İZMİR

Ege Denizi'ndeki yasa dışı geçiş denemeleri sırasında bu yılın ilk 3 ayında çoğu kadın ve çocuk 173 kişi hayatını kaybetti.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, iç karışıklıklar, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar nedeniyle Suriye, Afganistan ve Myanmar başta olmak üzere birçok ülkeden vatanını terk etmek zorunda kalanların Avrupa'da mülteci olabilmek için çıktıkları yolda, Ege Denizi en önemli geçiş güzergahları arasında başı çekiyor.

Geçen yılın bahar aylarından itibaren Yunan adalarına yasa dışı geçişte gözlenen yoğunluk, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girdiği 20 Mart'a kadar devam etti.

"Ocak, şubat ve martta geçiş denemeleri hız kesmedi"
Kış ayları genelde olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle geçiş için tercih edilmemesine rağmen bu yıl, geri kabul anlaşması devreye gireceği için ocak, şubat ve martta geçiş denemeleri hız kesmedi.

Geçen yıl ocak ayında hiç sığınmacı ölümünün yaşanmadığı Ege Denizi, şubatta 9, martta ise 6 can almıştı. Bu yıl ise çoğu kadın ve çocuk, ocakta 103, şubatta 38, martta 32 olmak üzere toplam 173 kişi boğularak veya hipotermi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Geçen yılın tamamında 279, 2014'te ise 69 göçmen ve sığınmacı hayatını kaybetmişti.

Geçen yılın tamamında ise 2 bin 430 olayda, 91 bin 611 kaçak göçmen kurtarıldı, 190 kişi de göçmen kaçakçılığı iddiasıyla yakalandı.

Sahil Güvenlik unsurları, 2014'te Ege Denizi'nde yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan 12 bin 884, 2013'te ise 6 bin 937 kişiyi kurtarmıştı.
Editör: TE Bilisim