İsviçre'nin başkenti Bern'de Türk sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen "Savaştan Doğan Dostluk ve Barış" temalı mitinge yüzlerce kişi katıldı.

Mitinge Türkiye'nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın torunu olan Batı İsviçre Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Bayar, Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) İsviçre Başkanı Murat Şahin ve İsviçre Türk Toplumu Başkan Yardımcısı Turgut Dağcı, UETD Bern Şubesi Başkanı Yusuf Çimentay ile Türkiye'nin Bern Büyükelçiliği yetkilileri katıldı.

Bayar, Şahin ve Dağcı tarafından okunan Türkçe, Almanca ve Fransızca metinlerle barış mesajları verilirken, 1915 olayları hakkındaki Ermeni iddiaları eleştirildi.

Celal Bayar, konuşmasında, "Türkiye, aralarında Ermenilerin de bulunduğu halkların Birinci Dünya Savaşı sırasındaki acılarını inkar etmemekte ancak söz konusu trajedinin tek taraflı bir bakış açısıyla bir grubun diğerine karşı işlediği soykırım olarak takdim edilmesine karşı çıkmaktadır" dedi.

Murat Şahin ise "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı kararlarında da tescil edildiği üzere soykırım hukuki bir kavramdır. Hukukun koşullarını yerine getirmeyen iddialar ne kadar yaygın kanaat mefhumuyla açıklanmaya çalışılırsa çalışılsın siyasi amaçlı iftiradan ibarettir" şeklinde konuştu.

Celal Bayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada da Ermenilerin ve Türklerin farklı tezleri olduğunu hatırlatarak, "Türklerin gerekli adımları attıklarına inanıyorum. Karşı taraf bütün bu iyi niyetlere rağmen soykırım kalıbı içinde kaldıklarından dolayı bir türlü barış ve diyalog sağlanamıyor" ifadesini kullandı.

Bir tarafta barış, bir tarafta ise kin, nefret ve lobi faaliyetleri bulunduğunu söyleyen Bayar, 1915 olaylarını tarihçilerin araştırması gerektiğini vurguladı. Bayar, 1915 olaylarının tarihçiler tarafından çözülememesi halinde Türkiye'nin ilgili bir mahkemeye bu olayı gündeme getirmesi ve Ermenistan'ı böyle bir mahkemeye davet etmesi gerektiğini savundu. Bayar, "Bence olay artık öyle bir yere geldi ki bundan sonra tarihçiler komisyonu olmazsa böyle bir mahkeme söz konusu olabilir, tabii Ermenistan istiyorsa. Ama masaya gelip oturur mu müzakereye katılır mı onu bilemiyorum" dedi.