"Cumhuriyet Sadece Bir ‘Rejim’ Değildir"

Cumhuriyet ilkokuldan beri aklımıza kazınan "halkın kendi kendine yönetmesi" değildir. Cumhuriyet bundan daha fazlasıdır. Aslında cumhuriyet bir yaşam tarzıdır. Bugüne kadar hep başkalarının kulu oldun artık kimseye kul olma, demiştir cumhuriyet. Sana sorgula demiştir devleti yönetenleri, kayıtsız şartsız teslim olma demiştir. Sana seçme seçilme hakkı vermiştir. Sana kendi kaderini çizme yetkisi vermiştir. En önemlisi de kadının küçücük çerçeveden dışarıya bakmasını değil, dışarı çıkmasını istemiştir. Cumhuriyet, kadını hayatın içine almıştır. Cumhuriyet, Orta Doğu gibi bir bataklığın içinde çağdaşlığa, medeniyete kavuşturma azmini oluşturmuştur. Cumhuriyet seni eğitimli, sanat sever, sorgulayıcı, bilime meraklı yapmıştır. Cumhuriyet akıllı, aklını kullanmasını bilen, eğitimli, bilinçli, cesur bireylerin rejimidir, sen yoksan bir anlamı yoktur Cumhuriyetin. Cumhuriyette kimsenin üstünlüğü yoktur, olamaz da. Herkes eşittir diye haykıran bir rejimdir. Bugün bize uygulanın tersidir cumhuriyet. Cumhuriyet barıştır, kardeşliktir. Cumhuriyet Bayram'ınız kutlu olsun. Nice Atatürk'lü, mutlu vatanlı, bayraklı, cumhuriyetli günlere, asırlara...

"Cumhuriyet; özgür, düşünebilen, eğitimli, okuyan, üreten, emek veren, aydınlık insanların rejimidir."

 



 

 

1. Bugüne kadar hep başkalarının kulu oldun, artık kimseye kul olma, birey ol demiştir cumhuriyet.



2. Seni “teba” olmaktan kurtarmış, halk yapmıştır cumhuriyet.


3. Sana “sadece fıkıh, siyer, tefsir, akaid ve kelam, hadis okuma; pozitif bilimleri de öğren” demiştir cumhuriyet.


4. Sorgula demiştir sana cumhuriyet, devleti yönetenleri sorgula, kayıtsız şartsız teslim olma demiştir.


5. Artık sen de devletin bir parçasısın demiştir, sana seçme, seçilme, denetleme, sorgulama, vs. hakkı vermiştir cumhuriyet.


6. Cumhuriyet sadece bir rejim adı değildir, sana kendi kaderini belirleme fırsatı vermiştir cumhuriyet.


7. Kadını hapsolduğu evden, dar çevreden kurtarmış, hayatın içine katmıştır cumhuriyet.


8. Aklı fikri kadının bacağında, saçında, vücut hatlarında olanlara inat kadına hak ettiği yeri ve değeri vermiştir cumhuriyet.


9. Cumhuriyet, seni Orta Doğu gibi bir bataklığın içinde çağdaşlığa, medeniyete kavuşturma azminin adı olmuştur.


10. Cumhuriyet seni eğitimli, sanat sever, meraklı, sorgulayıcı biri yapmaya gayret etmenin adıdır, sen ne kadar dirensen de.


11. Cumhuriyet, devlete verdiğin paraların izini sürmenin, hesabını sormanın adıdır, “başkaları çalmadı mı yani” demenin önüne geçmeye çalışmanın adı.


12. Cumhuriyet, düşünmenin, yazmanın, konuşmanın önündeki engelleri kaldırmanın adıdır.


13. Cumhuriyet “tek adamlar” rejimi değildir, devlete güçler ayrılığını getiren, herkesin birbirini sorgulamasına, denetlemesine, kontrol etmesine izin veren sistemin adıdır.


14. Cumhuriyet, bir vizyondur, sürekli gelişim, değişim, devinim içinde olan bir süreçtir, bitti dediğin anda en çok ihtiyacın olan şeydir.


15. Cumhuriyet, akıllı, aklını kullanmasını bilen, eğitimli, bilinçli, cesur bireylerin rejimidir, sen yoksan anlamı yoktur cumhuriyetin.


16. Cumhuriyet kimseyi üstün görmez, üstte görmez, seçilmiş kabul etmez, cumhuriyet herkesin eşit olduğunu haykıran bir rejimdir.


17. Bugün Türkiye’nin haline bakıp da, ne alakası var, hiçbiri yok ki deme, bunlar senin cumhuriyetin kıymetini, değerini bilmemenden kaynaklanan sorunlar.


18. Çünkü cumhuriyet barış, kardeşlik, bir arada yaşama azminin simgeleşmiş halidir.


19. Cumhuriyet, senden olmayana hükmetme, onları dışlama, ötekileştirmenin değil, bir arada bütün olmanın adıdır.


20. Cumhuriyet, senin bugün gördüklerinin, yaşadıklarının, acısını çektiklerinin tam tersidir.



21. Onun için cumhuriyet ne sadece bir rejim, ne sadece bir bayram, ne de sadece bir gündür; cumhuriyet sensin arkadaşım, bizzat sen.



 

 

Hazırlayan: Yağmur TANYILDIZ