Yaşarken hayatlarımızı çok olur bilgimiz, deneyimimiz dışında cevap bulmak, çözüm bulmak zorunda olduğumuz sorun ya da problemlerle karşı karşıya kalırız. Çözümü, cevabı bilgili ve tecrübeli olduğunu düşündüğümüz tanıdık tanımadık kim, kimler var ise danışır bilgiler alır, cevap bulur, çözüm yolunu öğreniriz. Genel bakış açışım böyle olsa dahi bazen bilgisine, deneyimine başvurduklarımızın dahi hata yapabileceğini, yanlış, hatalı bilgi ve deneyimlere sahip olabileceği de ihtimaldir.

..

1950'lerde Harvard'da yapılan bir araştırma sırasında Dr. Kurt Richter, suda ne kadar süre kalabileceklerini görmek için fareleri bir su havuzuna yerleştirdi.

Ortalama olarak 15 dakikada pes edip batıyorlar.

Ancak yorgunluktan pes etmeden hemen önce, araştırmacılar onları çıkardı, kuruttu, birkaç dakika dinlendirdi ve ikinci tur için geri getirdi.

İkinci denemede - sizce ne kadar sürdüler?

15 dakika daha mı?

10 dakika?

5 dakika?

Numara!

60 saat!

Bu bir hata değil.

Doğru!  60 saat yelken.

Sıçanların sonunda kurtarılacaklarına inandıkları için vücutlarını daha önce imkânsız olduğunu düşündüklerinden daha fazla su üstünde tutabilecekleri sonucuna varıldı.

Sizi şu düşünceyle baş başa bırakıyorum:

Umut, bitkin fareleri bu kadar uzun süre yüzdürebiliyorsa, kendinize ve yeteneklerinize olan inancınız sizin için ne yapabilir?

Not:  “Bir insan pes etmediği sürece kaderinden daha güçlüdür!”.  Erich Maria Remarque

..

Bilimsel bir yol, araştırma, deney sonuçları her zaman kendimizin de çevremizin de deneyim ve tecrübelerinden daha da emin ve güvenilir bir yol, yöntem, karardır. Deney uygulayıcısın yorumu kader kavramı değil, vurgu yapmaya çalıştığım altını çizmeye çalıştığım bilimsel verilerin güvenirliğidir. Bazılarınızın aklına bilim hiç hata, yanlış yapamaz mı, diye bir soru geldi ise, haklısınız. Bilimin bir konuda, branşta söyledikleri, sonuçlandırdıkları aynı konudaki yeni, revizyon görmüş hali beyan edilinceye kadar doğrudur, zira bilimsel çalışma da yanlış bir veri birikimi ve yol izleyerek yanlış demeyelim de ihtimalli bir sonuca varmış olabilir. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK için sanattan tarıma, sanayiden eğitim öğretime kadar birçok anısı, söyleminden çıktılar alıp faydalanmamız, dehası karşısında eğilmemiz mümkündür. Samimiyetimle belirtmek isterim ki Atatürk şu sözü de söylemiştir, “Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin” . Gazi Mustafa Kemal Atatürk paramparça olmuş kalıntı bir vatan, perişan, hasta, savaşlardan çıkmış bir halktan bağımsız, hür, atak, çalışkan bir milletin varlığını sağlıyorsa, sanat, bilim taraftarlığının da destekçiliğinin de payı büyüktür.