Mahsa Amini’nin Eylül ortasında gözaltına alındıktan sonra ölümüyle başlayan protestolar İran sathında ve ülke dışında yaygınlaşmaktadır. Görünüşte şiddet kullanılmayarak muhaliflerin yorulması beklenirken bazı bölgelerde protestoculara karşı silah kullanılmakta, katliamlar yaşanmaktadır. Gözaltına alınıp hızla yargılananlardan bazıları için idam dalgaları başlamıştır. Toplu idamlarda İran’ın idam tekniği son derece pratiktir: İnsanların boyunlarına kement geçirilir, ipin ucu kalasa bağlanır, vinç kalası kaldırınca onlarca kişi sallanarak can verir.

Başlangıçta Amini’nin saçları gündemde olsa da konu başörtüsünü aşmıştır. İran’daki ve ülke dışındaki protestolara katılanların birçoğu başörtülüdür. Sorunu sadece örtü meselesi olarak görmek bir anlamda molla rejimine destek demektir. En azından yönetim bu bahaneyle “dini”meşruiyet zeminine sığınmaktadır. Halbuki asıl sorun çok daha derinlerdedir. İslam esaslarıyla ilgisiz soygun düzenine dayalı keyfi yönetim, huzur ve refahı cendereye almıştır. Küresel Siyonist lobinin dayattığı yaptırımlar ise molla rejimine daha fazla güç kazandırmış, sarsılmaz bir çarpıkekonomi-politik düzenin ortaya çıkması sağlanmıştır. Halkın ve gençliğin önü kapatılmış, ülkenin zenginlikleri birkaç bin ailenin keyfine bırakılmıştır. Rejimin sahipleri durumundaki mollalar, Devrim Muhafızlarıylaönde gelen vakıfların yetkilileri, altın yumurtlayan sektörlerin kaymak tabakası hiçbir şekilde kontrol edilemeyen, hesap sorulamayan şekilde azdıkça azmışlardır. Öyle ki ülkede yasaklar ve sıkıntılar devam ederken üst tabakadan tespit edilebilen 6500 kişi Amerikan üniversitelerinde devlet parasıyla lüks hayat yaşamaktadırlar. Onların nasıl giyinip eylendiklerini gösteren videolar, fotoğraflar gençler arasında yıldırım hızıyla yayılmaktadır.

Şia, Hz. Ali’nin hilafetini destekleyenler demek idi. Belirtmek gerekir ki önde gelen Ehl-i Sünnet uleması da ihtilaf konusunda Hz. Ali’nin içtihadının güneş mesabesinde doğru olmasına karşın Hz. Muaviye’ninkinin ay mesabesinde olduğunu, halifeyi şehit edenlerin cezalandırılması konusunda içtihat farkının makam mevki kavgası olmadığınıkabul etmişlerdir. Bu ihtilafı körükleyen münafıklar zamanla birçok konuda aykırı fikirlerle âdetâ başka bir din ortaya çıkarmışlardır. Uluslararası ilişkiler kapsamındaki bir kongrede İranlı profesörlerin sıradan bir sohbette birçok ayetlere inanmadıklarını kulağımla duymasaydım, bir kısım Şia için batılıların kullandığı heretik (dinden çıkmış) sıfatının anlamın kavrayamazdım. Özellikle İngiliz-Rus müdahaleleriyle bu heretik katkılar çok dahaarttırılmış, İslam dünyasının ortasında bitmeyen bir fitne ateşi tutuşturulmuştur. Asırlar öncesinde Deli Petro dahi bu ihtilafların olabildiğince kışkırtılması ve kullanılması gerektiğini vasiyet eder. Yahudi güçlerinin Lübnan’daki Şii mevzilerine saldırması üzerine apar topar İsrail’e gelen Bernard Lewis’in yönetimi nasıl azarladığını sonradan öğrendik: Siz ne yapıyorsunuz. Şiiler, bölgede İsrail’in doğal müttefikidir. İsrail’in geleceği için her fırsatta Şiileri desteklemeye mecburuz…. Ünlü CIA şefi, Yahudi kökenli Graham Fuller’in de benzer sözleri bilinmektedir.

Şii alim Musa el-Musavi’nin Türkçeye çevrilmiş “Şia ve Şiilik Mücadelesi” adlı kitabında Şiileri Sünnilerden ayıran, temel konularda uçurumu büyüten,asırlar öncesinde başlayan İngiliz katkısını delilleriyle anlatır. Bunlar arasında Eshab-ı Kiram(Allah cc hepsinden razı olsun) hakkında çirkin sözleri dinin gereği haline getirmek, Aşure gününde dövünerek kan akıtmak, mut’a (zamanla sınırlı) nikahı v.b. hususlar yanında humus, yani mollalara ticari cirodan beşte bir avanta verilmesi de bulunmaktadır. Günlük veya gecelik nikahı meşru gören arkadaşlarına, “hanginiz kızınızı bir geceliğine nikahlarsınız” sorusuna onların “isteyen seyyar satıcıdan ucuz fakat kalitesiz portakal alır isteyen manavdan pahalı ve iyisini alır” cevaplarını esefle nakleder. Belirtmek gerekir ki bir dönem İttihat ve Terakki mensupları arasında Şiilik muhabbetinin artması üzerine Sultan II. Abdülhamid konuyu tetkik ettirmiş, bunun mut’a nikahına cevazdan kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. Son yıllarda okul kitaplarına sızan Şiilik muhabbetinin sebebi ve bunun İran’da karşılığının olup olmadığı ayrı bir konudur.

İslam’da mali mükellefiyet olarak üzerinden bir yıl geçen altın, gümüş ve paranın kırkta biriyle belirli hayvanlardan ve tarım ürünlerinden zekat, öşür, sadaka vb. bilinmektedir. Bunların herbirinin şer’î delilleri (kitap, sünnet) açıktır. Ayrıntılarda ve bazı uygulamalarda farklı içtihatlar bulunmakta olup bunlar esası etkilemez. Savaşta ganimetlerden alınan humus (beşte bir) farklı bir kalemdir. Molla sınıfının ticari cirodan aldığı beşte bir, tüccarın o seneki toplam ticareti üzerinden (kârından değil) hesaplanır. Şia inancına göre bu beşte bir, Ehl-i Beytin hakkı olup kayıp imam gelinceye kadar emaneten mollalara verilir. Her yıl kendilerine bırakılan meblağı kayıp imam gelinceye kadar muhafaza etmek için binalar yaparlar, “bekçilik ihtiyacını” da bu hazineden karşılarlar. Böylecebu gürûh mensupları Kârûn gibi servet sahibi olmuşlardır. “İnançlı” bir tüccar ise aldığı mala kâr koyarken üzerine beşte biri de ilave eder, çok daha pahalı satmak zorunda kalır.

Humeyni devriminden sonra devletin gelirleri de mollaların kontrolüne geçti. Kırk yıla yaklaşan yaptırımlar sayesinde bütün ekonomik alan gayr-i resmi hale getirilerek bu sınıfın insafına bırakıldı. Yaptırımların molla rejiminin gücüne güç katmasından başka etkisi olmadığını ABD raporlarından öğreniyoruz. Derya Tuğlu’nun “Ekonomik Yaptırımlar Altında İran’ın Ekonomi Politiği” başlıklı doktora tezinde ayrıntılar bulunmaktadır. ABD ve İsrail’in bölge stratejileri için Orta Doğu ve İslam dünyasını istediği gibi karıştırabileceği, Türk dünyasının ortasında çıban başı durumundaki bir İran çok daha kullanılışlıdır. Yaşanan hadiseler, kendileri için ezilmekten başka gelecek görmeyen kitlelerin, özellikle genç tabakanın çaresizliğinin tezahürüdür. Mollaların başlıklarının fırlatılması soygun düzenine karşı derinlerdeki isyanın sembolüdür. Başarıya ulaşabilme ihtimali belirsizdir. Kesin olan şu ki batı ve küresel sermaye bu coğrafyadademokrasi, insan hakları, sosyal adalet ve hukuk düzeninin bulunduğu bir ülkeyi pek istememektedir.

[email protected]

twitter.com/alaeddinyalcink