleri, demir, fosfor ve çinkonun zengin bir kaynağıdır.
İçeriğindeki fitokimyasal bir bileşik olan timokinon serbest radikal temizleyici olarak görev yapar ve çeşitli toksinlerin vücutta neden olduğu hasara karşı anahtar detoksifiye edici olarak bilinen en güçlü antioksidan enzimlerin korunmasına yardımcı olur.
Timokinonun aynı zamanda kolesterol seviyesini düşürücü, kan basıncını normalleştirici ve kalp üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu bulunmuştur.
Çörek otu yağı, çürük oluşturucu bakterileri öldürme kabiliyetine sahip olduğundan florür içermeyen diş macunlarına doğal bir katkı olarak kullanılabilir.
Çörek otu yağı geleneksel olarak astım da dâhil olmak üzere birçok solunum problemini hafifletmek için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Çörek otu, astım hastalığına birçok yönden yardımcı olur. Histamin düzeylerini düşürür, astımı tetikleyen veya astıma katkıda bulunan bakterileri öldürür, anti-inflamatuar ve bağışıklık düzenleyici özelliklere sahiptir. Astım krizi sırasında solunumu iyileştiren kasılı bronş tüplerini genişletir.
Çörek otu tohumları ve yağı sindirimi destekleyerek gaz, şişkinlik ve mide ağrısı dâhil sindirim sorunlarını azaltabilmektedir.
Yapılan araştırmalarla çörek otu yağının pankreas beta hücrelerinin aşamalı olarak yenilenmesini sağladığı, düşük serum insülin düzeyini artırdığı ve artmış serum glukozunu azalttığı sonucuna varılmıştır. Bu da çörek otunun sadece tip 2 diyabetin değil aynı zamanda kendi bağışıklık sisteminin insülin üreten pankreas beta hücrelerini yok ettiği tip 1 diyabetin de önlenmesinde ve tedavi edilmesinde yardımcı olabilecek ilaçlardan biri olduğu anlamına gelmektedir.
Çalışmalarda çörek otu yağının, herhangi bir olumsuz yan etkiye neden olmadan kolon kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği gösterilmiştir.
Çörek otu, metabolizmayı iyileştirerek normal vücut ağırlığının korunmasına yardımcı olur. 2018’de yayınlanan sistematik bir derleme ve meta-analiz, çörek otunun vücut kitle indeksi (BMI) ve bel çevresini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren 11 plasebo-kontrollü klinik çalışmanın bulgularından bahsetmiştir.
Çörek otunun tüketimi genel olarak yemekle beraber, günde en fazla üç kere birer çay kaşığı şeklinde olmalıdır.
Hamilelik ve emzirme döneminde çörek otunun kullanımıyla ilgili yeterli bilimsel veri bulunmadığından böyle bir durumda, herhangi bir ilaç kullanımı veya kişinin tıbbi bir durumu varsa, çörek otu tohumunu ve yağını kullanmadan önce mutlaka doktoruyla görüşmelidir.