İnsan yaşamının herhangi bir alanda fotoğraflarda insan figürü olarak gösterilmesiyle çok farklı bir durum ortaya çıkarılabiliyor. Normalde kendi gözünüzle gördüğünüzde son derece doğal ve herhangi bir fark olmadığını düşündüğünüz durumlar için çekilen fotoğraflar dikkat çekici oluyor. Bunun en önemli sebebi, fotoğrafçının fotoğrafı tamamen bir bütün olarak ele almasıdır.

Bir insan ve bir olay üzerinden sürece odaklanmak yerine, direkt olarak insan ve çevresine olan katkısı olarak odaklandığı için bu tarz sonuçlarla karşılaşılabiliyor. Fotoğraflarda yer alan insan figürleri her zaman için herkesin dikkat ettiği yapıya uygun çekilmelidir. Yapılan iş, gerçekleştirilen eylem, yapılmak istenenin anlaşıldığı ve bulunulan ortamın gösterildiği bir kare yakalanmalıdır.

İnsanın Çevreye Etkisi

Dünya genelinde her gün insanların çevreye olan katkıları ve zararları ölçülemeyecek boyutlara ulaşıyor. Hem zarar verip hem de iyileştirmeye çalıştığımız bir ortamda doğal olarak kendimizi de değiştirmeye başlıyoruz. İnsanın çevreye zararları ile ilgili fotoğraflar gördüğünüzde, bilimsel bir yazı okumanızdan çok daha fazla etkilenirsiniz. Durumları analiz edebilmek için veriler değil, görseller talep eden bir zihninizin bulunmasından kaynaklanıyor.

Fotoğraflar yerine doğrudan verilerle ilgilenen kişilerin doğa ve insan ilişkisi tamamen farklıdır. Risk analizi yapabilen, kazanılacak ve kaybedilecek değerleri göz önünde bulundurabilen kişilerin çektikleri fotoğraflar duygularınızı harekete geçiriyor.

İnsan Yaşamı ve Kültürler

İnsanların yaşamları genel olarak benzer özelliklere sahip gibi görülse de, bulundukları coğrafya, çevreleri, yakınları ve beslenme şekilleri bile büyük bir fark oluşturuyor. Zaten insandan insana genetik olarak büyük bir farklılık bulunması ve karakteri şekillendirmede etkili olması nedeniyle ailenin rolü büyük oluyor. Çevrenin kattıkları, düşüncelerini şekillendiren etkilerin neler olduklarının anlaşılmasını sağlayan durumlar üzerinde durmak gerekiyor.

Fotoğraflarda insan figürü tasvir edilirken sadece direkt olarak çevreye verdiği zarar veya yarar yer almamalıdır. Kendini nasıl gösterdiği, nelere dikkat ettiği, doğayla ve çevresiyle olan iletişimi sonucunda ne gibi bir sonuçla karşılandığı incelenmelidir. İnsanın doğa ve çevresi nedeniyle yaşadığı değişim doğrudan konuşmasına, yürümesine, duruşuna, giyinişine, görünüşüne, davranışlarına yansır. Fotoğraflar sadece görüntüyle değerlendirilebiliyor olsa da, özellikle tüm bu detayları bünyelerinde barındırmaları nedeniyle ilgi görürler.

Kaynak: http://fotografciliksirlarim.com/
Editör: TE Bilisim