Hıdırellez veya Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak anılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir ve kutlanır. Bol bol dua edilir isteyen oruç tutar ne bugün nede başka gün hiçbir canlıya zarar vermek yok her zamanki gibi kendine dikkat edeceksin. 

Bazı yanlış ritüeller var bunlar;

Ateş yakıp üstünden atlamak: amaç kötülükten ve hastalıklardan korunmakmış  bedenine temizliğe yani dini kurallara uyarsan hastalanmazsın kalbini rabbine açarsan kötülük düşünmez ve seni bulmaz eğlence için bir şey diyemem. 

Deniz veya dere kenarlarında taş toplamak: 41 tane taş toplanır, dilek dilenir, bir yıl boyunca saklanır, dileğin gerçekleşeceğine inanılır. dileklerini yazıp akar suya bırakmak. 

Sabah ilk önce pencere açılması: içeriye bereket girmesi bu güzel bir davranış ama bereketi İslam’ın kurallarına uyarsan her şeyin fazlasına kaçmazsan seni bulur. 

Çıplak ayakla topağa basmak: buda güzel bir şey enerjini toplamak için ama burada bir şeye dikkat edelim hızır as hissetmek enerjisini almak dileklerin topraklaşma yolu ile yapmak yanlış. 

Bir gül ağacı bulmak: hızır ve İlyas (a.s) gül ağacın altında buluştuğu için gül altında dilekleri dilemek  bir şey isteyeceksen Allah‘tan isteyeceksin çalışacaksın ve altına ne istiyorsak onu çöple yapmak ve dalına bir bez bağlamak dileğini söylemek veya kağıda çizip asmak dibine gömmek dilekleri bunlar yanlış. 

Dilek kesesi hazırlamak: 

Özellikle mavi, yeşil, kırmızı keseler yapmak içine atılan dileklerin çabuk gerçekleşeceğine inanmak. 

İçinizden geldiği gibi dua edebilirsiniz şu da olur. 

‘Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah. Yetiş İlyas yetiş Hızır’ diye kırk defa dua edebilirsiniz.

İslamın emrine uyalım Müslü-mansak eger batıl inançlara Şamanizm’den kalma adetlerden kaçına- lım, yönümüzü hakka döndürelim.