Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) kapsamında Tufanbeyli ilçesine kurulacak ‘Yöresel ürün pazar yeri’nin temel atma töreni ve bir dizi etkinliğe katılmak üzere Adana’ya geldi. Bakan Kirişci, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla Devlet Su İşleri Tesisleri’nde düzenlenen lansmanda sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyle bir araya geldi. Bakan Kirişci’ye Adana Valisi Süleyman Elban ve milletvekilleri eşlik etti.

Programda konuşan Bakan Kirişci, şehir olarak böyle birlikteliklere ihtiyaç olduğunu kaydederek, “1978 yılında bu şehre üniversite eğitimi için gelmiş ve her şeyini bu şehre borçlu biri olarak, kabinede bir üye olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Artık ülkeler değil, şehirler, hatta ilçeler yarışıyor. Biz kendi teşvik uygulamalarımızı da ilçeler düzeyine indirdik. Türkiye, inşallah gelecek yıl Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutluyor olacak. Ben 68 değil, 78 kuşağıyım. Çukurova Üniversitesi’nde okurken ya kaldığımız ev ya da bindiğimiz servisimiz taranırdı. Bunları yaşamış bir kuşak olarak, bizim enerjimizi başka alanlarda heba ettiklerini gördük. Artık inovatif düşünen, gençlik dinamizmiyle bu ülke ve dünya için bir şeyler yapmaya çalışan bir kuşak ortaya çıktı. Elimizdeki manivelaları iyi kullanırsak, ülkemizin önü açık. Çünkü bu ülkede üretmek isteyen bireyler, onlara destek olmak isteyen de bir iktidar var. Türkiye’yi bir dünya markası yapmak isteyen bir Cumhurbaşkanımız var” diye konuştu.

'TÜRKİYE, DÜNYANIN KONUŞTUĞU BİR ÜLKE'

Gelecek yılın ardından ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak adlandırdıkları döneme gireceklerini belirten Bakan Kirişci, şunları söyledi:

"Artık küresel bir oyuncu haline gelmiş bir Türkiye var. Siyasi görüşlerimiz, etnik ve mezhep farklılıklarımızı bir zenginlik olarak görüyoruz. Ancak ortak noktamız, ülkenin geleceği ve refahı olmalıdır. Ukrayna’nın elinde 35 milyon ton civarında mısır, soya, ayçiçek yağı gibi ihraç edemedikleri ürünler vardı. Bugün baktığımızda 431 gemi, ‘Tahıl Koridoru’ndan geçerek 10,1 milyon ton ürünü dünyaya ulaştırmış oldu. Bu ürünlerin yüzde 61’i Avrupa ülkelerine, yüzde 21’i Asya ülkelerine, yüzde 13’ü Afrika ülkelerine gönderildi ve piyasaya girdi. Bu gelişim, moderatör görevi üstlenen bir Türkiye ve Cumhurbaşkanımız olmasaydı, olmazdı. Geçtiğimiz gün OECD'nin Paris’te toplantısı vardı. Orada Tahıl Koridoru'nun, Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle yeniden açılıp, sevkiyatın devam etmesi konuşuldu. OECD’nin gündemi bizdik. Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşundan kaynaklı, dünyanın konuştuğu bir ülke vardı.”

'TÜRKİYE, DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YAŞIYOR'

Türkiye’nin büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını kaydeden Bakan Kirişci, “Biz bu gelişimi Adanalılar olarak iyi değerlendirmek durumundayız. Bazen geriden gelmek avantajdır. Elektrikli otomobil serüveninde yaya ve geride kalmadık. Onu da yakalayıp, mart ayında da vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Bununla ne kadar iftihar etsek azdır. Buna benzer girişimlerimiz de devam ediyor. Geçtiğimiz gün Ukrayna tarım bakanıyla telefonda görüştüm. Bana ‘Sığınaktayım ama dışarıdakiler sizin ‘Bayraktar’ınız sayesinde rahatlar’ dedi. Bunlar duygulandıran şeyler” dedi.

Adana’yı geçmişin iddialı şehri olarak nitelendiren Bakan Kirişci, kentin gelişimine katkı sunma konusunda daha iyisini yapmak için gayret ve çaba göstereceklerini söyledi.

‘AVRUPADA EN ÇOK AĞAÇLANDIRMA YAPAN 1'İNCİ ÜLKEYİZ’

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleriyle ilgili Devlet Su İşleri (DSİ) Tesisleri’nde açıklamalarda bulundu. En çok ağaçlandırma yapan ülkeler arasında Türkiye’nin Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 4’üncü sırada yer aldığını söyleyen Bakan Kirişci, “Ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi, sağlıklı bir toplumun sağlıklı bir çevre oluşturmaktan geçtiği düşüncesiyle, geleceğimizin emaneti evlatlarımıza yeşil bir doğa bırakmak için çalışıyoruz. Orman teşkilatımız, 1839 yılından beri orman ve orman kaynaklarımızı koruyarak yönetmektedir. Dünya orman varlığı sıralamasında 2015 yılında 46’ncıyken, bu yıl 27’nci sıraya yükseldik. Son 20 yılda 5,7 milyon hektar alanda çalışma yaparak, 6 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Aynı zamanda orman alanlarımızı 20,8 milyon hektardan, 23,1 milyon hektara çıkardık. Amacımız, orman alanlarımızı 23,4 milyon hektara ulaşmaktır” dedi.

‘TÜRKİYE YÜZYILINA NEFES’ TEMASI

Bakan Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2023 yılını ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu olarak açıkladığını ve bakanlık olarak bu doğrultuda çalışmalarını güncellediklerini kaydederek, “Artık bölgemize ve dünyaya söyleyecek daha çok sözümüz var. Türkiye Yüzyılı, tarım ve ormancılığın da yüzyılı olacaktır. Bu bağlamda 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nü, geleceğe karşı sorumluluğumuzu hatırlatma günü olarak gördüğümüzü söylemek isterim. Önceki yıllarda farklı başlıklar altında gerçekleştirdiğimiz bu günü, bu yılki temasını ‘Türkiye Yüzyılına Nefes’ olarak belirledik. Bu yıl 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımızın dikeceği milyonlarca fidan, Türkiye’nin yeni yüzyılına nefes olacaktır” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SEMERKANT’TA FİDAN DİKECEK

Etkinlikler kapsamında Orman Genel Müdürlüğü aracılığıyla 81 ilde bin 123 noktada düzenlenecek etkinliklerde on milyonlarca fidanın toprakla buluşturulacağını belirten Bakan Kirişci, "İlk etkinliğimizi, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Ankara Millet Ormanı’nda gerçekleştireceğiz. Çok yakında vatandaşımızın kullanımına açılacak olan bu ormanda hiçbir ticari işletme yer almayacak; sadece yürüme ve bisiklet parkurları yerleştirilecektir. Ankaralıların nefes alıp, tazeleneceği bir yeşil alan olarak tasarlandı. Bu alanda da 100 bin fidan dikerek, dev bir yüzyıla atıfta bulunacağız. Özbekistan’da Türk Devletleri Teşkilatı Organizasyonu’nun 11 Kasım’da düzenlenecek olması da güzel bir tevafuk olacak. Cumhurbaşkanımız da Türkiye’deki etkinliklerle eş zamanlı olarak Semerkant’ta fidan dikerek, programımıza katkıda bulunacak” dedi.

‘TARIM VE ORMAN GENÇLİK KONSEYİ'Nİ KURACAĞIZ'

Orman köylülerinin desteklenmesini ön planda tuttuklarına değinen Bakan Kirişci, “Orman köylülerinin desteklenmesi kapsamında 96 milyon TL olan hibe rakamını, bu yıl 400 milyon TL’ye yükselttik ve 12 bin ailenin yararlanmasını sağladık. Bu rakamı 1 milyar TL’ye yükseltmeyi amaçlıyoruz. Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkeyiz. Bu nedenle gençlik bizim geleceğimiz, gençlik bizim her şeyimizdir. İnşallah gençliğin dinamizmi ve vizyonundan faydalanmak amacıyla da ‘Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’ni kuracağız. Bunu ilk kez buradan açıklıyorum. Onların dinamizmi ve inovatif düşüncelerinden yararlanmış olacağız. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı da önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

‘VATANDAŞIMIZI FİDAN DİKMEYE DAVET EDİYORUM’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 11 Kasım’ı ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ olarak ilan etmesiyle 2019 yılından bu yana fidan dikme etkinlikleri düzenlendiğini kaydeden Bakan Kirişci, “Daha yeşil bir Türkiye, daha yeşil bir dünya gayesiyle çalışıyoruz ve bu çalışmalarımıza da devam edeceğiz. 2019 yılındaki ilk etkinliğimizde geleceğe nefes olmak için ilk fidanlarımızı toprakla buluşturduk. Türkiye Cumhuriyeti’nin 2’nci yüzyılında, dünyanın parmakla gösterdiği ülkeler arasında gösterileceğinden hiçbir kuşkumuz yok. Tüm vatandaşlarımızı 11 Kasım’da etkinlik alanlarında fidan dikmeye davet ediyorum” dedi. (

BAKAN KİRİŞCİ KONFERANSTA KONUŞTU

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tufanbeyli ilçesinde yapılan Yöresel Ürün Pazar Yeri Temel Atma Töreni'ne video konferansla katıldı. Burada konuşan Bakan Kirişci, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) çerçevesinde başlatılan 'Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi' kapsamında Adana, Mersin, Osmaniye, Bartın, Kastamonu, Sinop, Kahramanmaraş ve Çankırı'da çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

'ÜRETİCİLERE 25 MİLYON TL HİBE'

Bakan Kirişci, "Üreticilerimize yaklaşık 25 milyon TL tutarında hibe desteğimiz söz konusu. Yazan için kalem esas ise üreticimiz için de alet ve ekipman çok önemlidir. Bu hibelerimiz bu manada değerlendirilmelidir. Göçerlerimize 197 çadır dağıtılacak. Onlara ne kadar destek olsak azdır. Çünkü hepimiz kentte sefa sürdüğü zamanlarda; onlar hayvanları ile hemhal olup, dağ bayır dolaşıyor. Dağıtacağımız çadırlar 45 metrekare genişliğinde, 510 vat güneş enerjisi sistemi ve buzdolabını da içeriyor. Kentteki konforu bir nebze de olsa dağ başına taşımış olacak. Bu projenin maliyeti 10 milyon TL oldu" dedi.

'13 MİLYON TL'LİK YATIRIM'

Kadınlara pozitif ayrımcılık yapacaklarını ifade eden Kirişci, "Tufanbeyli'deki yatırımda 13 milyon TL'lik maliyetli ile bin 500 kişinin istihdamına katkı sunacak. Kadınlara da pozitif ayrımcılık yapacağız ve bu sayının 800'ünü onlara sağlayacağız. İnşallah oradaki pazar yeri de 450 günlük bir süre zarfında tamamlanacak" diye konuştu.

'517 BİN ÇKS KAYDI YAPILDI'

Üreticilerin her zaman yanında olduklarını belirten Kirişci, şunları söyledi:

"Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla yürüttüğümüz alım çalışmasında 6,2 milyon ton arpa aldık. Bunun yanı sıra mısır, çay, fındık ve üzüm de alarak üreticilerimize desteğimizi sürdürdük. Desteklerimiz, 2022 yılı itibarıyla 40 milyar liraya yaklaştı. Eskiden çiftçiye destekler, mahsulden 1 yıl sonra yapılıyordu. Cumhurbaşkanımızın desteği, yaptığımız düzenlemelerle birlikte bu süreyi enflasyon ortamına rağmen 6 ay öne çektik. Üstüne üstlük çiftçimize sağlanan 100 bin liralık ve 0 faizli kredinin limitini de 200 bin liraya çıkardık. Bunun yarısını Ziraat Bankası kartına mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere tanımladık. Ayrıca 1 Ekim itibarıyla; hepimizi yoran bir uygulama olan Çiftçi Kayıt Sistemi'ni (ÇKS) e-Devlet'e taşıdık. Dün itibarıyla ÇKS kayıt sayısı 517 bine ulaştı."

Editör: TE Bilisim