İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılması, uzun süredir ekonomik zorluklar yaşayan söz konusu ülke için hayati önem taşırken, Türkiye ile ticaretine de ivme kazandırması bekleniyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Rıza Eser, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye ve İran arasındaki bankacılık sorununun kalkmasıyla ticari işlemlerimizin normale dönmesini ve yükselmesini bekliyoruz. Hedefimiz olan 30 milyar dolar ticaret hacmine daha kısa zamanda ulaşma şansı yakalayacağız" diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert ise birçok ülkenin dış ticaretinin yüzde 70'ini komşuları ile yaptığını belirterek, Türkiye'de ise durumun farklı olduğunu anlattı. İran'ın önemli ve bakir bir pazar olduğuna dikkati çeken Kocasert, "Anlaşma ile ambargonun kalkması durumunda, birçok sektörde hareketlilik yaşanır. Bunun Türkiye ekonomisine büyük katkısı olur" dedi.

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, anlaşma sağlanmasını "son derece olumlu bir gelişme" olarak değerlendirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de İran'la nükleer anlaşmanın Türkiye ekonomisi için de çok iyi bir haber olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların artacağını kaydetti.

Tercihli ticaret anlaşması

Diğer yandan, Türkiye ve İran arasındaki ticaret hacmini geliştirecek bir diğer etkenin bu sene başında yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması olması bekleniyor. Anlaşma ile İran'ın Türkiye'ye tarife indirimi sağlayacağı ürünler arasında; ilaç, kozmetik, plastik malzemeler, orman ürünleri, tekstil, hazır giyim, ev tekstili, mobilya, çelik ürünleri, demir ve demir dışı metaller, elektrik-elektronik ve beyaz eşya gibi ürünler yer alıyor.

Bu kapsamda Türkiye'den 140, İran'dan 125 olmak üzere toplamda 265 üründe gümrük vergileri çok aşağıya çekiliyor. Söz konusu sayının bu yılın sonuna kadar 300'e yükselmesi bekleniyor.
Editör: TE Bilisim