LONDRA

İngiliz Parlamentosu Uluslararası Kalkınma Komisyonu, Türkiye'nin ev sahipliğinde tarihte ilk defa düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi'nde değinilmesi gereken öncelikli konularla ilgili rapor yayımladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti milletvekillerinin çoğunlukta bulunduğu komisyon, bugün yayımladığı "Dünya İnsani Zirvesi: Reform için öncelikler" başlıklı raporunda, 23-24 Mayıs'ta İstanbul’da düzenlenecek zirvede, özellikle uluslararası insani hukukun ihlalleri konusuna değinilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Raporda, insani yardım konularında İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanlığının (DfID) rekor miktarda harcama yaptığını vurgulayan İngiliz vekiller, iklim değişikliği, silahlı terör örgütlerinin artışı, su yetersizliği ve artan nüfusla insani yardım talebinin de giderek büyüyeceği yönünde uyarıda bulundu.

İngiliz vekiller, zirvede, krizlerin çözülmesi ve önlenmesi konularına odaklanılması gerektiğini belirterek insani yardım fonlarının reforme edilmesi için de acil harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Yardım kuruluşlarının ihtiyaçlarını değerlendiren sistemin endişe verici olduğu, bu sisteme son verilmesi ve yardım fonlarının reforme edilmesi gerektiği ifade edilen raporda, "Küresel insani sistem, fon için çağrıda bulunan ile ihtiyaçları değerlendirenler arasındaki güç ayrımında yetersizlik olduğunu gösteriyor. DfID, kriz süresince ihtiyaçların değerlendirilmesini yürütme sorumluluğunun bağımsız kuruluşlara verilmesi için, bu kuruluşların kurulması teklifinde bulunmalı. DfID, zirvede ve zirve öncesinde bu temel probleme dikkatin çekildiğinden emin olmak için, kendisiyle aynı fikirde olan donörlerle çalışmalıdır." ifadesine yer verildi.

Komisyon raporunda ayrıca bazı durumlarda, özellikle Suriye'nin bazı bölgelerinde ve Suriye gibi savaşın yaşandığı ülkelerde, bazı dernek ve yardım kuruluşlarının terörle mücadele yasalarından ötürü kasıtsız olarak engellendiğinin ve bu nedenle yeteri kadar etkili çalışmalarda bulunamadığının da altı çizilerek "DfID'de, bu probleme küresel seviyede dikkat çekmek için insani zirveyi bir platform olarak kullanmaları çağrısında bulunuyoruz." denildi.

"Uluslararası insani hukukun ihlallerine değinilmesi için küresel bir siyasi eylem süreci başlatılması"nın, zirvede ele alınması gereken en öncelikli konu olduğunun bildirildiği raporla ilgili açıklamada bulunan Komisyon Başkanı Stephen Twigg, "Türünün ilki düzenlenecek bu zirve için büyük bir hazırlık yapıldı ve danışmanlık sağlandı. Felaketler ve çatışmalardan etkilenen insanların ihtiyaçlarının karşılanması konusunda katılımcı oyuncuların daha etkili olması biliniyor ancak zirvede nelere öncelik verilmesi konusunda bariz bir anlaşmazlık var. Milyonlarca kişinin felaketler ve savaşlardan mahvolduğu dünyada küresel toplum, fon ve destek talepleriyle başa çıkmakta zorluk yaşıyor. Mevcut ve gelecekte doğacak insani ihtiyaçlarla daha etkili başa çıkma çerçevesinde yeni bir girişimin geliştirilmesine acil bir ihtiyaç var." diye konuştu.
Editör: TE Bilisim