'Vicdan, İnsanın içindeki Tanrıdır' der Victor Hugo. 'Vicdan' ve 'Tanrı' kelimelerinin altını çizip, bir kenara not edelim. Peygamberimiz (s.a.v) b

'Vicdan, İnsanın içindeki Tanrıdır' der Victor Hugo.
'Vicdan' ve 'Tanrı' kelimelerinin altını çizip, bir kenara not edelim.

Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyor:
'Merhamet edenlere Allah da merhamet eder. Siz yerdekilere merhamet ediniz ki göktekiler de size merhamet etsinler.' (Ebu Davud, Edeb,66 / Tirmizi, Birr, 16)
'Merhamet' ve 'Göktekiler' kelimelerinin de altını çizip bir kenara not edelim.

Her din ve kültürün ortak paydası; Vicdanlı ve merhametli olunmasıdır.
Ve en üst perde de ise; 'Tanrı' ve 'Göktekiler' dir.
Yani; Allah.
Yani; Hesap günü.
Yani; Yaptıklarının, yaşattıklarının bedelini ödeyeceğin gün.

Vicdanın yoksa,
Merhametin yoksa,
İnancın yoksa söyle nesin ki sen?
Sana 'İnsan' denebilir mi?
Denemez !

Vicdanı olan, merhameti olan, inancı olan her insan dünyadaki her canlının eşit yaşama hakkına sahip olduğunu, bir ruh, bir can, bir karekter taşıdığını bilir, bilmelidir.

Bir şiddet karşısında kendisi nasıl acı çekiyorsa aynı şiddet karşısında her canlının aynı acıyı çektiğini bilmek zorundadır.

O nedenle;
Hiçbir insana, hiçbir hayvana şiddet uygulanamaz, acı çektirilemez, işkence yapılamaz:
Tüm bu eylemler insanlık suçudur.
Modern devletler bu güvenceyi yasalarla teminat altına almıştır.
O yüzden insan öldürmenin cezası dünyanın her yerinde en ağır hükümlerden birini gerektirir.

Peki ya aynı şiddet, acı, işkence, zulüm bir hayvana yapılırsa?
Modern devletler bu güvenceyi de yasalarla teminat altına almıştır.

Peki Ülkemizde durum nasıldır?

Konuyla ilgili olarak ülkemizde; Çevre Bakanlığı nezdinde 24.06.2004 tarihinde Kanun numarası 5199 olan bir yasa ile 'Hayvanları Koruma Kanunu' çalışmaları yapılmıştır.

Hayvanseverler ve dünyadaki hayvan hakları yasalarına göre bu çalışma yeterli bulunmamakta ve daha üst düzeyde bir yasa çıkarılması için toplumdan gelen istekler artmaktadır.

Ve örnek olarak; İngiltere, İsviçre, Avusturya gibi ülkeler gösterilmektedir.

Hayvan Hakları Yasası'nın çıkması için pek çok STK ve kişi mücadele etmektedir.
Bunlardan bir tanesi de Sanatçı Yonca Evcimik'tir.
Yonca Evcimik son olarak geçtiğimiz günlerde Ankara'ya gitti. Evcimik, TBMM ziyaretinde AKP Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş ile de hayvanları koruma çalışmaları ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu üzerine görüştü.
Evcimik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştü ve Kılıçdaroğlu'ndan ; 'Sonuna kadar yanınızdayım' sözünü aldı.

Peki Hayvan Hakları Bildirgesi ne diyor?

15 Ekim 1978'de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi şöyledir.

1.  Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.
2.  Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan , öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır.
3.  Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.
5.  Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
6. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.
7.  Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.
8. Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.
9. Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.
10.  Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.
11.  Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.
12.  Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.
13.  Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.
14.  Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

Hayvan Hakları, Hemen!