Herkesin merak ettiği bir konuya değinmek istiyorum. Zihinleri karıştıran çok iyi algı operasyonu ile toplumu bir beklentiye iten, beklentileri de boşa

Herkesin merak ettiği bir konuya değinmek istiyorum. Zihinleri karıştıran çok iyi algı operasyonu ile toplumu bir beklentiye iten, beklentileri de boşa çıkarmayan bir konuya.
Gelelim meselenin özüne sosyal medya ve gündem de aktif olarak herkesin merak ettiği bir konu
Kim bu Fuat Avni? Ya da Fuat Avni kim? Kimler? Bir sour intimal barındıran bir soru bu! Biraz beyin fırtınası yapalım. Açık kaynakları derlediğimiz zaman karşımıza ülke içinde veya her hangi siyasi ekonomi vb. bir olay ya da haber yaşanmadan önce Fuat Avni isimli twetter hesabı üzerinden sosyal medya yoluyla attığı twitlerin gerçekliği ve soylediklerinin doğru çıkması göz önünde bulundurulduğunda gerçekten görmesini bilen gözler için hiç bir şey gözden kaçmaz. Tek bir kişi olmadığını düşündüğüm kamuoyunu yönlendirme adına bireyden başlayarak toplum üzerinde olaylar yaşanmadan Fuat Avni yoluyla medyaya servis edilip insanların reaksiyon seviyesini ölçen algı uzmanları, psikologlar-sosyologlar-antropologlar ve diğer toplum mühendislerinin yürüttüğü bir algı operasyonudur. Toplum üzerinden yürütülen algılarla dizayn operasyonudur. Kitlesel boyutta her alanda toplumun reaksiyon seviyesini ölçüp kitlesel psikolojik harekâtla yapılan tarz medya operasyonudur.
(Algı yönetiminin en kısa tanımı, hedef insan veya toplumu hedef alanın istediği şekilde düşünmeye ikna etmek için etkilemektedir. Algı yönetiminin amacı insanların en güçlü organları olan beyinlerine nüfuz ederek onların dış dünyayı istenilen şekilde algılamalarını sağlamak ve böylece yargılarının da istenilen yönde şekillenmesini sağlamaktır. Bu tarzda algı yönetiminin yanında propaganda da onemlıdır. Propagandanın temel hedefi insanın aklı değil ruhudur. Ve propagandanın diğer hedefide birey olarak insan değil, kitle içinde ki insandır. Çünkü kitle içinde ki insan birey halinde ki insandan daha kolay ikna ve sevk edilebilen bir ruh yapısına sahiptir.
Kitle sevk edilmesi kolay, propagandaya açık bir topluluk olarak, bireyden daha kolay nasıl düşünmesi gerektiği değil ne düşünmesi gerektiğini söylene bilen sosyal varlıktır.)
Dikkat ederseniz, Çağımızın savaş türlerinden biri de ‘enformasyon savaşı’dır. Medya ile yürütülen bu savaşta, milletimiz savunmasız bırakılmıştır. Daha acısı milletimiz, kendi medyası tarafından da hedef tahtasına konulmuştur. Başka bir deyişle, yerli ve yabancı medya, Dini ve milli değerlerimizi birlikte topa tutuyorlar. Medyamızda çalışanların çoğu tetikçi elemanlardır. Medya da bakıyorsunuz dünya gündemine oturmuş algı operasyonuna örnek vermek gerekirse Ünlü WikiLeaks belgelerini yayımlayan Edward Snowden 38 ülkenin gündemine oturan Adam ve bu adam CIA da görev almış. NSA çalışanı DÜNYA üzerinde gizlilik dereceleri kaldırılmış bilgileri sızdıran ve yarı açık yarı kapalı kamuoyuna yansıtan kendisinin proje ürünü olduğunu düşündüğüm, medya üzerinde manşeti değiştirerek algıları istenilen yönde yönlendiren bir algı ve psikolojik harekât uzmanıdır. SNOWDEN
Diyor ki bana verilen, görevi dünya kamuoyunun gözü önünde ifşa ettim operasyon bitti mesajını verdi. Algı yönetiminin önemini bir daha anlıyoruz. Kitlelere bir şeyi yaptırabilmek için üç etkili yol mevcuttur; para ile satın alma, zor kullanma ve inandırmak. Bu üç yol içerisinde en etkilisi ve kalıcı olanı ise kitleleri belirlenen şeye inandırmaktır. İşte tam bu noktada “algı” işin içine girer. Algı, bir şeye dikkati yönelterek o şeyin bilincine varma, idrak olarak tanımlamaktadır. Her algının bir anlamı vardır. İnsan beyni, algıladığı ölçüde düşünür. Düşündüğü ölçüde uygular.Algı yönetimi, çeşitli yolları kullanarak, gerçekleri yansıtma, gerçeği gizleme, yönlendirme ve çarpıtma gibi davranışları bünyesinde barındırır. Bu tanıma göre hedef kitlenin görüşlerini etkilemek için yapılan aktivitelerin tamamını içerir.BELİRLENEN HEDEFİN SOSYO-KÜLTÜREL, ETNİK ÖZELLİKLERİ VE EĞİTİM DURUMLARINA GÖRE HAREKET ETMEK gerekir algı operasyonu yürütülürken, Sağlıklı bir iletişim için, iletişim kurulacak topluluğun veya kitlenin her özelliği detaylı olarak analiz edilmeli, iletişimde kullanılacak bilgi düzeyi, verilmesi gereken mesajlar ve yönetilecek algının uygunluğu, hedef kitleye göre belirlenmelidir. Unutmayın ki, bir fikir, hizmet ya da ürün ne Kadar mükemmel olursa olsun, bunları kullanacak kitlenin duygu ve düşüncelerine uygun değilse, başarılı olma şansınız yoktur.Yanlız görunen o kı cok guzel bır sekılde algılar kuşatma altında.Başarıyorlarda en küçük kitleden en yaşlısına Kadar zihinlere nüfuz ediyorlar.Bir insan, günde ortalama Beş bin civarında reklam ve mesaja maruz kalmaktadır. Enformasyon savaşının başarısını göstermektedir. İnsan algısı seçicidir ve bu seçici özellik, algıladığı her nesneyi, mesajı ve buna benzer unsurları analiz eder. Bunun için insanların algısına seslenmek, o algıyı yönetebilmek için adeta bir kilit taşıdır.
Sonuç olarak, çevrenizde gördüğünüz her reklam panosu, izlediğiniz her film/dizi, her broşür veya afiş, dinlediğiniz her müzik, okuduğunuz her kitap, konuştuğunuz her kişi sizin algınızı yönetmeye çalışmaktadır. Bu algı yönetimini karşıdaki insan çoğu zaman bilinçli olarak yapmaz. Ancak insan varsa, iletişim vardır. İletişim varsa algı vardır. Yani insan varsa algı da olmak zorundadır. İşte algınızın bu kadar değerli oluşu ve çevredeki her şeyin sizin algınızı yönetmeye çalışmasının sebebi budur.Basına yansıyan panama belgelerı bu da bir nevi ekonomik acıdan çok önemli isimlerin adının geçtiği devasa boyutta arşivle tarihin en büyük karapara dosyası olarak karşımıza çıkıyor.Medya yoluyla A dan Z ye her Alanda zihinler istenilen yönde yönlendiriliyor...
Şimdi soruyorum size bu Fuat Avni kim? Ya da kimlerden oluşuyor? Acaba bu bir kitleleri yönetmek için verilen ekip ismimi? Ben bilmem her zaman düşünmekten yanayım derim. Her şeyi her açıdan düşünmek lazım derim. Aklımızı kullanarak sağlıklı değerlendirmeler yapıp düşünmek lazım.
Kaynak; Açık internet derlemeleri: Erkan Macit-Burak İğlikçi, Prof. Dr Ümit Özdağ