İSTANBUL

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'ndan (İHH) yapılan açıklamada, acil yardım ekibinin, enkaz altında arama-kurtarma faaliyetlerini sürdürürken, gıda barınma, hijyen ve sağlık yardımlarına hız verdiği belirtildi.

Yardımların dağıtılmasında yaşanan gecikmeler ve hastalıkların yayılması endişesi nedeniyle binlerce Nepalli'nin başkent Katmandu'dan depremden daha az etkilenen bölgelere göç ettiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Depremden sonra bölgeye ilk ulaşanlar arasında yer alan İHH, kurduğu koordinasyon merkezi ile ülkede yaşanan gelişmeleri takip ederek, depremzede halkın yaralarını sarmaya çalışıyor. Arama-kurtarma uzmanı ağırlıklı bölgeye sevk edilen iki ekip, yerel yöneticilerle işbirliği halinde halka yardım ulaştırıyor. Depremin en çok etkilediği bölgeler olan köylerle ilgili de araştırmalarını tamamlayan ekipler, arama-kurtarma timleri ve gıda yardımlarını da bu bölgelere sevk ediyor."

Kimsenin gitmediği bölgelere yardım

Açıklamada, ekiplerin, Katmandu yakınlarındaki Bhaktapur'da 3 gündür yaptıkları çalışmalarda birçok depremzedeye gıda yardımında bulunurken, başkentin merkezinde 5 bin, Lalitpur bölgesinde de 3 bin kişiye pirinç, soya fasulyesi "dal" isminde yerel yiyecek dağıttığı bildirildi.

Depremin en şiddetli yaşandığı ve şimdiye kadar yardım gitmeyen köylerden biri olan Gorka'nın Deragaun köyüne de 4 bin kişiye gıda, hijyen malzemesi ve branda ulaştırıldığı belirtilen açıklamada, ekiplerin, kimsenin gitmediği bölgelere yardım ulaştırdığı aktarıldı.

"AID" doktorları yaraları sarıyor

Uluslararası Doktorlar Birliği'ne (AID) bağlı Türk doktorların da UNESCO'nun tarih mirası olarak kabul ettiği tapınakları ile ünlü Durbar Meydanı'nda Nepal'in ilk sahra hastanesini açtığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yıkılan Bakhtapur Hastanesi'nin bahçesine kurulan iki ayrı hastanede günlük 800 hastaya sağlık hizmeti veriliyor. AID'in Nepal'de hizmet veren gönüllü doktorları Ergün Akpınar, Muhammed Yaşar Sever ve Nedim Uzun, depremzedelerin çoğunda stres, panik atak gibi psikolojik bozuklukların yanı sıra dışarıda yaşamaya bağlı ateşli hastalıklar, gittikçe artan ishal, alınan darbelere bağlı ağrı, çocuklarda deri döküntüsü, kızamık, üst solunum yolu gibi vakalara rastladıklarını kaydetti.

Nepal'e yardım yapmak için banka hesap numaralarından, online bağış yoluyla veya NEPAL yazıp 3072'ye Sms göndererek 5 Tl bağışta bulunulabilecek."