ANKARA

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, enflasyon sepetinde gıda ve alkolsüz içecekler, giyim ve ayakkabı, sağlık, ulaştırma, haberleşme, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar gibi 12 başlık altında toplam 426 madde bulunuyor. TÜFE sepetindeki 426 maddenin 128'i gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yer alırken, enflasyon sepetindeki maddelerin yüzde 30'u gıda ürünlerinden oluşuyor.

Son dönemde artış gösteren enflasyonun "baş sorumlusu" olarak öne çıkan gıda grubunun, enflasyon sepeti üzerindeki ağırlığı 2015 için yüzde 24,25 olarak belirlendi.

TÜFE'deki artış nisan itibarıyla yıllık yüzde 7,91 olarak gerçekleşirken, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise bu oran yüzde 14,36 oldu. Söz konusu grubun yıllık tüketici enflasyonuna katkısı ise 3,51 puan olarak gerçekleşti. Böylelikle nisan itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 44,4’ü gıda ve alkolsüz içecekler grubundan kaynaklandı.

TÜFE'deki madde ağırlıklarına bakıldığında da ekmeğin tüketici sepetinde yüzde 2,6 ağırlığı bulunuyor. Dana etinin tüketici sepeti içerisindeki ağırlığı ise yüzde 2'yi bulurken, bunu yüzde 0,93 ile tavuk eti, yüzde 0,84 ile beyaz peynir, yüzde 0,70 ile koyun eti, yüzde 0,63 ile ayçiçek yağı izliyor. Patatesin ağırlığı ise yüzde 0,47'yi buluyor.

Merkez Bankası'nın son açıklanan Enflasyon Raporu'nda, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin alınmasını önerebileceği önlemlerin gıda enflasyonunun düşürülmesine katkı sağlayabileceği kaydedildi. Komitenin temmuzda yeniden toplanması bekleniyor.