AMATÖR KAYITLARI DAHA MI ETKİLEYİCİYDİ?


Bazı şeyler ilk haliyle kaldığı zaman daha özgün olur, daha taze olur hatta o şey daha tadından yenmez bir haldedir. Feride Hilal Akın’ı, Youtube ve İnstagram’da yayınladığı videolar ile tanıyanlardanım. Feride evde çekilmiş amatör kayıtlarıyla kulağımızın pasını silerken, gönlümüze taht kurmuştu. Kendisini illa ki birileri keşfedecekti ve Enbe Orkestrası çeşitli sanatçılarla yaptığı düetlere bir yenisini daha ekleyerek, Feride Hilal Akın ile düet yapmışlar.  Sözü ve müziği Tan Taşçı’ya ait, düzenlemesi ise son derece yetenekli bir isim olan Okan Akı imzalı Bilir Mi şarkısını bilmeyenimiz yoktur. Şarkı Tan’ın yorumuyla hepimizin gönlünde bir yerlere dokunmuştur. Hatırlarsanız, Feride Hilal Akın bu şarkıyı da amatör bir şekilde okuduğunda büyük beğeni toplamıştı. Enbe ile bu şarkıya yeniden düet yapan Feride Hilal Akın’ın, o amatör kayıtlardaki nağmeleri yansıtamaması şarkıyı uçuruma sürüklemiş adeta. Ayrıca şarkıya son derece sert bir ses tonuyla başlaması da Tan’dan daha yumuşak bir şekilde duymaya alıştığımız şarkıya negatif bir enerji katmış. Hatta şarkının nakaratında yorum ve melodinin uyuşmaması da fazlasıyla kulağımıza geliyor ki bu da etkiyi azaltıyor. Şarkı için şunu söylemek yanlış olmaz; Tan’ın bu şarkıya daha fazla ilgi göstermesini, en azından bir klip çekmesini beklerken Feride bu şarkıyla daha güzel ilgilendi. Feride Hilal Akın güzel bir sese sahip, en azından amatör videolarından duyduğumuz kadarıyla. Kimi zaman ağladığımız, kimi zaman dilimize hiç olmayacak bir şarkıyı (Günah Benim gibi) dolayarak keyiflendiğimiz, iyi bir ses. Umarım kendi çektiği videolardaki gibi daha özgün bir şekilde bizlerle buluşmaya devam eder.



ZEKİ GÜNER’DEN MÜJDELİ HABERLER


Bazı şarkılar vardır, gönlünüzün bir yerlerine sıkışır kalır. Yıllar geçer, o şarkılar sizinle birlikte gelir. Eskimez ama eskitir, dertlenmez ama dertlendirir, kimi zaman ise neşenize neşe katar. Düştüysek Kalkarız, Üzüm, Emanet, Saygımdan, Yaralı, Haberin Olsun gibi şarkıları bunlara örnek gösterirken, bestecisini unutmak olur mu? Gönül adamı, duygu adamı Zeki Güner polemiklerden uzak kalarak, üretmeye devam ediyor. Hayat bu ya, kimi zaman engeller çıkarırken karşımıza, yılmadan hızlıca toparlanıp işimize odaklanmamız gerekiyor. Zeki Güner sosyal medya hesabından sırada bekleyen şarkılarını birer birer dillendirmeye başladı. Tahmin edin bakalım, bu yıl hangi isimlere şarkılarını emanet etmiş? Ziynet Sali, Hadise, Hande Yener bu isimlerden sadece açıklananları. Ufak bir aradan sonra tekrardan Zeki Güner şarkılarını dinleyecek olmak beni çok heyecanlandırdı, merak etmeyin, O’da heyecanlı. ‘’Yakında şarkılarım dünyaya merhaba diyecek, şanslı mıyım neyim, aşkı çok güzel anlattılar’’ cümleleriyle bu heyecanını açıklıyordu duygu adamı. Derdi gerçekten müzik olan birinin kulakları; notadan önce saygıyı duyar diyerek bu işe gönül veren Zeki Güner’in şarkılarını kurcalamaya başladım ve kısa bir diyalogla ortaya şu sonuçlar çıktı; Hande Yener’de çok iddialı bir slow şarkısı var, aşkın Hande halini severek dinleyen biri olarak beni meraklandırıyor bu şarkı,sosyal medyada paylaşılan sözleri şimdiden kimilerimizin aşk şarkısı olacak gibi. Hadise’de ise hem hareketli hem slow toplam 2 şarkısı varmış başarılı müzik adamının. Giderli mi giderli olan şarkılardan biri kesinlikle slogan olacak diyor. Hadise fanları yaşadı desenize, sadece onlar değil bizde özledik Hadise’yi, dans ettirecek bu yaz. Ziynet Sali ise Alışkın Değiliz tadında, şahane, orta ritimde bir şarkıyla bizlerle buluşacakmış hatta daha iyisi olduğunu vurguluyor Zeki Güner. Kendisiyle konuşurken de fark ettim, böyle duygu dolu,üretken bir adamın eserlerini özlemişiz, gün sayıyorum şarkılarıyla buluşmak için. Son olarak onun sözleriyle bitireyim bu kısmı; Allah emek veren hiç kimseyi utandırmasın.




GENÇ YETENEKTEN BEKLENMEYECEK GÜÇTE SES


22 yaşında, nur topu gibi bir genç yeteneğimize daha kavuştuk. Batuhan Sevimo, henüz 22 yaşında olmasına rağmen birçok projede boy gösterdiği gibi ragbi oyuncusu. Bir yandan da Bilgi Üniversitesi’ndeki işletme eğitimine devam eden genç yetenek, kimilerimizin hafızasında Ece Seçkin’in Olsun klibindeki model olarak kalmış olabilir. Ama artık O, ‘’Her şey Seninle Güzel’’ adlı ilk çalışmasını geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle yayımladı ve o kadar doğru bir şarkı seçmiş ki seçimiyle birçoğumuzun takdirini kazandı bile. Sözleri Çiğdem Talu’ya, bestesi Melih Kibar’a ait şarkıyı Zerrin Özer seslendirmişti. Seneler öncesinde, o zamanlar hatta Batuhan yoktu bile. Bende Batuhan’ın kuşağından biri olarak bu şarkıyı Deniz Seki’den dinlemiştim. Ama Batuhan gibi genç bir yeteneğin böyle bir şarkıyı küllerinden yeniden doğurması; onun bu sektörün ne kadar zor olduğunu bilmesini ve bu sektörde kalıcı olmak istemesini bizlere gösteriyor. Bu çocuk bu işte kararlı gibi geldi bana. Onun kuşağından birçok isim; bir single yaptıktan sonra uzun aralar veriyor, ayak uyduramıyor. Şarkının günümüz aranjesi Ali Kaygusuz tarafından yapılmış, belki de bu şarkıyı bu kadar kusursuz bulmamızdaki en önemli sebeplerden biri de iyi bir ekibin olmasıdır. Ali Kaygusuz hem geçmişe sadık kalmış, hem geleceğe aykırı davranmamış. Ekip o kadar güzel uyum sağlamış ki, Ulaş Elgin’in yönetmenliğini üstlendiği klipte Batuhan Sevimo’nun yüzü ön planda, akılda kalıcılığı arttıracak bir husus. Kimilerinize sesi sert ve tok gelebilir, bence Batuhan’ı Batuhan yapacak olan da bu tok sesidir. Genç bir sesten bu kadar tok ses beklemiyordum açıkçası, sesini doğru kullanırsa ve sesine uygun şarkılar seçerse ileride çok fazla konuşacağız bu genç yeteneği. İlk şarkısıyla geçmişe dönüp baktığında pişman olmayacağı temiz bir yapıta imza atmış, bu da 22 yaşında genç bir yetenek için bence çok iyi bir şey.



BU ŞARKI ATEŞ EDİYOR


O da 20’lerinin başında sektöre adımını atan isimlerden sadece bir tanesi. Siması Atiye’nin Maazallah klibinden aklımda bir yerlere yer etmişti. Hatta ses tonu da ufaktan kulağımı ısırmıştı, sesi de yer etmişti yani anlayacağınız. Kimden mi bahsediyorum? Evet, evet! Gri saçlı çocuktan. Halkın, gri saçlı çocuk olarak nitelemeye başladığı Can Kızıltuğ ilk teklisi Ateş Ediyor’u Sony Müzik etiketiyle yayımladı. Şarkının söz ve müziği Murat Güneş imzası taşıyor. Murat Güneş’in kötü şarkı yaptığını duymadım, evet bazı şarkıları verdiği isimlerle uyuşmasa da birçok hite imza atan nadide müzisyenlerimizden birisidir.  Murat Güneş, Ateş Ediyor şarkısında da genç nesle ne kadar hakim olduğunu göstermiş oldu. Ateş Ediyor kelimesini bilirsiniz genç nesil bayıla bayıla kullanıyor. İzmir’de daha lise çağında müzik bölümünden mezun olmuş Can ve üniversitede ise Tiyatro Bölümünü tercih etmiş. Genç neslin kararlısından korkun derim, o bu sektörde bir yerlerde olacağını, akademik eğitimlerle taçlandırarak sinyallerini veriyor. Ateş Ediyor şarkısının aranjesini ise yaptığı çalışmaları severek dinlediğim, günümüzü çok iyi takip eden Catwork Music Engineers yapmış. Can için basın bülteninde yıldız denmesi ise bana biraz abes geldi, dur yahu bekle, yıldız ışığı fazlasıyla var ama bismillah. Şarkıdan ben çok bir şey beklemedim, beni eğlendirsin, dilime dolasın havasında dinledim ve gerçekten de amacına uygun bir iş olduğunu söylemeliyim. Hatta bence beklenenden çok daha üstün bir çalışma olmuş da diyebilirim. Müjdat Küpşi’nin klibi de yeni bir isim için fazlasıyla Avrupai , alkışı hak ediyor. Can sanki klipte biraz daha fazla dans edebilirdi, gibi.. Yine de şarkı tam da Can Kızıltuğ’un hitap ettiği kitleye cuk oturmuş, sadece şarkı değil; tarz,styling bir bütün olarak Can, genç ve erken yetişkinlerin hafızalarına girmeye başladı. Ben şarkıyı beğenenlerdenim hatta şarkı bana göre ateş ediyor. Bir Eurovision şarkı yarışmasında ilk 3’e girer dediğim şarkılar gibi geldi kulağıma. Dinlerken bende dans etme isteği uyanıyor. Ekip güzel ama tek sorun Can’ın ilk günkü heyecanının olmamasından ve basın işlerinin pek iyi yürümemesinden kaynaklanıyor. Basın işlerine ağırlık verilmeli, günümüzde maalesef ki bu işler iyi bir medya planlaması ile tutuyor.Benim için elle tutulur bir hit ama doğru bir medya planlaması yapılırsa.














POPÜLERLİK DİLE DOLANMAMALI


Bazen şarkılarını beğendiğiniz isimlere anlam veremezsiniz. Halbuki sen onu şarkısı milyonlar dinlenmezken tanımışsındır ve o haliyle sevmişsindir. Bir sanatçının, şarkıcının, yani gönlü üretmek ve müzik olan birinin sürekli şarkım 1 milyon dinlendi, ertesi gün 3 milyon dinlendi, sonraki gün 5 milyon dinlendi gibi açıklamalar yapması bende artık aynı etkiyi yaratmıyor. Sendeki sevgiyi sürekli dillendirdikleri popülerlik ile bitirdiklerinin farkında değillerdir aslında. Kimden bahsediyorum, günümüz pop müzik sektöründeki isimlerden. İrem Derici geçtiğimiz günlerde DMC müzik etiketiyle sözü, müziği ve düzenlemesi Çağrı Telkıvıran’a ait Tektaş isimli şarkıyı müzikseverlerle buluşturdu. İrem’in zaten neredeyse her şarkısı dijital ortamda 100 milyon dinlenme oranına sahip gibi gözüküyor şuan. Müzik marketlerdeki satış oranını bilmiyorum, oysa eskiden MÜyap, D&R açıklardı bu rakamları. Her ne kadar şarkının adı Tektaş olsa da PR çalışmaları adeta ‘’Dolma’’ üzerineydi. İrem’in klasik munzurlukları işte.. Kalbimin Tek Sahibine gibi büyük bir hit şarkının düğün şarkısı ilan edilmesinden ötürü kendisine yakıştırılan ‘’Konsept Şarkıcı’’ kavramını sevmiş olacak ki şimdilerde ise bir kına şarkısına imza atmış gibi görünüyor. Bence bunların hepsi tamamen reklam odaklı bir şey. Şarkının sözleri kınayla ilgisi olmayan şeylerle dolu. Erdinç Kazımoğlu’nun çektiği konsept klip bu şarkıda belki de kınayı anımsatan tek unsur. Bunları tamamen geçtim; İrem Derici bu şarkıyla erkek kitlesini unutmuş görünüyor. Oysaki ''Nerden Bilecekmiş'' şarkısıyla selfieli video çeken maço erkeklerimiz bile vardı. İrem Derici sesiyle, tavırlarıyla halkın kalbine girmiş birisi, lütfen etkisini sürekli olarak dillendirdiği günlük dinlenme oranlarıyla ve popülerlik açıklamalarıyla bitirmesin. Sesi tartışılmaz, tartışılsaydı zaten Sezen Aksu gibi bir duygu aktarıcısının şarkısıyla çıkış yapamazdı. O zamanki İrem’den bu popülerlik açıklamaları duymazdık. Şimdi artık popun starları, dizilerin yıldızları dediğimiz isimler benim İnstagram’da şu kadar takipçim var, şu kadar like aldım, şu kadar izlendim gibi ilkokul çocuklarının benim babam senin babanı döver atışmalarını duyar olduk, İrem bunu yapmamalı. Onu yapanların birçoğunu görüyoruz; son albümlerinde elle tutulur bir başarıya ulaşamadılar. İrem genç bir isim, deli dolu, ahenkli birisi, yanlış söylemlere ve yanlış reklam çalışmalarına kapılmadan, konseptlerden uzaklaşarak gönlünden geçeni söylesin. Ha bana sorarsanız ben hala Aşk Kışlıkları Giy şarkısına klip bekliyordum. Dediğim şarkı, yeni şarkısından kat be kat daha güzel bir şarkı.














HAKAN’IN KULAĞINDAKİLER;


1-      Ersay Üner – Tatlım Tatlım


2-      Can Bonomo – Kal Bugün


3-      Rober Hatemo – Giden Candan Gidiyor


4-   Mi Gna – Super Sako


5-    Soner Sarıkabadayı - Tekamül


6-      Oğuzhan Koç- Küsme Aşka


7-      Aydın Kurtoğlu- Tüh Tüh


8-      Ayşe Hatun Önal - Olay


9-      Sinan Ceceli ft. Ece Seçkin – O La La


10-   Kenan Doğulu – İlk Adımı Sen At