İSTANBUL

Taksim'deki Gezi Parkı odaklı eylemlerle ilgili 7'si yabancı uyruklu 255 sanığın yargılandığı davada, 244 sanığın çeşitli suçlardan cezalandırılmasına, 7 sanığın ise tüm suçlardan beraatine hükmedildi.

İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesinde tutuklu sanığın bulunmadığı davanın karar duruşmasına, 6 sanık ile avukatlar katıldı.

Duruşmada, davanın karara bağlanacağı belirtilerek, hazır bulunan sanıklara son sözleri soruldu. Söz alan sanıklar beraatlerini talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme, şu ana kadar savunması alınmayan sanıklardan Murat Akıllı, Murat Gülbay, Onur Yener ve Emre Güleryüz'ün, savunmaları alınamadığı için dosyalarının ayrılmasına hükmetti.

Sanıklar Akın Can Abadan, Can Cenap Aygen, Furkan Yetişmiş, Furkan Bülent Ongan, Georgios Latriois, Selen Almacıoğu ve Sasha Carina Anter'in, mevcut delil durumuna göre tüm suçlardan beraatini kararlaştıran mahkeme, geri kalan 244 sanığı ise "Görevi yaptırmamak için direnme", "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "ibadethaneyi kirletme", "görevli memura hakaret", "mala zarar verme", "kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi" ile "özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanmak"tan 2 ay 15 gün ile 1 yıl 2 ay 16 gün arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırdı.

Bazı sanıkların cezasını, suçun işleniş biçimine göre erteleyen veya adli para cezasına çeviren mahkeme, söz konusu sanıklarla ilgili olumlu kanaat oluşmadığı gerekçesiyle bazı cezalarda herhangi bir indirim, erteleme veya adli para cezasına çevirme yoluna başvurmadı.

Beraat, adli para ve erteleme kararları

"Memura hakaret" ve "suçluyu kayırmak" suçlarından yargılanan 4 sanığın, delil durumuna göre beraatine hükmeden mahkeme, aralarında yabancı uyruklu 7 kişinin de bulunduğu 240 sanığın, "görevi yaptırmamak için direnmek" suçundan, 26 sanığın ise "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet"ten delil durumuna göre beraatini kararlaştırdı.

"Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan yargılanan 29 sanığı, suçun işleniş biçimine göre, cezayı alt sınırdan belirleyerek, 5 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, kısa süreli bu hapis cezasını, 4 bin 500'er lira adli para cezasına çevirdi.

Mahkeme, yine "2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan yargılanan 162 sanığı da suçun işleniş biçimine göre 5 ay hapis cezasına çarptırırken, bu cezayı 1 yıllık denetimli serbestlik şartıyla erteledi.

"İbadethanenin kirletilmesi" cezasına erteleme

Dolmabahçe'deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'ni kirlettikleri iddiasıyla yargılanan doktorlar Sercan Yüksel ve Yasemin Dokudan ile Emre Öztürk ve Deniz Heybet Yılmaz'ı, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 153/2. maddesinde yer bulan "ibadethaneyi kirletmek" suçundan, suçun işleniş biçimi, kasta dayalı kusurlarının ağırlıkları, suçun konusunun önemi, suçun işlendiği zaman ve yeri dikkate alarak birer yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, sanıkların yargılama sürecinde mahkemeye gösterdikleri saygılı tavrı indirim sebebi sayarak, bu cezayı onar ay hapis cezasına indirdi.

Sanıkların yargılama sürecindeki tavırlarına göre tekrar suç işlemeyecekleri konusunda kanaat oluştuğunu belirten mahkeme, bu suçun TCK'nın 51. maddesi uyarınca 1 yıllık denetimli serbestlik şartıyla ertelenmesini kararlaştırdı.

Mahkeme, camideki malzemelere zarar verdikleri iddiasıyla yargılanan 4 sanığın da TCK'nın 51. maddesinde yer alan "mala zarar verme" suçundan önce birer yıl hapisle cezalandırılmasına, mahkemeye saygılı tutumları nedeniyle indirim uygulayarak bu cezanın onar ay hapis cezasına indirilmesine karar verdi. Bu ceza da sanıkların kişilikleri göz önüne alınarak 6 bin lira adli para cezasına çevrildi.

Hapis cezaları

Mahkeme, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan yargılanan 10 sanığa, suçun işleniş biçimine göre beşer ay, 13 sanığa da onar ay hapis cezası verirken, bu sanıkların bir daha suç işlemeyeceklerine yönelik olumlu kanaat oluşmadığı gerekçesiyle herhangi bir erteleme yoluna gitmedi.

"Görevi yaptırmamak için direnmek" suçundan yargılanan 4 sanığa, birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi ve silahtan sayılan metalle gerçekleşmesi nedeniyle onar ay hapis cezasına hükmeden ve olumlu kanaat oluşmadığından erteleme yoluna gitmeyen mahkeme, 3 sanığa da "kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi" suçundan 2 ay 15 gün ile "özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanmak" suçundan da 2 ay 15 gün hapis cezası öngörerek, bu suçları da olumlu kanaat oluşmadığı için ertelemedi.

Mahkeme, sanıklardan Deha Okyay'a da "alenen birden fazla görevli memura hakaret" suçundan 1 yıl 2 ay 16 gün hapis cezası verirken, bu cezayı yine olumsuz kanaat oluştuğu için erteleme yoluna gitmedi.
Editör: TE Bilisim