Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla, Atatürk Anıtı'na çelenk sunularak, Kurtuluş Yolu'nda tören düzenlendi.

Anıt Park'ta düzenlenen törende, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Kurtuluş Yolu'nda devam eden programda, ilk olarak "Uluslararası 19 Mayıs Yarı Maratonu" başladı.

Halk oyunu gösterileriyle devam eden programda, Tütün İskelesi'nden karaya çıkarılan Türk bayrağı, deniz subayları tarafından izci öğrencilere teslim edildi.

Burada bir konuşma yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, rengini şehitlerden, ay yıldızı gökyüzünün en parlak gecesinden alan Türk bayrağının denizci bir subay tarafından Türk gençliğine teslim edildiğini belirtti.

Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Türk milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir" sözleriyle Samsun'a çıkmasının, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin de başlangıcı olduğunu vurgulayan Şahin, "Bu tarihle birlikte Türk milleti, makus talihini tersine döndürmeye başlayarak, esaret altında var olunmayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilmeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır. İşte bu bayrak tüm bu cesareti, coşkuyu, inancı, kararlılığı, bağımsızlık aşkını ve mücadele gücünü temsil ediyor." dedi.

Vali Şahin, Cumhuriyetin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve vatan için canlarını feda eden aziz şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla andığını ifade ederek, "En büyük değerimiz olan bayrağımızı size emanet edip, gururla teslim ediyorum." diye konuştu.

Törene Vali Şahin'in yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken ile askeri ve mülki erkan, öğrenciler ve vatandaşlar da katıldı.

- Atatürk'ün makam aracının benzeri sergilendi

Samsunlu otomobil tamircisi Enver Yıldırım'ın Atatürk'ün Cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemde makam aracı olarak kullandığı 1934 model Lincoln marka otomobilin benzerinden yaptığı 2 otomobil de alanda sergilendi.

"Tuzla cip" olarak bilinen 1960 model Willys marka otomobilin sacının değiştirilerek ve 1934 model Lincoln'e benzetilerek modifiye edilen otomobillerin birisi Kurtuluş İskelesi'ne konuldu.

Otomobilin içine Atatürk, yaveri ve şoförünün bal mumundan heykeli de yerleştirildi. Otomobili gören vatandaşlar, bol bol fotoğraf çektirdi.

Diğer otomobil ise yapımı devam eden 1919 Panorama Müzesi'nin önüne konularak ziyaretçilere açıldı.