19 Mayıs 2018 günü Londra’da yapılan kraliyet düğünü hem İngiltere’de hem de diğer ülkelerde gündem oldu. Yazılı ve görüntülü medya, Krali

19 Mayıs 2018 günü Londra’da yapılan kraliyet düğünü hem İngiltere’de hem de diğer ülkelerde gündem oldu. Yazılı ve görüntülü medya, Kraliçe İkinci Elizabeth’in büyük oğlu ve İngiltere veliaht prensi Charles’ın küçük oğlu Prens Henry’nin -bilinen adıyla Harry- Amerikalı dizi oyuncusu Rachel Meghan Markle ile evlenme törenine bol bol yer verdiler.
Görkemli kraliyet düğünü Londra’da, eski İngiliz krallarının da gömülü olduğu Windsor Kalesi’ndeki 15. yüzyıldan kalma Aziz George Şapeli’nde yapıldı. Şapel İngiliz Kraliyet Ailesi’nin bu tür özel etkinlikler için yıllardır birinci tercihi. Çiftin evlilik yeminlerini baba, oğul ve kutsal ruh üzerine Canterbury Başpiskoposu Justin Welby ettirdi. Gelin Miss Markle -artık Sussex Düşesi- Afro-Amerikan kökenli bir melez. Amerikan vatandaşı, dul ve evlendiği Prens Harry’den 3 yaş büyük. İngiliz gazetelerinin iddiasına göre eski kocası gibi babası da bir Yahudi. Ayrıca gelinin babasının, geçirdiği kalp ameliyatı sebebiyle değil, karıştığı bir skandaldan dolayı düğüne katılmaması, ablasının düğüne davet edilmemesiyle ilgili Twitter üzerinden yakınmaları, eltisi Kate Middleton’ın düğüne daha önce giydiği bir elbiseyle gelmesi, gelinin düğünün görkemiyle uyumlu olmayan sade bir gelinlik giymesi gibi daha pek çok konu, İngiliz dedikodu gazetelerinin gündeme taşıdığı başlıklar arasında yer aldı. Diğer bir bilgi de düğünün toplamda 45 milyon dolara mal olduğu ve güvenlik dışındaki bütün masrafları, Kraliçe İkinci Elizabeth ve Prens Charles’ın bizzat ceplerinden karşıladığı.
Kraliyet düğünü ile gerekli gereksiz bütün bu malumatı verdikten sonra “parlamenter anayasal monarşi” ile yönetilen İngiltere tahtının durumuna bir bakalım. Bizim, Osmanlı’dan beri İngiltere dediğimiz devletin resmî ismi “Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı”dır. Kısaca “Birleşik Krallık” deniyor. 6 Şubat 1952’den beri tahtta bulunan Kraliçe İkinci Elizabeth, torununun torunu olduğu Kraliçe Victoria’nın 64 yıl, 7 ay ve 2 günlük saltanat müddeti rekorunu çoktan geçmiş bulunuyor. Geçen ayın 24’ünde 92. yaş gününü kutlayan Kraliçe, 1200 yıllık İngiltere tarihinde bir rekor olmak üzere şu sıralar 67. saltanat yılını sürüyor.
İNGİLTERE TAHTININ VERASET SIRASI
Şu anda İngiltere tahtının veraset sırası şöyle:
1) Prens Charles: Galler Prensi, Kraliçe İkinci Elizabeth’in büyük oğlu, 70 yaşında
2) Prens William: Cambridge Dükü, Prens Charles’ın büyük oğlu, 36 yaşında
3) Prens George: Prens William’ın büyük oğlu, 5 yaşında
4) Prenses Charlotte: Prens William’ın kızı, 3 yaşında
5) Prens Louis: Prens William’ın küçük oğlu, 1 aylık
6) Prens Harry: Sussex Dükü, Prens Charles’ın küçük oğlu, 34 yaşında
7) Prens Andrew: York Dükü, Kraliçe İkinci Elizabeth’in ortanca oğlu, 58 yaşında
8) Prenses Beatrice: Prens Andrew’un büyük kızı, 30 yaşında
9) Prenses Eugenie: Prens Andrew’un küçük kızı, 28 yaşında
10) Prens Edward: Wessex Kontu, Kraliçe İkinci Elizabeth’in küçük oğlu, 54 yaşında
11) Prens James: Prens Edward’ın oğlu, 11 yaşında
12)Prenses Louise: Prens Edward’ın kızı, 15 yaşında
13) Prenses Anne: Kraliçe İkinci Elizabeth’in kızı, 68 yaşında
14) Peter Phillips: Prenses Anne’ın oğlu, 41 yaşında
15) Savannah Phillips: Peter Phillips’in büyük kızı, 8 yaşında
16) Isla Phillips: Peter Phillips’in küçük kızı, 6 yaşında
17) Michael (Zara) Tindall: Prenses Anne’ın kızı, 37 yaşında
18) Mia Tindall: Zara Tindall’in kızı, 4 yaşında
Bundan sonra Kraliçe’nin müteveffa kız kardeşi Prenses Margaret’in çocuk ve torunları yer alıyor. Annesinin tahta geçtiği 1952 yılından yani 4 yaşından beri veliaht olan Prens Charles’a bile sıranın ne zaman geleceği belli değilken listeyi uzatmak anlamsız. Zaten İngiliz Kraliyet Ailesi’nin resmi internet sitesi (www.royal.uk/succession) bile 17 kişiyi vermekle yetinmiş.
Fark edeceğiniz gibi İngiliz tahtının veraset sisteminde Osmanlı’dan farklı olarak kadınlar da yer alabilmekte ve üst sıralardaki prenslerin oğulları ve kızları, kendilerinden yaşça büyük amcalarının ve çocuklarının önüne geçmektedir. Ayrıca önceden kadınlar, erkek kardeşleri doğdukça onların arkasında sıralanıyordu. 2013’te çıkarılan bir kanunla, geriye işlememek üzere veraset sırasındaki kadınların yeri artık değişmiyor. Yani kardeşler, cinsiyet ayırımı olmaksızın yaşlarına göre sıralanıyorlar.
KRALİÇE İKİNCİ ELİZABETH KİMDİR?
Kraliçe’nin babası İngiltere Kralı Altıncı George’tur (saltanatı: 1936-1952). Onun babası Kral Beşinci George (saltanatı: 1910-1936), onun babası Kral Yedinci Edward (saltanatı: 1901-1910), onun annesi Kraliçe Victoria (saltanatı: 1837-1901), onun babası Kent Dükü Prens Edward, onun babası Kral Üçüncü George (saltanatı: 1760-1820), onun babası Galler Prensi Frederick, onun babası Kral İkinci George (saltanatı: 1727-1760), onun babası Kral Birinci George (saltanatı: 1714-1727), onun annesi Prenses Sophia, onun annesi Bohemya Kraliçesi Elizabeth, onun babası Kral Birinci James (saltanatı:1603-1625), onun annesi İskoçya Kraliçesi Mary, onun babası İskoçya Kralı Beşinci James, onun annesi İskoçya Kraliçesi Margaret, onun babası Kral Yedinci Henry (saltanatı: 1485-1509), onun annesi Prenses Margaret, onun babası Somerset Dükü John Beaufort, onun babası Dorset Markisi John Beaufort, onun babası Lancaster Dükü Prens John of Gaunt, onun babası Kral Üçüncü Edward (saltanatı: 1327-1377), onun babası Kral İkinci Edward (saltanatı: 1307-1327), onun babası Kral Birinci Edward (saltanatı: 1272-1307), onun babası Kral Üçüncü Henry (saltanatı: 1216-1272), onun babası Kral John (saltanatı: 1199-1216), onun babası Kral İkinci Henry (saltanatı: 1154-1189), onun annesi Almanya İmparatoriçesi Mathilde, onun babası Kral Birinci Henry (saltanatı: 1100-1135), onun babası Kral Birinci William (saltanatı: 1066-1087). Kraliçe’nin nasıl bir soydan geldiği yeterince anlaşılmış olduğu düşüncesiyle bu kolu burada kesiyorum.
ENDÜLÜS ABBÂDÎ HÜKÜMDARINA DAYANAN ŞECERE
Kraliçe’nin şeceresine başka bir koldan, İskoçya Kraliçesi Margaret’in babası Kral Yedinci Henry’den değil de annesi İngiltere Kraliçesi Elizabeth’ten devam edelim. Onun babası Kral Dördüncü Edward (saltanatı: 1461-1483), onun babası York Dükü Richard, onun babası Cambridge Kontu Richard, onun annesi York Düşesi İsabella, onun annesi Kastilya Kralı Pedro’nun eşi Maria de Padilla, onun annesi Maria Fernandez de Henestrosa, onun annesi Aldonza Ramirez de Cifontes, onun annesi Aldonza Gonsalez Giron, onun annesi Sancha Rodriguez de Lara, onun babası Rodrigo Rodriguez de Lara, onun annesi Sancha Alfonsez, onun annesi Kastilya Kraliçesi Zaida (İsabella), onun babası Endülüs Emevîleri’nden sonra Sevilla’da 68 yıl hüküm süren Abbâdîler’in 3. ve son hükümdarı Muhammed b. Abbâd el-Mu’temid (saltanatı: 1069-1091).
Sözü nereye vardıracağımı merak ediyorsunuz biliyorum. Hemen söyleyeyim. Bu son Abbâdî hükümdarı bazı rivayetlere göre Peygamber efendimizin torunu Hazreti Hasan’ın oğlu Hüseyin’in kızı Zehra’nın 12. göbekten torunu oluyor. Bu rivayetin sıhhatiyle ilgi şüpheler bir yana, Kastilya ve Leon Kralı Altıncı Alfonzo’nun eşlerinden biri olan ve Hristiyan yapılarak adı Maria İsabella olarak değiştirilen Zaide’nin, el-Mu’temid’in kızı olmadığı, kendinden önce ölen oğlunun dul eşi hatta cariyesi olduğu yönünde iddialar vardır.
Her şeyin doğrusunu Cenabı Hak bilir diyelim ve yazımızı şöyle bağlayalım. Kraliçe İkinci Elizabeth 6 Mart 1961’de eşiyle birlikte Ankara’ya ilk ziyaretini yapıp Cumhurbaşkanı Org. Cemal Gürsel’le görüştüğü zaman 35 yaşında idi. Esenboğa Hava Alanı’nda yapılan 35 dakikalık görüşmede Menderes ve iki arkadaşının idam cezalarının müebbete çevrilmelerini Türkiye Cumhuriyeti’nin dostu sıfatıyla rica etti. Ama cuntacı yüzbaşı ve binbaşıların esiri konumunda olan Gürsel’de bunu yapacak iktidar yoktu. Nitekim bu görüşmeden altı ay sonra devletimiz için yüzkarası olan infazlar yapıldı. Menfur 1960 ihtilalinin 58. yıl dönümünde başta Adnan Menderes olmak üzere şehit devlet adamlarımızı rahmetle yâd ediyorum.