ANKARA

Uluslararası hava taşımacılığı pastasından aldıkları payı artırmak isteyen 6 büyük havalimanı, yeni yatırımlarla daha fazla rekabete hazırlanıyor. Yeni yatırımlarla en yüksek yolcu kapasitesi 200 milyon ile Dubai World Central - Al Maktoum Uluslararası Havalimanı'nda olacak, bunu 150 milyon yolcu kapasitesiyle İstanbul'da inşa edilecek yeni havalimanı izleyecek.

Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliğinin (IATA) yıllık raporuna göre, havacılık sektöründe geçen yıl 3 milyar 300 milyon yolcu ve 50 milyon metrik ton kargo taşındı. Sivil havacılığın ağırlık merkezi ise son yıllarda yapılan yatırım ve başlayan projelerle Orta Doğu'ya kaymaya başladı. Emirates, Etihad, Qatar ve Türk Hava Yolları gibi hızlı büyüyen ve iddialı stratejilere sahip havayolu şirketleri, bölgeyi küresel havacılık sektöründe ön planda tutuyor.

Havalimanlarında yapılan yeni yatırımlarla da pastadan alınan payın artırılması hedefleniyor. Buna göre, yeni yatırımlarla en yüksek yolcu kapasitesi 200 milyon ile Dubai World Central - Al Maktoum Uluslararası Havalimanı'nda olacak, bunu 150 milyon yolcu kapasitesiyle İstanbul'da inşa edilecek yeni havalimanı izleyecek.
Yolcu kapasitesi "Pekin Daxing Havalimanı"nda 130 milyona, "Mexico Havalimanı" ile "Singapur Changi Havalimanı"nda 120'şer milyona, "Hong Kong Havalimanı"nda 100 milyona yükseltilecek.

"Yeni İstanbul Havalimanı"nın, Dubai World Central - Al Maktoum Havalimanıyla rekabet etmesi bekleniyor. Resmi rakamlara göre 2013-2014 arasında hizmet verilen yolcu sayısı Dubai'de yüzde 6’lık artış gösterirken, İstanbul’da bu oran yüzde 11 seviyesinde gerçekleşti.

İstanbul'daki yeni havalimanından 350'den fazla destinasyona uçuş yapılacak. Uzmanlara göre, bu geniş uçuş ağı yeni havalimanını dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri haline getirecek.

Havacılık, uzay ve savunma sanayinde danışmanlık hizmeti veren İngiltere merkezli PMI Media Küresel Havacılık Uzmanı Philip Butterworth-Hayes, AA muhabirine, İstanbul’un yeni havalimanının uluslararası hava taşımacılığında bölgenin merkezi olabilmesi için Dubai World Central - Al Maktoum Uluslararası Havalimanı ile rekabet etmek zorunda kalacağını söyledi.

Butterworth-Hayes, yerel pazardan çok, küresel pazara hizmet vererek iş yapmak isteyen bir merkez havalimanı projesinin risk içeren bir yatırım olduğunu belirtti.

Tüm dünyada hava taşımacılığınn önümüzde yıllarda artacağını anlatan Butterworth-Hayes "Önümüzdeki 20 yıl içinde havayoluyla taşınan yolcu sayısı dünyanın pek çok yerinde iki katına çıkacak. Uzun vadeli havacılık trendleri, kısa mesafeli Ortadoğu ve Avrupa uçuş noktalarına hizmet vermek için ideal bir konumda olan Türkiye’de böyle bir havalimanına ihtiyaç olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"İstanbul havalimanı iyi finanse edilmiş"

İstanbul’un rakibi olan Dubai ve benzeri şehirlerin de uluslararası hava taşımacılığı pastasından büyük pay almaya yönelik yatırımları olduğunu dile getiren Butterworth-Hayes, "Dubai'nin Al Maktoum International Havalimanı ve İstanbul’un yeni havalimanı, sivil havacılığın bölgedeki merkezi olmak için yarışacak. İstanbul'daki havalimanı, başarılı olmak için süresi 20 yıla yaklaşan gelişim planlarıyla iyi finanse edilmiş ve hızlı büyüyen yerel müşteri portföyüne sahip" dedi.
Editör: TE Bilisim