Zencefil bitkisi, Çin, Hindistan, Afrika, Karayipler ve diğer sıcak iklimlerde yetişir. Kökü baharat ve lezzet verici olarak bilinir. Zerdeçal, kakule ve

Zencefil bitkisi, Çin, Hindistan, Afrika, Karayipler ve diğer sıcak iklimlerde yetişir. Kökü baharat ve lezzet verici olarak bilinir. Zerdeçal, kakule ve havlıcan bitkileriyle birlikte zencefilgiller ailesindendir. Yapısı vücut ve beyin için önemli yararları olan besin öğeleri ve biyoaktif bileşiklerle doludur.
Zencefil, taze, kurutulmuş, toz hâlinde veya bir yağ veya meyve suyu olarak tüketilebilir ve bazen de işlenmiş gıdalara ve kozmetik ürünlere eklenir.
Zencefilin kendine has kokusu ve tadı, en önemlisi gingerol olan doğal yağlarından gelir. Gingerol, zencefilin tıbbi özelliklerinin çoğunun kaynağı olan ana biyoaktif bileşiğidir. Güçlü bir iltihap karşıtı olup antioksidan etkiye sahiptir.
Zencefil mide rahatsızlığı ve özellikle mide bulantısı için halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kronik hazımsızlık, midenin üst kısmında tekrarlayan ağrı ve rahatsızlık ile karakterizedir. Midenin boşalmasının ertelenmesi hazımsızlığın ana göstergelerindendir. İlginç bir şekilde zencefilin, bu rahatsızlığı olan kişilerde midenin boşalmasını hızlandırdığı gösterilmiştir. Çorba yedikten sonra, zencefil midenin boşalması için geçen süreyi 16 dakikadan 12 dakikaya kadar kısaltmıştır.
Zencefilin sindirim ve tükürük akışına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar zencefil almanın, bazı hamile kadınlarda bulantı ve kusmayı azaltabileceğini göstermektedir. Ancak hamile kadınlar zencefil tüketiminde dikkatli olmalıdır. Bazı uzmanlar yüksek dozlarda zencefil alımının, düşük yapma riskini artıracağını belirtmişlerdir.
Zencefil aynı zamanda vertigo sebebiyle oluşan mide bulantısına da yardımcı olmaktadır. Taşıt tutması, ameliyat veya kemoterapi kaynaklı mide bulantısına faydasının olup olmadığı konusunda net bir kanıt bulunmamaktadır.
Yapılan bir çalışmaya göre kadınların %60'ından fazlası, zencefilin âdet dönemlerindeki ağrıyı azalttığını düşünmektedir.
Zencefilin kemik ve eklem iltihaplanmalarında, hastaların ağrılarını azalttığına dair güçlü kanıtlar bulunmaktadır. Diz osteoartriti olan 247 kişiden oluşan kontrollü bir çalışmada, zencefil ekstresi alanların daha az ağrısı olmuştur ve daha az ağrı kesici ilaç kullanmaları gerekmiştir. Başka bir çalışma, vücut yüzeyine uygulanan zencefil, sakız, tarçın ve susam yağı kombinasyonunun, osteoartrit hastalarında ağrı ve sertliği azaltabildiğini göstermiştir.
Zencefilin egzersize bağlı kas ağrısına karşı etkili olduğu gösterilmiştir. Bu konudaki bir çalışmada, 11 gün boyunca günde 2 gram zencefil tüketmenin, dirsek egzersizleri yapan insanlarda kas ağrısını önemli ölçüde azalttığını ortaya koymuştur. Şu kadar ki zencefil anında etki etmeyip kas ağrısının günlük ilerlemesini azaltmada etkili olabilmektedir.
Ancak yüksek dozda yani günde 5 gramdan fazla zencefil tüketiminin, yan etki ihtimalini artırdığı unutulmamalıdır. Yüksek miktarda tüketim gaza, ağızda tahrişe, mide ekşimesine ve diğer mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Kullanılacak doza doktor ve diyetisyene danışarak karar vermek en doğrusu olacaktır.