ANKARA

İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. İzleme Komitesi Toplantısı, Ankara Sheraton Otel'de başladı.

Açılışı Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan tarafından gerçekleştirilen toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Erdoğan, toplantıya gönderdiği mesajında, dünyanın ve bilhassa İslam coğrafyasının son birkaç yıldır zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki pek çok İslam ülkesinde çatışmalar, istikrasızlık, mali ve siyasi krizler yaşanıyor. Ben şahsen bu krizlerin ve gerginliklerin büyük çoğunluğunun önlenebilir ve çözülebilir olduğuna inanıyorum. Bölgemizde ortaya çıkan sorunları; ortak değerlerimiz, meşruiyet, siyasi diyalog, istişare, dayanışma ve işbirliği içinde çözme iradesini gösterebilmeliyiz. Açıkçası bu gibi gerginliklerin, krizlerin kazananı hiçbir zaman olmamıştır ve olmayacaktır. İslam dünyasının, emek ve kaynaklarını bu sorunlarla heba etmek yerine, küçük farklılıklarımızı büyük sorunlara dönüştürmeden, kalkınma, refah ve adalet için çözüm ve model üretilmesi zamanı gelmiştir. Bu noktada, İSEDAK'ı önemli bir platform olarak görüyor, ekonomik sorunlarımıza çareler üretmek için gösterdiği yoğun çabayı takdirle karşıladığımı özellikle belirtmek istiyorum."

İSEDAK çatısı altında 1984 yılından bu yana gerçekleştirilen çalışmaların, 2012 yılında kabul edilen İSEDAK Stratejisi çerçevesinde çok daha etkin ve sistematik bir şekilde sürdürüldüğüne işaret eden Erdoğan, çalışma gruplarının tematik alanlardaki sorunları detaylı görüşüp önemli politika tavsiyeleri geliştirmesini önemsediğini ifade etti.

"Gerekli adımları atmamız gerekiyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilat üyesi ülkelerin toplam küresel ticaret içindeki yaklaşık yüzde 11 olan payının, çok daha yukarılara çıkmasını arzu ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Benzer şekilde teşkilat içi ticaret oranının, yüzde 18,7 seviyesinden daha da yukarıya taşınmasına ihtiyacımız var. Küresel ticarette daha aktif bir rol oynayabilmemiz için, ülkelerimizin ihracat yapılarında da önemli iyileştirmelerin yapılması gerekiyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte bazı ülkelerimizin yaşadıkları önemli gelir kayıpları, ihracatta katma değerin ve ürün çeşitlendirmesinin önemini bir kez daha göstermiştir.

Bazı gelişmiş ülkelerin hammadde kaynaklı ağır sanayilerin yerine, inovasyona dayanan yüksek katma değerli teknolojik mamuller üreten çevreci sanayileri ve hizmet sektörlerini geliştirmeye çalıştıklarını görüyoruz. Böylesi bir ortamda, birçok İslam ülkesinin hammadde ya da yarı işlenmiş mamullere dayalı ihracat yapılarını değiştirmeleri elzem hale gelmiştir. Bunun için de eğitimden inovasyona, üretim altyapımızdan insani ve kurumsal kapasitemizi geliştirmeye kadar gerekli adımları vakit kaybetmeden atmamız gerekiyor."

Üye ülkelere davet

İSEDAK’ın ticaret alanındaki en önemli projesi olan İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi için gerekli şartların 2014 sonu itibariyle tamamlandığını bildiren Erdoğan, anlaşmanın fiilen uygulanması için gerekli pratik adımların da en kısa sürede nihayete erdirilmesini ümit ettiğini belirtti. Erdoğan, "Kasımda yapacağımız İSEDAK toplantısından önce bu konuda somut gelişmeler yaşayacağımız temennisiyle tüm ilgili üye ülkelerimizi anlaşmaya dönük hazırlıklarını en kısa sürede tamamlayarak, bu önemli sistemin parçası olmaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İSEDAK 31. İzleme Komitesi Toplantısının üye ülkeler açısından hayırlara vesile olmasını temenni etti.

31. İzleme Komitesi Toplantısında, İSEDAK'ın üye ülkeler arasında anlayış birliği ve işbirliğini geliştirmeye yönelik çabalarına ilişkin son gelişmeler ele alınacak ve 31. İSEDAK Bakanlar Toplantısının taslak gündemi hazırlanacak. İSEDAK'ın 31. Bakanlar Toplantısı, 23-26 Kasım 2015'te İstanbul'da yapılacak.
Editör: TE Bilisim