İSTANBUL

Esenler Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Kulis Tiyatro Dergisi ve hersanat.com tarafından düzenlenen 17 Şubat 2009'da vefat eden tiyatro sanatçısı Gazanfer Özcan'ı anma etkinliği, Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti.

Etkinlikte konuşan Gazanfer Özcan'ın kızı Fulya Özcan, babasını "büyük bir usta" olarak tanımlayarak, "Babam, hiç bir oyununda politika yapmadı, argo kelime kullanmadı. Bu tarz güldürmek de çok çok zordur" dedi.

Gazanfer Özcan'ın torunu Tarık Ündüz, dedesinin kurallı, terbiyeye özen gösteren ve ağırbaşlı bir şahsiyet olduğunu vurgulayarak, "Bizim ailemizin temel taşı dedemdi. Eşinden kızına, torunundan damadına kadar herkes için insancıl yanı çok ağır basardı" diye konuştu.

Ündüz, dedesinin, Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu'nu kurduğunu hatırlatarak, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın olduğu bir dönemde bunu yapması cesaret işiydi. Fakat bu onun en büyük hayaliydi" ifadelerini kullandı.

Dedesinin kameraları pek sevmemesine rağmen "Avrupa Yakası" dizisinde oynamayı kabul ettiğini anlatan Ündüz, şu yorumu yaptı:

"Tiyatro sahibi olmanın, her dönemde olduğu gibi maddi zorlukları var. Bir tiyatroyu ayakta tutabilmek için biraz da sinema ve dizilerde oynamak gerekiyor çünkü kaynaması gereken bir kazan var."

"Disiplini asla elinden bırakmazdı"

Oyuncu Ali Nuri Türkoğlu da Özcan ile "Kuruntu Ailesi" dizisinde tanıştıklarını dile getirerek, çok fazla şey öğrendiği Özcan'ın kendisine genç bir sanatçı olarak imkanlar tanıdığını söyledi.

Bir iş, meslek veya sanat dalının o işe aşkla sarılarak, edep ve saygı kapısından eğilerek öğrenilebileceğini Özcan'dan gördüğünü vurgulayan Türkoğlu, "Bu manada bana çok şey kattığını gördüm. Ne kadar nasiplenebildimse" dedi.

Türkoğlu, Nejat Uygur, Gazanfer Özcan ve Tevfik Gelenbe'nin geleneksel tiyatro ile Batı formunu birleştirip, tiyatro sanatında mizah olarak kendi tarzlarını ortaya çıkardıklarını ifade ederek, şunları aktardı:

"Bunu bir disiplin içerisinde geleneksel aile yapımıza, Türk toplumuna uyarlamışlar ve aile tiyatrosu olmuşlardı. O mekanlarda tiyatronun yanı sıra aynı zamanda bir okul da vardı. Gazanfer Özcan, oyun öncesi ve sonrası kulislerde de müthiş eğlenceliydi ama iş oyunculuğa, tiyatroya gelince disiplini asla elinden bırakmazdı."

Etkinliğin moderatörü Gülcan Tezcan ise Gazanfer Özcan'ın unutulmaması değil, hatırlanılması gereken bir isim olduğunun altını çizerek, "Bugün televizyon dizilerine baktığımızda kültürümüzün, ailelerimizin baba karşılığı olabilecek tiplemeler çok az. Ama Gazanfer Özcan, gerçekten 'Kuruntu Ailesi'nden itibaren gerçek anlamda bir babaydı" değerlendirmesinde bulundu.

Etkinlikte Gazanfer Özcan'ın hayatını anlatan belgesel de gösterildi.