Makyaj konusundaki başarısını müzik piyasasında yakalayacak mı?


Bazı sesler vardır; içlerinde aslında birçok tınıyı barındırır. Günümüzde yeni çıkış yapan birçok ismin tınıları da hemen hemen birbirine benzemektedir, kimileri ise özgün kalıp yoluna devam etmektedir. Ünlü makyaj artisti Seçkin, çalıştığı isimlerden dolayı mıdır bilinmez en büyük hayalini ilk teklisini yayımlayarak gerçekleştirmek oldu. Hayaller güzeldir ve onlara bir adım daha yaklaşmak hatta ve hatta gerçekleştirmek daha da güzeldir. Sözü ve müziği Melda Gürbey’e, düzenlemesi ise Serkan Balkan’a ait olan Yokuş adlı tekli Seçkin’in müzikal serüveninin başlangıcı olarak bizlerle buluştu. İlk cümlelerdeki ses benzerliği konusunu Seçkin’de fazlasıyla yaşadım. Hafif bir Tan tınısı, ufaktan bir Gökhan Tepe gırtlağı kulağımızı ısırıyor. Bu kötü anlaşılmasın, bahsettiğim isimler fevkalade seslere sahip isimlerdir. Seçkin'in sesi de kulağa öyle çok da negatif gelmiyor. Hatta birçok isme göre işinin hakkını da fazlasıyla vermiş gibi geliyor, tabi ki ilk bakışta. Ama ne kadar özgün tanınır orası muallak. Yakın arkadaşı Simge’de bu şarkıda kendisine eşlik etmiş. Simge’de nefesleriyle şarkıya iyi kötü bir hava katmış. İyi güzel ama bu şarkı bana birazdan çok fazlasıyla Gülşen’in vokal olarak destek verdiği Cem Belevi’nin Alışamıyorum şarkısıyla aynı melodik yürüyüşlere, benzer nakaratlara ve benzer stylinge sahip gibi geldi. Yeni isimlerin, her zaman özgün olması gerektiğini söylemekteyim. Belki de bu Seçkin’in özgün halidir, bir sonraki işlerinde göreceğiz. Nihat Odabaşı yönetmenliğinde klibi çekilen Yokuş adlı şarkıya tekrardan dönecek olursak; ortalama bir şarkı, ne tekrar tekrar dinlenir, ne de hiç dinlemeden çöpe atılır ama şarkının en büyük avantajı ise melodiyle sözlerin uyumunun dile dolanacak aranjeye sahip olması. Serkan Balkan’a burada hakkını vermek gerekiyor. Seçkin, yeni bir isim olarak müzikal kariyerinin ilk adımı için ne çok abartılacak ne de heba edilecek bir pop şarkıcısı gibi görünüyor. Detaylara inecek olursak kusur fazlasıyla bulunacaktır illa ki... Ben asıl Seçkin’in bir sonraki şarkısını bekliyorum.  Makyaj konusundaki başarısını burada da yakalaması umuduyla…



Dinanizmin Takipçisi: İlk Adımı Sen At


Dondurmaydı, kolaydı, ayakkabıydı, pantolondu derken müzik piyasasına reklamlarda kullanılan şarkılar hakim olmaya devam ediyor. Yaklaşık 4-5 yıldır yazı Demet Akalın ve Serdar Ortaç getirir algısı; yazı dondurma ve kola reklamları getirir algısına dönüşmektedir. Negatif değilim bu düşünceye çünkü bu reklamlarda içimize güneş doğuyor. Cornetto’nun akılcı reklamında kullanılan sözü ve müziği Kenan Doğulu’ya, düzenlemesi ise Güneş Ergün ve Kenan Doğulu’ya ait olan İlk Adımı Sen At adlı şarkı reklamlarda dönmeye başladı, e tabi kulaklarımıza da çok çabuk yerleşti. Uzun süreli reklamlarda belki de ikişer kez denk geldiğimiz aynı reklamların, bu tarz şarkıların akılda kalıcılığını arttırdığı yadsınamaz. Hatta Kenan Doğulu geçtiğimiz günlerde magazin kanallarında şarkımız listelere hızlı giriş yaptı demişti; reklamlarda o kadar çok duyduk ve şarkıyı benimsedik ki listelere hızlı bir şekilde giriş yapmasa sorun olurdu. Gelelim şarkıya; tam bir yaz şarkısı, içindeki duygu ve umut ise şarkıyı yazdan öte her mevsime taşıyacak bir kapasitede. Bana sorarsanız Türk Pop Müziği’nde Kenan Doğulu kadar sıcak, halka yakın popçulardan az sayıda vardır. Dinamizmi çok güzel takip ediyor, değişimi ise her zaman bizlere gösterirken, yaşamaktan korkmayanlardan. Her yaşa hitap etmek, yaptığı işlerin her kitle tarafından sevilmesi de büyük bir başarıdır. Şarkıya girişteki sözler dikkat uyandırmasa da nakarat ve öncesi fazlasıyla insanı avuçlarının içine alıp adeta dans etmeye götürüyor. E ben dans etmek dedim ama istersen sen ilk adımı atabilirsin. Nakaratı akılda kalıcı bulduğum gibi düzenlemenin son derece günümüz pop şarkılarının fazlaca üstünde olması ve elektronik müziğin dozajındaki kaliteden ötürü Güneş Ergün ve Kenan Doğulu’yu tebrik etmek isterim. Sıkıldığımız bayat pop müzik piyasasında ilaç gibi şarkı,inşallah bu şarkıyı da çok çabuk tüketmeyiz. Ayşe Hatun Önal'in son albümündeki şarkılarda keza bu sentezdeydi. Yenilik güzeldir, İlk Adımı Sen At şarkısı, Türkiye'deki müzik piyasasını halkın gönüllerinde sevdire sevdire değişime götürecek sıcak bir şarkıdır.



19 yaşında duru bir ses


Müzik piyasası 20’li yaşların akımına uğrarken bizlerde sevinmiyor değiliz, bu sefer çok daha genç yaşlarda bir isim piyasaya adım attı. 1997 doğumlu olan Deniz Tekin belki de müzik piyasasındaki yeni akımın en farklı seslerinden birisidir. Sözü ve müziği kendisine ait olan Bende Bir Problem Var adlı şarkıyla şimdiden de dikkatleri üzerine çekmedi değil. Malum müzik piyasası organik ve sahte tıklanmalarla hatta bunların organik ve sahte reklamlarıyla çalkalanırken o reklamsız şekilde 1 milyon dinlenmiş. Ben şarkısını Türk Telekom Müzik yeni çıkanlar listesinde keşfettim. Avrupa Müzik etiketiyle yayımlanan ‘’Kozakuluçka’’ adlı albümün ilk klibi size adeta İstanbul'u yaşatıyor. Nüfusun bu kadar kalabalık olduğu şehirde, yalnızlığı yansıtmak ne kadar zor olsa gerek. Bu kadar güzel ve taze bir sesi bizlerle buluşturduğu için Avrupa Müzik’e teşekkür ediyorum. Deniz'e nasıl bu kadar duru kalabildi diye sormak lazım. Sektörde o kadar yapaylıklar varken kendisinin bu durulukta bizle buluşması beni umutlandırdı. Hele ki o kliplerde gördüğümüz lüksleri, anlamsız sahneleri bu klipte görmememiz çok hoşuma gitti. Kendi klibi adeta bir öğrenci, bir sen, bir ben havasında çekilmiş. Deniz bu şarkıyla nasıl bir başarıya ulaşır bilmiyorum ama şarkıyı dinleyeni sesiyle etkileyebilecek bir yeteneğe sahip. Yaptığı nağmeler sizi farklı iklimlere götürüyor ve alternatif müzikleri seven dinleyiciler şarkıya çok çabuk ısınabilir. Ayrıca Deniz Tekin’i, Cem Adrian ve Kalben gibi parlayacak bir ses olarak görmekteyim. Yapay popüler kültür endüstrisinin ürünlerinden sıkılmışken, dinlenecek bir liman gibi gelen şarkıyı sevdim.  Bakalım albümde başka hangi şarkıları keşfedeceğim?



Bir “Yak” değil


O babası gibi başarılı mı başarılı bir isim. Babasının arabesk müzikte ulaştığı başarılara, pop müzikte kendisinin de ulaşabileceğinin sinyallerini bizlere sezdirmiş birisi. Anlayacağınız, Aydın Kurtoğlu'nun bünyesinde sektörde olması gereken yeşil ışık fazlasıyla barınıyor. Yepyeni maxi single çalışması '' Pişman '' ise DMC müzik etiketiyle geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Pişman adlı single çalışmasında; Pişman, Tüh Tüh, Spor Aşk, Mevsim Bahar gibi şarkılar bulunuyor. Tabi eski ve yeni şarkıların versiyonlarıyla maxi single 13 şarkıdan oluşmuş. Cover çalışması olan Mevsim Bahar adlı şarkının düzenlemesi Mustafa Ceceli’ye ait iken diğer şarkıların aranjeleri Serkan Balkan imzası taşıyor. Single çalışmasının genelinde şarkıları çok yüksek seviyede beğendiğimi söyleyemem. Sözü Hakkı Yalçın’a, müziği Ceyhun Çelikten’e ait olan Tüh Tüh şarkısıyla çıkış yapmayı tercih etmiş Aydın Kurtoğlu. Bana bu şarkı Yak kadar iddialı gelmediğini söylemem de fayda var. Hatta bana sorarsanız; Nilüfer Örer'den sıkça dinlediğimiz ölümsüz bir eser olan Mevsim Bahar adlı şarkı; bana göre bu single çalışmasının en güçlü yorumuna sahip şarkısıdır. Yaz geliyor diye mi bilinmez Tüh Tüh adlı şarkıya klip çekmiş genç kızların sevgilisi Aydın Kurtoğlu. Şarkı kötü mü elbetteki değil, hatta hit olabilecek bir potansiyele sahip ama Aydın Kurtoğlu’ya bu şarkı ne katar bilinmez. Aydın Kurtoğlu her defasında şarkılarını minimal bir şekilde de olsa bir tık daha üste yükseltmeyi başarabiliyordu ama Tüh Tüh adlı şarkıyla çıtanın ne kadar üstüne çıkar biraz şüpheli. Şarkı nakaratıyla ön plana çıkıyor, illa ki kulaklarımızda olacak. Çünkü oryantal ve ılıman ritimlerin hakim olduğu giderli bir pop şarkısı. Anlayacağınız Aydın Kurtoğlu’nun elindeki kitlenin beğeniyle dinleyebileceği bir şarkıdır. Erkeğin giderlisinden de korkulur bile dedirtir bu şarkı. Ben şarkının Şeytana uyanlara ay ay ay kısmına bayıldım. Benim dilime dolandığı ve her bir cümlesine eşlik ettiğim halde Yak şarkısıyla kıyasladığımda Yak’ın aşağısında bulduğum bu şarkı günümüz piyasa şartlarında illa ki kendine alıcı bulacaktır ve müzik piyasasında dinlenecektir. Kemal Başbuğ’un çektiği klip ise oldukça yaratıcı, metrolar keşke her zaman bu kadar boş olsa dedirttiriyor.



İnternetin müzik fenomenleri


Tüm dünyayı etkisi altına alan Smule uygulaması Türkiye’de de gün geçtikçe değerlenmeye başlıyor. Fena da değil hani; hiç tanımadığın insanlarla düetler yapıyorsun, hatta ansızın bir ünlü sanatçıyla da düet yapabilme şansın var. Ya da sesinle milyonların ilgisini çekip, müzikal hayalini gerçekleştireceğin bir program. Smule uygulamasıyla fenomen olan SingUp WithUs (SUWU; Türkçe adıyla Bizimle Şarkı Söyle) dünyada fırtınalar estirirken, içindeki Türk üyeler sayesinde Türkiye’yi de etkisi altına almaya başladı. Geçtiğimiz günlerde sanatçı Recep Aktuğ da bu grubun bir çalışmasında yer aldı ve düet yaptı. Ünlü isim Recep Aktuğ’un Deniz Seki’nin Dile Kolay şarkısına yaptığı düet milyonlarca kez dinlenirken, görenler ise usta isme bir kez daha hayran oldu. Böylelikle genç isimlerde umutlarına umut katmış, seslerini biraz daha büyük kitlelere duyurmuş oldu. Ben gruptan Volkan Türkcan, Seyhan Balaban, Ergin Bulut, Emre Sevinç, Şeyma Demircan, Debreleza, Ali Alp, Chilobella, Murat Doğru, Musa Var, Hakan Orhan, Filiz Turna ve Harun Çiftçi’nin seslerini çok beğendim.


Serkan Çağrı'nın da bu grup ile düet yapacağı konuşuluyor, ayrıca Yeşim Salkım’ın sosyal medyadan grubu desteklemesi de genç isimlerin her zaman destek görmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı.