Bilgi akışı ve bilgi kirliliğinden şikâyet ettiğimiz doğrudur. Artık bilgilerin akış hızına yetişemeyecek duruma da geldik, kabul. 

Her zaman kendinizi güncel tutmamız da gerekli; bunu da gözden kaçırmamak gerekli. Dün bildiğimiz bugün yalan oluyor. Yarın bir yenisi ile de bugünkü yalanlanıyor. 

Tez ve hipotezler arasında kafa karışıklığı yaşayarak; “Doğrusu neydi?” diye mantık muhasebesi yaparken buluyoruz kendimizi. 

Hızlı değişen ve gelişen bir dünyadayız. Kuramları bildiğimizi varsayarken bir bakmışız kuramlar değişmiş. Bir dolu tez çürütülmüş ve yenilerini öğrenmemiz gerekmekte. 

“2+2” nin 4 ettiğini biliyoruz ama yarın biri kalkıp da görünmez ondalıkları var, onluk sistemde değil ikilik sistemde toplamı 4 etmez derse de şaşırmayız sanırım. 

Bildiğimizden şaşmayalım desek de bildiğimiz de yanlış olabiliyor bazen. 

Bilgi güncellemesi yapmak her daim lazım ama ya gündeme uymak gerekli mi, diye sorsak. Bunun cevabı tartışılır. 

Eski bilgiyi yenisiyle değiştirerek kendimizi güncelleyebiliriz. Yaşadığımız devire bakarak gündeme uymak için bildiğimizden vazgeçmek gerekli mi peki?

Moda gibi bir giydiğimizi bir daha giymemeye başlamak gibidir gündeme uymak veya gündemde kalmak. Güncel bilginin de sürekli değiştiği aşikar. 

Günün gerekleri bu devir de yasa mıdır kanun mudur yoksa sırf devrin insanları böyle istiyor diye “2+2” den 4 mü çıkarmamız gerekir, diye düşünmeden edemiyor insan. 

Bizi gündeme uydurmak için medyanın takdire şayan bir çabası da bulunmakta ki göz ardı edemeyiz bunu da. 

“Devir böyle!” diye işin içinden sıyrılmak da mümkün tabi. 

Bizim toplum olarak ve birey olarak inandıklarımız var elbette ki. Diğer yandan da tutunduğumuz doğrular bulunmakta. 

Kendimizden bu doğruları çıkardığımızda yok olacağımız da bir gerçek. 

O yüzden de bilgi güncellemesi elbette ki yapmak gerek ama gündemleme yapmanın çok bir gerekliliği olmasa gerek. Gündem nasıl olsa değişecek ve biz de gündemle birlikte değişeceğiz. Sürekli her gündemle birlikte kendimizi ve benliğimizi yaralayacağız. Biz, biz olmaktan çıkarız o zaman.

Gündemleme yapmak yerine kendimizi güncellememiz en doğrusu ve sadece yanlış bildiklerimizi değiştirmek en mantıklısı. 

O yüzdendir ki gündemleme demiyoruz; güncelleme diyoruz.