EDİRNE

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Türkiye'de en yaygın ve öldürücü sağlık probleminin hipertansiyon olduğunu söyledi.

Türkiye'de 18 yaşından büyük bireylerin yüzde 30'unun hipertansiyon hastası olduğunu ifade eden Üstündağ, 20 milyon hipertansiyon hastası bulunduğunu vurguladı.

Dünyada her yıl 10 milyon kişinin hipertansiyon nedeniyle kendi yaş ve cins grubuna göre erken dönemde hayatını kaybettiğini anlatan Üstündağ, özellikle tuz kullanımının azaltılması gerektiğine işaret etti.

Hipertansiyonun çok fazla şikayete yol açmayan "sessiz katil" olduğunu dile getiren Üstündağ, rahatsızlık çok fazla belirti vermediği için birçok kişinin rahatsızlığını bilmeden yaşamını devam ettirdiğini söyledi.

Kültürel alışkanlıklar, evde yapılmış salça, tarhana çorbası ve turşu gibi yiyeceklerin, özellikle tuz içeriği dikkate alınmayan hazır gıda tüketiminin hipertansiyona davetiye çıkardığını aktaran Üstündağ, sigara kullanımı ile obezitenin de böbrek hastalığı ve hipertansiyonun yaygınlaşmasında etkili olduğunu vurguladı.

Kadınların erkeklere oranla iki gram daha az tuz tükettiğini ifade eden Üstündağ, '' Kadınlar az tuz tüketmelerine rağmen hipertansiyon sayısı fazla. Yapılan araştırmalarda bu rakamın kadınlarda yüzde 32, erkeklerde ise yüzde 28 olduğu ortaya çıktı. Bunun da en belirgin nedeni aşırı kilo olarak görülüyor. Kadınlar az tuz tüketmesine rağmen daha kilolu, bu nedenle hipertansiyonlu hasta sayısı erkeklere oranla daha fazla.'' sözlerine yer verdi.