Günümüze bomba gibi düşen nedir bu GDO? “ Genetiği Değiştirilmiş Organizma” Bitki ve Hayvanların genetiğinin değiştirilmesine verilen isimdir.

Günümüze bomba gibi düşen nedir bu GDO? “ Genetiği Değiştirilmiş Organizma” Bitki ve Hayvanların genetiğinin değiştirilmesine verilen isimdir. Amaç, farklı iklim koşullarında büyüyen bitkiler yaratmak, böceklere karşı direnç sağlamak doğal yaşamları dışında hayvan ve bitkililerin gelişmesidir. Yani Bitki ve Hayvanların laboratuvar ortamında genlerin değişme işlemidir. Veya başka bir anlatımla GDO, organizmanın gen diziliminin değiştirilmesi yada gen aktarımı ile kendi doğasında bulunmayan bir özellik kazandırması işlemidir. Bu ürünlere transgenik ürünler bu teknolojiyede rekombinant DNA teknolojisi denir. Ülkemizde ise genetik yapısı değiştirilmiş tarımsal ürünleri ayırmak için genel bir isim olarak “transgenik ürün” de denilmektedir.
1960 yılında gen teknolojisi ile, Gıda ürünü üretilmiştir. 1973 yılında bakterilerde gen aktarımı ile başlayan süreç 1980 yıllarında hız kazanarak 1996 yıllarında Flour Sour isimli domates dünya ticaretine girerek bu tür ürünlerin üretimi yaygınlaşmaya başlamıştır.
GDO Üretiminin Gerçekleri....
Açlığa çare bulmak ve Beslenme Oranını Yükseltmek,
Tarımsal verimi arttırmak,
Zararlı böceklere ve otlara karşı dayanıklılık kazanmak,
Ekonomi Yönünden getiri sağlamak,
Gıdaların raf ömrünü arttırmak.
GDO nun İnsan Sağlığına Etkileri ve Riskleri
GDO lu besinler yüksek alerji riski taşıdığından alerjenler genetik mühendisliği bireylerin güvenli olduğunu düşündükleri için tüketmekte sakınca görmüyorlar. Halbuki bu durumda birey alerjeni taşıdığını bilmediği besini tüketerek kendini riske atmaktadır. Ayrıcada Antibiyotiğe olan direnci ve Alerjiyide Attırmaktadır. GDO lu tohumlar antibiyotiklere karşı direnç ağrı, alerji, organ hasarları, kan biyokimyasında bozulma, kısırlık, ölü Doğum oranında artış, gelecek nesillerde boy ve tartı eksikliği gibi olumsuzluklara yol açmaktadır.
GDO nun Zararları
GDO nun zararları, Organ Tahribatı, Sindirim ve Bağışıklık Sistemi Bozukluğu,
Yaşlanmanın Hızlanması ayrıca kısırlığın artmasınada neden olmaktadır. GDO lu proteinler sindirilmez ve vücutta uzun süre vücutta kalarak zarar verir. Hatta DNA ya bulaşabilir. Gıda alerjisi, otizm, kanser, üreme bozuklukları ve sindirim sorunları artmaktadır. GDO lu ürünler hormonal bozukluklara sebeb olduğundan canlılarının soyunun tükenmesi gibi riskler doğurmaktadır. Hatta Fransız Caen Üniversitesinden yapılan araştırmalarda, iki yıl boyunca genetiği değiştirilmiş GDO lu mısırlarla beslenen deney farelerinin, kanserli hücre oluşumu ve organlarda hasar ve bununla birlikte sağlık problemleri oluşmuştur. Genetiği ile oynanmış mısırların verildiği farelerde kanserli tümör hücrelerinin de daha hızlı yayıldığı görülmüştür.

GDO lu Ürünler
Soya Fasulyesi; Genetik olarak değişmiş soya fasulyesi çok fazla kimyasal içermektedir. Bugün pek çok markette satılan soya fasulyesi neredeyse tamamı GDOludur.
MIsır; En fazla genetiği oynanan ürün mısırdır. GDOlu tohumlar ile bugün Amerika en fazla ekim yapan ülkedir. Hayvanlarada beslenmesi için verilen bu ürün sonrasında insanlara geçmektedir.
Pamuk; Hastalıklara karşı dirençli olmasıyla en fazla genetik değişime uğrayan diğer bir ürün pamuktur. Pamuk yağının en fazla kullanan Hindistan ve Çin çok fazla risk taşımaktadır.
Süt; İneklerde daha fazla büyümeleri için büyüme hormonu verilir. Bu hormon insanlarda ciddi zararlar yaratmaktadır.
Kanala Yağı; Yağlar arasında en fazla GDO kanala yağında bulunmaktadır.
Aspartam; Yapay Şeker yeni tatlandırıcı dünyada çok fazla tüketilmektedir. Aspartam genetiği değiştirilmiş bakterilerden üretilir.
GDO dan Korunmak Mümkün mü? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Genetiği oynanmamış gıda ve yiyecekler tüketmeye dikkat etmeliyiz. Başta; Zerdeçalı hayatınıza alın. Kanserden koruyucu özelliği ve hücrelerin yenilenmesinde fayda sağladığından mutlaka her gün düzenli bir şekilde tüketin. Günde 1,5 tatlı kaşığı toz zerdeçalı 3e bölerek balla karıştırarak tüketebilirsiniz.
Zencefil, biberiye, kekik, dereotu ve fesleğen tüketiminizede dikkat edin. Bu ürünler bedendeki antioksidan etkileriyle vücudu korumasında ciddi bir öneme sahiptir. Diğer bir yandan antioksidanı yüksek olan, soğan, sarımsak, doğal ve taze yaz meyve ve sebzeleri ve hatta kırmızı pancar bol bol tüketilmelidir.
Beden kitle endeksinizi hesaplayarak ideal kilonuzda olmanıza dikkat edin.
Yeşil çay, Mate Çayı, Adaçayı, Rezene Çayı gibi bitkisel çaylar tüketin.
Elektromanyetik Kirlilikten kurtulun.
Market alışverişlerinizde ürünlerin içeriklerini kontrol edin. GDO lu ürünlerde etiketlerde GDO lu yazmak zorunda. Aldığınız ürünlerin kontrolünü yaparak alışveriş yapmaya özen gösterin.
Açık havada düzenli egzersiz veya yürüyüşler yapın.
Doğal yoğurt ve kefir tüketin.
Sigara ve Alkol gibi bağımlılık maddelerini hayatınızdan çıkarın..
Sağlıklı Günler....



Neslihan Baykal Yakışan Sağlıklı Yaşam Koçu [email protected]