Keçiboynuzu veya diğer adıyla harnup, baklagiller ailesine ait posa ve tohum taşıyan, koyu kahverengi bir bezelye gibi görünen meyveleri yenilebilen bir bitki türüdür.
Keçiboynuzunun sağlığa faydalarından dolayı kullanımı 4000 yıl öncesine, Antik Yunanlılara kadar dayanmaktadır. Dünyada keçiboynuzu çoğunlukla Akdeniz ikliminin görüldüğü İtalya, İspanya, Fas, Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye gibi ülkelerde yetişmektedir.
Ülkemizde keçiboynuzu, meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez hâline getirilerek, un, ekstrakt ve takviye olarak da tüketilmektedir. Keçiboynuzu pekmezi, besleyici özellikleri ve enerji değeri yüksek bir gıda olması nedeniyle tercih edilen bir üründür. Çekirdeklerinden ayrılmış keçiboynuzu öğütülerek keçiboynuzu unu elde edilmektedir.
Keçiboynuzunun tadı çikolataya benzetildiği için tatlı krizi alternatifi olarak düşünülebilir. Aynı zamanda keçiboynuzu çok fazla lif, antioksidan, düşük miktarda yağ ve şeker içerirken kafein, migren tetikleyici bir bileşik ve glüten içermez. Laktoz duyarlılığı olan veya vegan olan kişiler de keçiboynuzunu tüketebilmektedir.
Keçiboynuzu mineral madde açısından zengin bir meyvedir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi birçok mineral içermektedir. En fazla içerdiği mineral ise potasyumdur. Şeker içeriği yüksek bir gıda olan keçiboynuzu, içerdiği yüksek miktarda diyet lifi dolayısıyla glisemik indeksi düşük gıdalar sınıfında yer almaktadır.
Keçiboynuzu meyvesinin kalp-damar ve mide-bağırsak hastalıkları üzerine olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Keçiboynuzunda bulunan yüksek miktarda kalsiyum, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olarak kemik erimesini önler.
Yüksek kolesterole sahip gönüllü hastalar üzerinde yürütülen bir araştırmada, hastaların normal diyetine ilave olarak 6 hafta süreyle çeşitli gıdalar içine karıştırılarak keçiboynuzu lifi verilmiş ve bu süreç sonucunda, kötü kolesterol olarak bilinen LDL ve toplam kolesterolde lif verilen hasta grubunda, verilmeyen gruba göre düşüş gözlemlenmiştir.
Keçiboynuzunun içerdiği diyet lifi sayesinde, bağırsak sağlığı ve kolondaki hücrelerin gelişimi üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu bilinmektedir.
Keçiboynuzu meyvesinin ve yaprağının ekstraktlarının antioksidan özellikleri olduğu ve böbrek hücrelerinde de koruyucu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir